eWCIA

eWCIA

środa, 31 sierpnia 2016

01.09.2016

DZIEŃ 3 - WYZWANIE WRZEŚNIOWE 🔥🔥🔥🔥🔥
Twarożek z rukolą i prażonym słonecznikiem
• 2 plastry sera twarogowego półtłustego (80g)
• 5 pomidorków koktajlowych
• ½ garści rukoli
• 3 łyżki jogurtu naturalnego
• 2 łyżeczki ziaren słonecznika
• Sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
• 2 kromki chleba razowego (80g)

Pomidorki i rukolę umyć i osuszyć. Pomidorki przekroić na pół. Ser rozdrobnić, dodać jogurt naturalny, pokrojone pomidorki, rukolę i uprażony słonecznik, wymieszać. Całość doprawić solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Gotowy twarożek podawać z pieczywem razowym.
Sałatka z ananasem, daktylami i wiórkami kokosowymi
• 2 plastry świeżego ananasa
• 3 daktyle
• 1 łyżka pokrojonych orzechów nerkowca
• 1 łyżka wiórek kokosowych
Ananasa kroimy w kostkę, posypujemy pokrojonymi orzechami nerkowca, daktylami i wiórkami kokosowymi.
Sałatka z kaszy jaglanej, awokado i sera feta
• ¼ szklanki kaszy jaglanej
• ½ średniego awokado
• 1 garść pomidorków koktajlowych
• 2 plastry sera feta
• 2 łyżki prażonych pestek słonecznika
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony
Kaszę jaglaną ugotować. Po ugotowaniu wymieszać z pokrojonym w kostkę awokado, serem feta i przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi. Całość posypać uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika, skropić oliwą z oliwek i doprawić ulubionymi przyprawami.
Koktajl ze szpinakiem i selerem naciowym
• ½ średniego ogórka
• ½ średniego jabłka
• 1 garść świeżego szpinaku
• ½ łodygi selera naciowego
• 1 łyżka soku z cytryny
• ½ szklanki wody mineralnej niegazowanej
Wszystkie warzywa i owoce umyć, obrać i pokroić. Przełożyć do blendera, dodać wodę mineralną, sok z cytryny i zmiksować na jednolitą masę.
Cukinia zapiekana z pomidorem i papryką
• 1 mała cukinia
• 1 mała cebula
• 1 średnia papryka czerwona
• 1 średni pomidor
• 1 łyżka startego parmezanu
• Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony
Cukinię umyć, przekroić na pół, usunąć ze środka miąższ i pestki. Paprykę i pomidora umyć i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać i posiekać. Cukinię oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Farsz doprawić ulubionymi przyprawami i wypełnić nim cukinię. Całość posypać startym parmezanem. Cukinię piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez ok. 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz