eWCIA

eWCIA

środa, 31 sierpnia 2016

23.03.2015

Omlet z zielonym groszkiem i szczypiorkiem
• 1 całe jajko
• 2 białka
• ½ szklanki mleka 2% tł./mleka roślinnego
• 2 łyżki zielonego groszku
• 1 łyżka posiekanego szczypiorku
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony, oregano
• 2 kromki chleba żytniego razowego
Szczypiorek umyć i posiekać. Jajko rozmieszać z mlekiem, dodać groszek. Przyprawić solą, pieprzem i oregano. Omlet smażyć na złocisty kolor z obydwu stron. Gotowy omlet posypać szczypiorkiem. Podawać z chlebem żytni.
Koktajl z mango i bananem na mleku migdałowym
• 1 szklanka mleka migdałowego
• 1 średni banana
• ½ średniego mango
• 1 łyżka otrębów żytnich
• ½ łyżeczki cynamonu
Do szklanko wsypać otręby, zalać mlekiem i odstawić na 15 minut. Mango i banana obrać i pokroić. Mleko z otrębami i owoce dokładnie zmiksować. Gotowy koktajl posypać cynamonem.
Kasza gryczana z serem twarogowym i pestkami słonecznika
• 4 łyżki kaszy gryczanej (60g)
• 2 plastry sera twarogowego półtłustego
• ½ dużej cebuli
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 łyżka natki pietruszki
• 1 łyżka pestek słonecznika
• Sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony
Surówka z marchewki
• 1 szklanka startej marchewki
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek
• 2 łyżki soku z cytryny
Kasza: Do ugotowanej kaszy dodać, podsmażoną na rozgrzanej oliwie z oliwek cebulkę, doprawić solą morską , świeżo zmielonym pieprzem i wymieszać.
Surówka: Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Skropić sokiem z cytryny i dodać oliwę z oliwek. Całość dokładnie wymieszać.
Zupa krem z brokułów z prażonymi pestkami dyni
• 1 porcja brokułów świeżych lub mrożonych (200g)
• ½ średniej marchewki
• ½ średniej cebuli
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek
• Sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku
• 1 łyżeczka pestek dyni
Brokuły i marchewkę zagotować w małej ilości wody. Cebulę posiekać i podsmażyć na oliwie z oliwek, dodać do zupy.Następnie wszystko zmiksować i doprawić do smaku. Gotową zupę posypać prażonymi pestkami dyni.
Sałatka z kurczakiem, rzodkiewką i dymką
• 1 garść mieszanki sałat
• ½ piersi kurczaka (75g)
• 1 ząbek czosnku
• 1/3 średniego ogórka
• 4 rzodkiewki
• ½ dymki
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
• Sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku
Na 1 godz. przed przyrządzeniem sałatki kurczaka natrzeć solą morską, świeżo zmielonym pieprzem, rozgniecionym czosnkiem i pozostawić w lodówce. Po 1 godz. kurczaka pokroić w kostkę i dusić pod przykryciem ok 10 min. na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Warzywa umyć i osuszyć, ogórka pokroić w plastry, a rzodkiewki i dymkę w talarki. Do warzyw dodać kurczaka, polać oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Sałatkę przyprawić pieprzem i posypać posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz