eWCIA

eWCIA

środa, 31 sierpnia 2016

28.09.2014

PONIEDZIAŁEK !!!
Pudding jaglany z bananem i kakao
3 łyżki kaszy jaglanej
1 średni banan
1 szklanka mleka 2%/mleka roślinnego (250 ml)
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka cynamonu
Kaszę przepłukać gorącą wodą. Ugotować na mleku, na małym ogniu przez ok. 15-20 minut, cały czas mieszając. 5 minut przed końcem do kaszy dodać łyżeczkę kakao, cynamon rozgniecionego widelcem banana, całość wymieszać.
Koktajl z malinami, miodem i siemieniem lnianym
Maliny ¾ szklanki
Jogurt naturalny ½ szklanki (125ml)
Siemię lniane 1 łyżka
Woda mineralna
1/2 łyżeczki miodu naturalnego (6g)
Wiórki kokosowe 1 łyżeczka
Maliny dokładnie zmiksować razem z jogurtem, siemieniem lnianym i miodem. Gotowy koktajl posypać wiórkami kokosowymi.
Kasza gryczana z gulaszem z indyka i warzywami
4 łyżki kaszy gryczanej (60g)
1 średni filet z indyka (150g)
½ średniej cukinii
1 średni pomidor
5 pieczarek
2 łyżki otrąb żytnich
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony, papryka słodka
Warzywa dokładnie umyć i osuszyć. Indyka pokroić na wąskie paseczki, posypać przyprawami i obsmażyć na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Dodać pokrojone w kostkę warzywa i dusić przez kilka minut. Następnie dodać otręby, oliwę z oliwek i posiekaną natkę pietruszki. Całość doprawić do smaku.
Sok z zielonej pietruszki
½ pęczka świeżej natki pietruszki
1 szklanka niegazowanej wody mineralnej
Sok wyciśnięty z ½ cytryny
2 łyżeczki miodu
Natkę dokładnie umyć i osuszyć. Wszystkie składniki zmiksować w blenderze na jednolitą masę. Gotowy koktajl udekorować świeżą natką pietruszki.
Brokuły z serem feta, płatkami migdałowymi i sosem czosnkowym
1 porcja brokułów (200g)
1/3 kostki sera typu feta
5 pomidorków koktajlowych
2 łyżki płatków migdałowych
1/2 szkl. jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy
1 ząbek czosnku
sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony
Brokuły ugotować w osolonej wodzie. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Gdy brokuły ostygną, dodać pokrojony w kostkę ser typu feta oraz przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Sałatkę podawać polaną sosem przygotowanym z jogurtu wymieszanego z musztardą i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Całość doprawić solą oraz pieprzem i posypać prażonymi płatkami migdałowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz