Owsianka z otrębami, bananem i cynamonem
• 4 łyżki płatków owsianych
• 2 łyżki otrębów żytnich
• 1 szklanka mleka 2% tł./mleka roślinnego
• ½ średniego banana
• 1 łyżka siemienia lnianego
• Cynamon
• 4 łyżki płatków owsianych
• 2 łyżki otrębów żytnich
• 1 szklanka mleka 2% tł./mleka roślinnego
• ½ średniego banana
• 1 łyżka siemienia lnianego
• Cynamon
Płatki owsiane i otręby ugotować na mleku. Dodać siemię lniane, pokrojonego w plasterki banana i cynamon.
Kanapka z jajkiem, sałatą, pomidorem i szczypiorkiem
• 1 kromka chleba żytniego razowego
• 1 jajko
• 4 rzodkiewki
• 1 łyżka kiełków słonecznika
• 1 liść sałaty
• Pieprz czarny świeżo mielony
• 1 kromka chleba żytniego razowego
• 1 jajko
• 4 rzodkiewki
• 1 łyżka kiełków słonecznika
• 1 liść sałaty
• Pieprz czarny świeżo mielony
Jajko ugotować na twardo, obrać i pokroić w plastry. Na kromkę chleba położyć liść sałaty, plastry jajka, pokrojoną rzodkiewkę i kiełki słonecznika. Całość oprószyć świeżo mielonym pieprzem.
Makaron z ciecierzycą i warzywami
• Ciecierzyca 1/3 puszki
• Pomidory z puszki ½ puszki
• Seler naciowy ½ łodygi
• Marchew 1 średnia
• Papryka czerwona ½ średniej
• Oliwa z oliwek 1 łyżka
• Cebula ¼ średniej
• Makaron pełnoziarnisty 2/3 szklanki ugotowanego
• Papryczka chili (½ małego strąka), czosnek, natka pietruszki, sok z cytryny
• Ciecierzyca 1/3 puszki
• Pomidory z puszki ½ puszki
• Seler naciowy ½ łodygi
• Marchew 1 średnia
• Papryka czerwona ½ średniej
• Oliwa z oliwek 1 łyżka
• Cebula ¼ średniej
• Makaron pełnoziarnisty 2/3 szklanki ugotowanego
• Papryczka chili (½ małego strąka), czosnek, natka pietruszki, sok z cytryny
Na oliwie zeszklić cebulkę, dodać rozdrobniony ząbek czosnku, drobno pokrojone chili oraz pokrojone w słupki marchew, selera i paprykę i smażyć około 5 minut. Dodać pomidory oraz odcedzoną i przepłukaną wodą cieciorkę, przyprawić solą, pieprzem, łyżeczką soku z cytryny, i dusić ok.10-15minut. W tym czasie ugotować makaron. Warzywa podawać z makaronem, posypać posiekaną natką.
Koktajl z kiwi i ananasa
• 2 średnie kiwi
• 2 plastry świeżego ananasa
• Woda mineralna
• 2 średnie kiwi
• 2 plastry świeżego ananasa
• Woda mineralna
Owoce obrać, pokroić i zmiksować razem z wodą mineralną do uzyskania jednolitej konsystencji.
Sałatka z tuńczyka, rzodkiewki i dymki
• 2 liście sałaty lodowej
• ¾ puszki tuńczyka w sosie własnym
• 10 rzodkiewek
• 1 cebula dymka
• 6 oliwek zielonych
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• Pieprz czarny świeżo mielony, bazylia
• 2 liście sałaty lodowej
• ¾ puszki tuńczyka w sosie własnym
• 10 rzodkiewek
• 1 cebula dymka
• 6 oliwek zielonych
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• Pieprz czarny świeżo mielony, bazylia
Sałatę porwać, rzodkiewki i oliwki pokroić, a dymkę drobno posiekać. Dodać odsączonego tuńczyka. Sałatkę polać sosem przygotowanym z wymieszania oliwy z oliwek sokiem z cytryny, pieprzem i bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz