Twarożek z czerwoną papryką i czarnymi oliwkami
• 2 plastry sera twarogowego półtłustego (80g)
• 3 łyżki jogurtu naturalnego
• ¼ średniej papryki czerwonej
• 6 sztuk czarnych oliwek
• 2 kromki chleba żytniego razowego
• Sól morska
• 2 plastry sera twarogowego półtłustego (80g)
• 3 łyżki jogurtu naturalnego
• ¼ średniej papryki czerwonej
• 6 sztuk czarnych oliwek
• 2 kromki chleba żytniego razowego
• Sól morska
Paprykę pokroić w kostkę, a oliwki w plasterki. Ser twarogowy wymieszać z jogurtem naturalnym, dodać paprykę i oliwki. Doprawić solą morską. Gotowy twarożek podawać z pieczywem żytnim razowym.
Sałatka owocowa z miodem i migdałami
• ½ średniego jabłka
• ¼ średniej pomarańczy
• ½ średniego banana
• 1 średnie kiwi
• 1 łyżka posiekanym migdałów
• 1 łyżeczka miodu naturalnego
• ½ średniego jabłka
• ¼ średniej pomarańczy
• ½ średniego banana
• 1 średnie kiwi
• 1 łyżka posiekanym migdałów
• 1 łyżeczka miodu naturalnego
Owoce umyć, obrać i pokroić na kawałki. Sałatkę polać miodem i posypać posiekanymi migdałami.
Dorsz w ziołach z kalafiorem
• 1 średni filet z dorsza (150g)
• ½ średniej cebuli
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 porcja kalafiora
• 1 łyżeczka sezamu
• Bazylia, oregano, tymianek, liść laurowy
• 3 łyżki ryżu brązowego (45g)
• 1 średni filet z dorsza (150g)
• ½ średniej cebuli
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 porcja kalafiora
• 1 łyżeczka sezamu
• Bazylia, oregano, tymianek, liść laurowy
• 3 łyżki ryżu brązowego (45g)
Posiekaną cebulę podsmażyć na rozgrzanej patelni, dodać koncentrat i doprawić ziołami. Następnie dodać rybę i dusić na małym ogniu przez ok. 15 minut. Gotowe danie podawać z ugotowanym ryżem brązowym oraz kalafiorem posypanym uprażonym sezamem.
Zupa krem z selera z prażonymi pestkami dyni
• 1 szklanka bulionu warzywnego
• ¼ średniego selera
• 1 średni ziemniak
• ½ cebuli szalotki
• ¼ łodygi selera
• 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek
• ½ łyżeczki startego świeżego imbiru
• 1 łyżka pestek dyni
• Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony
• 1 szklanka bulionu warzywnego
• ¼ średniego selera
• 1 średni ziemniak
• ½ cebuli szalotki
• ¼ łodygi selera
• 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek
• ½ łyżeczki startego świeżego imbiru
• 1 łyżka pestek dyni
• Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony
W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i zeszklić posiekaną cebulę. Ziemniaka i selera obrać, pokroić w kostkę, dodać do cebuli i smażyć przez ok. 4 minuty. Następnie dodać starty imbir, zalać bulionem i gotować około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Gotową zupę zmiksować i doprawić solą i pieprzem. Posypać posiekaną natką pietruszki i uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.
Sałatka z kurczakiem, szpinakiem i awokado
• ½ średniej piersi z kurczaka (60g)
• 2 szklanki bulionu warzywnego
• 2 garście świeżego szpinaku
• 1 średni pomidor
• ½ dojrzałego awokado
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek
• Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony, bazylia, estragon, ziele angielskie, liść laurowy
• ½ średniej piersi z kurczaka (60g)
• 2 szklanki bulionu warzywnego
• 2 garście świeżego szpinaku
• 1 średni pomidor
• ½ dojrzałego awokado
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek
• Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony, bazylia, estragon, ziele angielskie, liść laurowy
Pierś z kurczaka umyć, włożyć do bulionu dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować ok. 30 minut. Warzywa umyć i osuszyć, awokado obrać i pokroić w kostkę, a pomidora w ćwiartki. Ugotowane mięso pokroić w kostkę. Do szpinaku dodać pokrojone warzywa i kurczaka, polać oliwą z oliwek i doprawić ziołami. Całość delikatnie wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz