Kasza jaglana z suszonymi śliwkami, gruszką i siemieniem lnianym
• Kasza jaglana ¼ szklanki
• Mleko 2% tł./mleko roślinne 1½ szklanki
• Śliwki suszone 2 sztuki
• Gruszka ½ średniej
• Siemię lniane 1 łyżeczka
• Cynamon szczypta
• Kasza jaglana ¼ szklanki
• Mleko 2% tł./mleko roślinne 1½ szklanki
• Śliwki suszone 2 sztuki
• Gruszka ½ średniej
• Siemię lniane 1 łyżeczka
• Cynamon szczypta
Gruszkę umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Kaszę jaglaną sparzyć wrzącą wodą, dodać do zagotowanego mleka i gotować przez ok. 15-20 min. Ugotowaną kaszę przełożyć do miseczki, dodać pokrojoną gruszkę, posiekane śliwki suszone, siemię lniane i cynamon. Całość dokładnie wymieszać.
Sałatka z serem twarogowym i pomarańczą
• 1 garść roszponki
• 1 plaster sera twarogowego półtłustego
• ½ pomarańczy
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek
• Kilka listków świeżej bazylii
• 1 garść roszponki
• 1 plaster sera twarogowego półtłustego
• ½ pomarańczy
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek
• Kilka listków świeżej bazylii
Pomarańczę umyć, obrać i podzielić na kawałki. Roszponkę umyć i osuszyć. Pomarańczę połączyć z roszponką, dodać pokruszony ser twarogowy i posiekane listki bazylii. Całość skropić oliwą z oliwek.
Mintaj z fasolką szparagową
• 1 średni filet z mintaja (150g)
• 1 porcja fasolki szparagowej
• 1 średni pomidor
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 2 łyżki soku z cytryny
• Sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony oregano do smaku
• 3 łyżki komosy ryżowej (45g)
• 1 średni filet z mintaja (150g)
• 1 porcja fasolki szparagowej
• 1 średni pomidor
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 2 łyżki soku z cytryny
• Sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony oregano do smaku
• 3 łyżki komosy ryżowej (45g)
Umytą, obraną i pokrojoną fasolkę szparagową ugotować we wrzątku na półtwardo. Pomidory, sparzyć, obrać i pokroić w grubą kostkę. Filet z mintaja umyć, osuszyć i lekko posolić. Doprawić sokiem z cytryny, pieprzem i oregano. Rybę i warzywa wraz z posiekanym czosnkiem ułożyć w wysmarowanym oliwą z oliwek naczyniu żaroodpornym. Piec ok. 30 min. w temp. 180 stopni C. Danie podawać posypane natką z pietruszki z ugotowaną komosą ryżową.
Smoothie marchewkowo-grejpfrutowe
• 2 średnie marchewki
• ¼ średniego grejpfruta
• 1 średnie jabłko
• 2 łodygi selera naciowego
• Woda mineralna
• 2 średnie marchewki
• ¼ średniego grejpfruta
• 1 średnie jabłko
• 2 łodygi selera naciowego
• Woda mineralna
Warzywa i owoce umyć, osuszyć i pokroić. Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę dodając wodę mineralną do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gotowe smoothie udekorować plasterkiem pomarańczy.
Sałatka z jajkiem, szpinakiem i pomidorem
• 1 garść liści świeżego szpinaku
• 1 średni pomidor
• 1 ½ jajka ugotowanego na twardo
• ½ czerwonej średniej cebuli
• 1 łyżka posiekanego koperku
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• ½ łyżeczki musztardy
• 1 łyżka pestek słonecznika
• Pieprz czarny świeżo zmielony do smaku
• 1 garść liści świeżego szpinaku
• 1 średni pomidor
• 1 ½ jajka ugotowanego na twardo
• ½ czerwonej średniej cebuli
• 1 łyżka posiekanego koperku
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• ½ łyżeczki musztardy
• 1 łyżka pestek słonecznika
• Pieprz czarny świeżo zmielony do smaku
Szpinak opłukać i osuszyć. Pomidory umyć i pokroić na ósemki, cebulę obrać i pokroić w cienkie półplasterki. Ugotowane na twardo jajka obrać i pokroić w ćwiartki. Na talerzu ułożyć szpinak, jajka, pomidory i cebulę. Oliwę z oliwek wymieszać z musztardą i sokiem z cytryny. Przygotowanym sosem polać sałatkę, doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Sałatkę posypać koperkiem i pestkami słonecznika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz