Roladki z jajka i wędzonego łososia ze szczypiorkiem
• 2 jajka
• 2 plastry łososia wędzonego
• 1 łyżka posiekanego koperku
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• Świeży szczypiorek
• Sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony
• 1 kromka pieczywa pełnoziarnistego (40g)
• 2 jajka
• 2 plastry łososia wędzonego
• 1 łyżka posiekanego koperku
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• Świeży szczypiorek
• Sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony
• 1 kromka pieczywa pełnoziarnistego (40g)
Jajka ugotować na twardo. Wystudzone obrać i pokroić na ćwiartki. Koperek dokładnie umyć i posiekać. Plastry łososia rozłożyć na posiekanym koperku. Na każdym plastrze położyć ćwiartkę jajka i szczypiorek. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i solą morską, zwinąć i związać szczypiorkiem. Gotowe roladki skropić sokiem z cytryny. Podawać z kromką pieczywa pełnoziarnistego.
Twarożek na słodko z suszonymi morelami, nektarynką i prażonym sezamem
• Ser twarogowy półtłusty 2 plastry (80g)
• Miód naturalny 1 łyżeczka
• Suszone morele 2 sztuki
• Nektarynka ½ sztuki
• Jogurt naturalny 2 łyżki
• Sezam 1 łyżeczka
• Ser twarogowy półtłusty 2 plastry (80g)
• Miód naturalny 1 łyżeczka
• Suszone morele 2 sztuki
• Nektarynka ½ sztuki
• Jogurt naturalny 2 łyżki
• Sezam 1 łyżeczka
Ser rozdrobnić widelcem, dodać miód, jogurt, pokrojone w paseczki morele suszone i pokrojoną w półplasterki nektarynkę. Wszystko razem wymieszać. Gotowy twarożek posypać uprażonym sezamem.
Filet z kurczaka z tymiankiem i oliwkami
• 1 średni filet z kurczaka (150g)
• 2 gałązki świeżego tymianku
• 2 łyżki czarnych oliwek
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• Sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
• 3 łyżki ryżu brązowego (45g)
• Surówka:
✓ 2 kiszone ogórki
✓ 1 średni pomidor
✓ 1/6 małej cebuli czerwonej
✓ 1 łyżeczka oliwy z oliwek
✓ 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
• 1 średni filet z kurczaka (150g)
• 2 gałązki świeżego tymianku
• 2 łyżki czarnych oliwek
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• Sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
• 3 łyżki ryżu brązowego (45g)
• Surówka:
✓ 2 kiszone ogórki
✓ 1 średni pomidor
✓ 1/6 małej cebuli czerwonej
✓ 1 łyżeczka oliwy z oliwek
✓ 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
Filet z kurczaka przyprawić solą i pieprzem. Na boku fileta poukładać w poprzek całe oliwki i 2 gałązki tymianku. Całość zawinąć w ciasny rulon, jak roladę. Spiąć w kilku miejscach wykałaczkami i posmarować z wierzchu oliwą. Roladkę zawinąć luźno w folię aluminiową, włożyć do piekarnika i piec w temp. 190° przez ok. 35 min do momentu aż filet lekko się zarumieni. Warzywa na surówkę pokroić w kostkę, wymieszać, dodać oliwę z oliwek i posiekaną natkę pietruszki.Gotowego kurczaka podawać z ugotowanym ryżem brązowym i surówką.
Smoothie zielony ze szpinakiem, jabłkiem i winogronami
• 1 garść świeżych liści szpinaku
• ½ średniego banana
• 1 garść winogron
• 3 łyżki jogurtu naturalnego
• ½ średniego jabłka
Włożyć do blendera banana, winogrona, jogurt, jabłko i szpinak. Zmiksować na gładką konsystencję. W razie konieczności rozcieńczyć wodą mineralną.
Fasolka szparagowa z czosnkiem i oliwą
• ½ porcji fasolki szparagowej zielonej (100g)
• ½ porcji fasolki szparagowej żółtej (100g)
• ¼ średniej cebuli
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 1 ½ ząbka czosnku
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
• Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony
Fasolkę umyć, oczyścić i pokroić. Obrać czosnek i cebulę. Cebulę pokroić w drobną kostkę, a czosnek w plasterki. Cebulę i czosnek podsmażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek. Przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodać pokrojoną fasolkę i wszystko razem podsmażyć. Dolać trochę wody, całość przykryć i dusić na wolnym ogniu do miękkości fasolki czyli ok. 5 minut. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz