Jaglanka z jabłkiem, cynamonem i rodzynkami
• 4 łyżki kaszy jaglanej
• ½ szklanki mleka 2% tł./mleka roślinnego
• 1 średnie jabłko
• 1 łyżka rodzynek
• Cynamon
• 4 łyżki kaszy jaglanej
• ½ szklanki mleka 2% tł./mleka roślinnego
• 1 średnie jabłko
• 1 łyżka rodzynek
• Cynamon
Kaszę jaglaną ugotować na wodzie. Pod koniec gotowania dodać mleko i gotować do momentu wchłonięcia mleka przez kaszę. Dodać pokrojone w kostkę jabłko, rodzynki i cynamon.
Twarożek na słodko z ananasem i kiwi
• 2 plastry sera twarogowego półtłustego (80g)
• 2 łyżki jogurtu naturalnego
• ½ plastra świeżego ananasa
• ½ średniego kiwi
• 1 łyżeczka posiekanych migdałów
• 2 plastry sera twarogowego półtłustego (80g)
• 2 łyżki jogurtu naturalnego
• ½ plastra świeżego ananasa
• ½ średniego kiwi
• 1 łyżeczka posiekanych migdałów
Ser rozdrobnić widelcem, dodać jogurt oraz pokrojonego w kostkę ananasa i kiwi. Wszystko razem wymieszać. Gotowy twarożek posypać posiekanymi migdałami.
Kurczak curry z kaszą pęczak i surówką z marchewki i selera
• 1 średni filet z piersi kurczaka (120g)
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
• 1 ½ łyżki oliwy z oliwek
• 1 duża marchew
• 1 plaster selera
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• 3 łyżki kaszy pęczak (45g)
• Curry
• 1 średni filet z piersi kurczaka (120g)
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
• 1 ½ łyżki oliwy z oliwek
• 1 duża marchew
• 1 plaster selera
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• 3 łyżki kaszy pęczak (45g)
• Curry
Czosnek posiekać i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Ugotowaną kaszę wymieszać z czosnkiem i posiekaną natką pietruszki. Filet z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i obtoczyć curry. Dusić przez ok. 15-20 minut. W tym czasie marchew i selera obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać sok z cytryny i oliwę z oliwek. Gotowego kurczaka podawać z kaszą i surówką.
Koktajl warzywny z jogurtem naturalnym
• ½ szklanki jogurtu naturalnego
• ½ średniego jabłka
• 1 średni pomidor
• 1 średnia marchewka
• ½ średniej czerwonej papryki
• Świeżo mielony czarny pieprz
• ½ szklanki jogurtu naturalnego
• ½ średniego jabłka
• 1 średni pomidor
• 1 średnia marchewka
• ½ średniej czerwonej papryki
• Świeżo mielony czarny pieprz
Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą konsystencję. Koktajl można przyprawić świeżo mielonym pieprzem.
Czerwona papryka nadziewana soczewicą
• ¼ szklanki soczewicy
• ½ dużej cebuli
• ½ zielonej papryczki chili
• 1 duża papryka czerwona
• 1 jajko
• ½ łyżki oliwy z oliwek
• Korzeń imbiru o dł. ok. 1,5cm (5g)
• Sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony, kminek, kolendra
• ¼ szklanki soczewicy
• ½ dużej cebuli
• ½ zielonej papryczki chili
• 1 duża papryka czerwona
• 1 jajko
• ½ łyżki oliwy z oliwek
• Korzeń imbiru o dł. ok. 1,5cm (5g)
• Sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony, kminek, kolendra
Opłukaną soczewicę zalać wrzątkiem i pozostawić do ostygnięcia. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć kminek do momentu kiedy nasiona zaczną pękać, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i papryczkę chili – smażyć przez ok. 10min. Dodać starty imbir i kolendrę. Połączyć wszystko z soczewicą. Przyprawić solą morską i świeżo zmielonym pieprzem, zalać wodą i dusić przez ok. 15-20min. Następnie wbić jajko, wymieszać i zdjąć z ognia. Przygotowaną paprykę (usunięte gniazdo nasienne) nadziać farszem z soczewicy i zapiec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez ok. 15 min. do momentu kiedy papryka zmięknie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz