eWCIA

eWCIA

środa, 31 sierpnia 2016

18.10.2016

Dzień 74 ❤️
Omlet z oliwkami i szczypiorkiem
• 2 jajka
• ½ szklanki mleka 2% tł./mleka roślinnego
• 5 czarnych oliwek
• 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek
• Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony, oregano
• 1 kromka chleba żytniego
Szczypiorek umyć i posiekać, oliwki pokroić na plasterki. Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażyć oliwki. Jajko rozmieszać z mlekiem i dolać do oliwek. Przyprawić solą, pieprzem i oregano. Omlet smażyć na złocisty kolor z obydwóch stron. Gotowy omlet posypać szczypiorkiem. Podawać z kromką chleba żytniego.

Koktajl z kiwi i banana na bazie jogurtu naturalnego
• 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
• ½ średniego banana
• 1 średnie kiwi
Owoce obrać, pokroić, dodać jogurt i całość zmiksować na jednolitą masę.

Mintaj w warzywach z kaszą pęczak
• 1 średni filet z mintaja (150g)
• 1 średni pomidor
• ½ średniej papryki czerwonej
• ¼ średniej cebuli
• 1 średnia marchewka
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 łyżka soku z cytryny
• Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony
• 3 łyżki kaszy pęczak
Filet z mintaja umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Warzywa umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i udusić na oliwie z oliwek. Do warzyw dodać rybę i dusić jeszcze przez 15 minut. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny. Podawać z ugotowaną kaszą pęczak.

Zupa krem z białych warzyw
• 1/6 średniego kalafiora
• ¼ średniej kalarepy
• ½ średniej pietruszki (korzeń)
• 1 plaster selera
• 1 mały ziemniak
• 1/3 szklanki mleka 2% tł.
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
• Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony
Warzywa umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka i zalać gorącą wodą do wysokości warzyw. Dodać oliwę i gotować na średnim ogniu przez ok. 15 min. Następnie warzywa zdjąć z ognia i ostudzić. Odlać ok. 1/3 bulionu warzywnego i odstawić. Warzywa dokładnie zmiksować. Dodać mleko i ponownie podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając. Jeśli zupa jest za gęsta, dodać odlany wcześniej bulion do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawić do smaku solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Gotową zupę posypać posiekaną natką pietruszki.

Sałatka z mozzarellą, rukolą i suszonymi pomidorami
• 2 garście rukoli
• 2 pomidory suszone
• ½ kulki mozzarelli
Sos:
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 1 łyżka octu winnego
• Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony
Rukolę umyj i posiekaj. Pomidory pokrój w kosteczkę, a mozzarellę w plastry. Przygotuj sos: ocet wymieszaj z oliwą i dopraw do smaku pieprzem i solą. Sałatkę przed podaniem polej sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz