DZIEŃ 68
Kanapki z serem twarogowym, pesto i pomidorkami
• 2 plastry sera twarogowego półtłustego
• 6 pomidorków koktajlowych
• 1 łyżeczka pesto bazyliowego
• 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
• 2 kromki chleba razowego żytniego
• Pieprz czarny świeżo mielony
Kanapki z serem twarogowym, pesto i pomidorkami
• 2 plastry sera twarogowego półtłustego
• 6 pomidorków koktajlowych
• 1 łyżeczka pesto bazyliowego
• 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
• 2 kromki chleba razowego żytniego
• Pieprz czarny świeżo mielony
Ser twarogowy połączyć z jogurtem naturalnym. Chleb posmarować przygotowaną pastą i zielonym pesto. Pomidorki umyć, osuszyć i przekroić na pół. Ułożyć na kanapkach. Całość oprószyć świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Koktajl z mango i bananem na mleku migdałowym
• 1 szklanka mleka migdałowego
• ½ średniego banana
• ¼ średniego mango
• 1 łyżka otrębów żytnich
• ½ łyżeczki cynamonu
Do szklanko wsypać otręby, zalać mlekiem i odstawić na 15 minut. Mango i banana obrać i pokroić. Mleko z otrębami i owoce dokładnie zmiksować. Gotowy koktajl posypać cynamonem.
Kurczak z ryżem brązowym, brokułami i parmezanem
• 1 średni filet z kurczaka (150g)
• ½ średniego brokuła
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
• 1 łyżka startego parmezanu
• ½ ząbka czosnku
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek
• Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony
• 3 łyżki ryżu brązowego (45g)
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i doprawić przyprawami i rozgniecionym czosnkiem. Usmażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek. Ryż ugotować w lekko posolonej wodzie tak, żeby był lekko twardy. Po ugotowaniu dodać do mięsa i dusić przez kilka minut na małym ogniu. Brokuły ugotować na półtwardo. Po ugotowaniu przenieść na patelnię do mięsa i warzyw, dodać starty parmezan, podlać wodą i dusić jeszcze przez chwilę. Gotowe danie posypać posiekaną natką pietruszki.
Cytrusowy smoothie z marchewką i imbirem
• ½ średniego grejpfruta czerwonego
• ½ średniej pomarańczy
• 2 średnie marchewki
• mały kawałek świeżego imbiru
Owoce i warzywa umyć, obrać i pokroić na kawałki. Razem z imbirem zmiksować na jednolitą masę.
Sałatka z fasolki szparagowej z pomidorkami koktajlowymi
• 1 porcja fasolki szparagowej (200g)
• 8 pomidorków koktajlowych
• ¼ średniej cebuli czerwonej
• 1 łyżka soku z cytryny
• 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• ½ łyżeczki musztardy
• Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony
Fasolkę szparagową umyć, obrać i ugotować w lekko posolonej wodzie. Pomidorki koktajlowe pokroić w ćwiartki, cebulę posiekać w na piórka, czosnek przecisnąć przez praskę. Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać ugotowaną fasolkę szparagową, pomidorki i wymieszać. Oliwę z oliwek połączyć z musztardą i sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Gotowe danie polać przygotowanym sosem i posypać posiekaną natką pietruszki.
DZIEŃ 67
Owsianka z jabłkiem i daktylami
• 4 łyżki płatków owsianych
• 1 szklanka mleka 2% tł./mleka roślinnego
• 1 małe jabłko
• 3 suszone daktyle
• Cynamon
Owsianka z jabłkiem i daktylami
• 4 łyżki płatków owsianych
• 1 szklanka mleka 2% tł./mleka roślinnego
• 1 małe jabłko
• 3 suszone daktyle
• Cynamon
Płatki owsiane ugotować na mleku. Dodać starte jabłko, drobno posiekane daktyle i cynamon.
Kanapka z serem twarogowym, szczypiorkiem i oliwkami
• 1 plaster sera twarogowego półtłustego
• 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
• 2 czarne oliwki
• 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
• 1 kromka chleba razowego
Ser twarogowy rozdrobnić i wymieszać z jogurtem naturalnym. Szczypiorek umyć i posiekać, oliwki pokroić w plasterki. Kromkę chleba posmarować twarożkiem, położyć plasterki oliwek i posypać szczypiorkiem.
Zapiekanka w cukinii z kaszą gryczaną
• 1 mała cukinia
• 1 średni pomidor
• 1 mała papryka czerwona
• 3 łyżki kaszy gryczanej
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• sól morska, rozmaryn
Zetnij wierzchni plaster z cukinii. Skrop olejem, posyp solą i rozmarynem. Ostaw na 15 minut. Wydrąż w środku. Pokrój paprykę i pomidora w kostkę. Warzywa podsmaż na patelni teflonowej bez tłuszczu. Kaszę gryczaną ugotuj na sypko. Wymieszaj kaszę z warzywami, włóż do środka wydrążonej cukinii. Skrop oliwą i posyp rozmarynem. Zapiekaj w piekarniku przez ok. 20 minut.
Sok warzywny z burakiem i natką pietruszki
• 1 średnie jabłko
• ½ średniego buraka czerwonego
• 1 średnia marchewka
• 1 łyżka soku z cytryny
• 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
Ze wszystkich składników wycisnąć sok w sokowirówce. Dodać sok z cytryny. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Sałatka z tuńczykiem, jajkiem i ziołami
• 2 garście mieszanki sałat z roszponką
• ½ puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
• 5 pomidorów koktajlowych
• 1 ½ jajka ugotowanego na twardo
• 1 łyżka posiekanego szczypiorku
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• kilka listków świeżej bazylii
• świeżo zmielony ziołowy pieprz
Na talerzu układamy sałatę, pomidorki, odsączonego tuńczyka i pokrojone na ósemki jajko. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i listkami bazylii. Skrapiamy oliwą i doprawiamy pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz