DZIEŃ 19
Musli jabłkowo-śliwkowe z jogurtem naturalnym
Płatki owsiane górskie 4 łyżki
Pestki dyni 1łyżka
Pestki słonecznika 1łyżka
Śliwki suszone 4 sztuki
Sok jabłkowy 1/2 szklanki (może być także woda)
Orzechy włoskie 1łyżka posiekanych
Migdały 1 łyżka posiekanych
Jabłko średnie
Jogurt naturalny 1 małe opakowanie (175g)
Płatki owsiane górskie 4 łyżki
Pestki dyni 1łyżka
Pestki słonecznika 1łyżka
Śliwki suszone 4 sztuki
Sok jabłkowy 1/2 szklanki (może być także woda)
Orzechy włoskie 1łyżka posiekanych
Migdały 1 łyżka posiekanych
Jabłko średnie
Jogurt naturalny 1 małe opakowanie (175g)
Wieczorem do miski wsypać płatki owsiane, pestki dyni, nasiona słonecznika i posiekane śliwki suszone, zalać sokiem jabłkowym lub wodą i odstawić na noc do lodówki. Rano dodać posiekane orzechy i migdały oraz jabłko starte na grubych oczkach, całość wymieszać. Gotowe musli zalać jogurtem naturalnym.
Koktajl truskawkowy z otrębami pszennymi i miodem
truskawki świeże 1 szklanka (150g)
mleko 2% tł./mleko roślinne 3/4 szklanki (190ml)
miód naturalny 1 łyżeczka (12g)
otręby pszenne 2 łyżki (16)g
truskawki świeże 1 szklanka (150g)
mleko 2% tł./mleko roślinne 3/4 szklanki (190ml)
miód naturalny 1 łyżeczka (12g)
otręby pszenne 2 łyżki (16)g
Truskawki opłukać, osuszyć, obrać z szypułek, wrzucić do blendera. Dodać mleko, miód i otręby, zmiksować na jednolitą masę. Udekorować świeżymi truskawkami.
Sałatka z ciecierzycy i awokado
½ awokado
½ puszki cieciorki
½ ząbka czosnku
1 łyżka soku z limonki
kilka listków bazylii
sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony
Awokado obrać, wyjąć pestkę, pokroić w kostkę, zalać sokiem z limonki, wymieszać. Cieciorkę opłukać, odsączyć, dodać do awokado. Czosnek drobno posiekać, bazylię porwać na strzępki, dodać do cieciorki i awokado. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem.Zupa krem z brokułów
125g włoszczyzny (1 szklanka)
175g brokułów (3/4 brokuła)
1 łyżeczka oliwy z oliwek (10g)
sól morska, pieprz
½ awokado
½ puszki cieciorki
½ ząbka czosnku
1 łyżka soku z limonki
kilka listków bazylii
sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony
Awokado obrać, wyjąć pestkę, pokroić w kostkę, zalać sokiem z limonki, wymieszać. Cieciorkę opłukać, odsączyć, dodać do awokado. Czosnek drobno posiekać, bazylię porwać na strzępki, dodać do cieciorki i awokado. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem.Zupa krem z brokułów
125g włoszczyzny (1 szklanka)
175g brokułów (3/4 brokuła)
1 łyżeczka oliwy z oliwek (10g)
sól morska, pieprz
Z włoszczyzny przygotować wywar. Odcedzić warzywa, do wywaru włożyć brokuły i ugotować. Następnie całość zmiksować, doprawić solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Marchew, pietruszkę i seler z wywaru zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do zupy.
Sałatka z tuńczyka
½ puszki tuńczyka w sosie własnym
¼ główki sałaty lodowej
¼ papryki czerwonej
¼ papryki żółtej
½ małej czerwonej cebuli
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka oliwy z oliwek
½ łyżeczki musztardy dijon
Sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony
½ puszki tuńczyka w sosie własnym
¼ główki sałaty lodowej
¼ papryki czerwonej
¼ papryki żółtej
½ małej czerwonej cebuli
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka oliwy z oliwek
½ łyżeczki musztardy dijon
Sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony
Tuńczyka odsączyć. Sałatę i cebulę posiekać, paprykę pokroić w kostkę. Na talerzu ułożyć pokrojoną sałatę. Dodać paprykę, tuńczyka, cebulę. Składniki sosu dokładnie wymieszać, dodać do sałatki i ponownie wymieszać. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz