eWCIA

eWCIA

środa, 31 sierpnia 2016

14.07.2015

Pasta z sera twarogowego z rzeżuchą
• 200g sera twarogowego półtłustego
• 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
• 4 rzodkiewki
• 2 garście rzeżuchy
• 2 liście sałaty
• Sól morska
• 2 kromki chleba żytniego
Rzodkiewki umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać ser twarogowy, rzeżuchę i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą morską. Podawać z chlebem żytnim na sałacie.
Sałatka owocowa z borówkami i miodem
• ½ średniej brzoskwini
• ½ średniego kiwi
• ½ dużego banana
• ½ zielonego jabłka
• 1 garść borówek
• 1 łyżeczka miodu naturalnego
Owoce umyć i osuszyć. Brzoskwinię, kiwi, jabłko i banana obrać i pokroić w kostkę. Borówki opłukać i osuszyć. Owoce wymieszać i polać miodem.
Mintaj z fasolką szparagową
• 1 średni filet z mintaja (150g)
• 1 porcja fasolki szparagowej
• 1 średni pomidor
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 2 łyżki soku z cytryny
• Sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony oregano do smaku
• 3 łyżki komosy ryżowej (45g)
Umytą, obraną i pokrojoną fasolkę szparagową ugotować we wrzątku na półtwardo. Pomidory, sparzyć, obrać i pokroić w grubą kostkę. Filet z mintaja umyć, osuszyć i lekko posolić. Doprawić sokiem z cytryny, pieprzem i oregano. Rybę i warzywa wraz z posiekanym czosnkiem ułożyć w wysmarowanym oliwą z oliwek naczyniu żaroodpornym. Piec ok. 30 min. w temp. 180 stopni C. Danie podawać posypane natką z pietruszki z ugotowaną komosą ryżową.
Pomidory z czarnymi oliwkami i zielonym pesto
• 2 średnie pomidory
• 6 czarnych oliwek
• 1 łyżeczka octu balsamicznego
• 1 łyżeczka domowego pesto z bazylii
• Kilka listków bazylii
• Świeżo zmielony czarny pieprz
Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w plastry i ułożyć na talerzu na zakładkę. Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem i polać pesto z bazylii wymieszanym z octem balsamicznym. Pomidory posypać pokrojonymi w plasterki czarnymi oliwkami oraz posiekanymi listkami bazylii.
Sałata z ogórkiem, jajkiem i marchewką
• 5 liści sałaty
• 1 jajko ugotowane na twardo
• 1 średnia marchewka
• 1 ogórek gruntowy
• 2 plastry mozzarelli
Sos:
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka miodu naturalnego
• 1 łyżeczka musztardy
• Pieprz czarny, bazylia
Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Marchewkę i ogórka obrać, pokroić w plasterki. Ugotowane na twardo jajko obrać i pokroić na ćwiartki. Mozzarellą pokroić w kostkę. Sałatkę polać sosem przygotowanym poprzez połączenie oliwy z oliwek, musztardy, miodu i przypraw. Na wierzchu ułożyć ćwiartki jajka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz