eWCIA

eWCIA

środa, 31 sierpnia 2016

21.03.2015

Owsianka z mango, bananem i orzechami włoskimi
• 1 szklanka mleka 2% tł./mleka roślinnego
• 4 łyżki płatków owsianych
• ¼ średniego mango
• ½ średniego banana
• 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
• 1 łyżeczka cynamonu
Banana i mango obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Płatki owsiane ugotować na mleku. Gotową owsiankę posypać cynamonem i posiekany mi orzechami włoskimi. Podawać z pokrojonymi owocami.
Kanapka z serem twarogowym, pomidorem i ogórkiem
• 1 kromka chleba pełnoziarnistego
• 1 plaster sera twarogowego półtłustego
• 2 plastry pomidora
• 5 plasterków ogórka zielonego
• Pieprz czarny świeżo mielony
Na chleb pełnoziarnisty położyć plaster sera twarogowego i pokrojonego w plastry pomidora i ogórka. Całość oprószyć świeżo mielonym pieprzem.
Leczo z papryką czerwoną i cukinią
• ½ małej cukinii
• 1 średni pomidor
• ½ średniej papryki czerwonej
• ½ średniej cebuli
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• Sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, ostra papryka, majeranek
• 3 łyżki ryżu brązowego (45g)
Warzywa umyć, cukinię i paprykę pokroić w kostkę, cebulę w krążki, czosnek drobno posiekać. Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać cukinię i paprykę oraz przyprawy. Całość dusić ok. 15 min. na małym ogniu. Pomidory sparzyć, obrać, posiekać i wrzucić do potrawy. Leczo dusić do momentu zgęstnienia. Podawać z ugotowanym ryżem brązowym.
Zielone smoothie z pietruszką, gruszką i miodem
• 1 pęczek natki pietruszki
• 1 średnia gruszka
• ½ średniego jabłka
• Sok z ¼ cytryny
• 1 płaska łyżeczka miodu naturalnego
• Woda mineralna
Warzywa i owoce umyć, osuszyć i pokroić. Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę. Gotowy koktajl udekorować plasterkiem cytryny.
Sałata z łososiem, pomidorem i kiełkami
• 1 garść mieszanki sałat
• 2 łyżki kiełków brokuła
• 5 pomidorków koktajlowych
• 2 plastry łososia wędzonego
• 5 łyżek jogurtu naturalnego
• 2 łyżki posiekanego koperku
• Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony
Do mieszanki sałat dodać pokrojone na pół pomidorki i łososia. Polać sosem przygotowanym z połączenia jogurtu z posiekanym koperkiem, solą i pieprzem. Gotową sałatkę przystroić kiełkami brokuła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz