WTOREK
Kanapki z wędzonym łososiem, jajkiem i ogórkiem
• 1 jajko ugotowane na twardo
• 2 plastry łososia wędzonego
• 10 plasterków ogórka zielonego
• 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
• 1 łyżeczka serka naturalnego
• Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony
• 2 kromki chleba żytniego razowego
• 1 jajko ugotowane na twardo
• 2 plastry łososia wędzonego
• 10 plasterków ogórka zielonego
• 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
• 1 łyżeczka serka naturalnego
• Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony
• 2 kromki chleba żytniego razowego
Chleb posmarować serkiem naturalnym. Na nim ułożyć pokrojonego w plasterki ogórka zielonego, kawałki łososia i plastry ugotowanego na twardo jajka. Kanapkę posypać posiekanym szczypiorkiem, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
Sałatka z melonem i mandarynką
• 2 plastry melona zielonego
• 1 kiwi
• 1 mandarynka
• 2 łyżki pestek granatu
• ½ łyżeczki miodu naturalnego
• Listki świeżej mięty
Melona pokroić w dość dużą kostkę. Kiwi obrać i pokroić w kostkę. Mandarynki umyć i obrać ze skórki, ścinając lekko miąższ, wyciąć fileciki nożem. Granata przekroić na pół i wyjąć wszystkie nasionka, oczyścić z ewentualnych białych błon. Wszystkie owoce przełożyć do miski i wymieszać ze sobą dodając miód, miskę przykryć i wstawić do lodówki na ok. 30 min, aby smaki się "przegryzły". Sałatkę podawać schłodzoną. Przed podaniem udekorować liskami mięty.
Soczewica z ryżem brązowym i czerwoną papryką
• 1//2 woreczka ryżu brązowego
• ¼ szklanki surowej soczewicy
• ½ średniej papryki czerwonej
• 1 mała cebula
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
• 1 szklanka wody
• Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony, mielone ziele angielskie
Połowę cebuli posiekać, a paprykę pokroić w kostkę. Do garnka wlać oliwę, udusić na niej cebulę, następnie dodać soczewicę i ryż, dusić przez 2-3 minuty. Po tym czasie dodać wodę, sól, pieprz i ziele angielskie. Wodę doprowadzić do wrzenia, potem zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować przez 1-1,5 godziny. W razie konieczności dolać wody. W ty czasie drugą połowę cebuli pokroić w cienkie krążki i podsmażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek. Dodać paprykę i dusić przez kilka minut. Ugotowaną soczewicę i ryż połączyć z duszonymi warzywami. Gotowe danie posypać posiekaną natką pietruszki.
Koktajl ogórkowo-koperkowy
• 1 średni ogórek
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 2 łyżki posiekanego koperku
• 2 ząbki czosnku
• 2/3 szklanki maślanki
Ogórka umyć, obrać i pokroić. Dodać posiekaną natkę pietruszki, koperek, czosnek oraz maślankę. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować w blenderze.
Sałatka z fetą, rzodkiewką i słonecznikiem
• 2 garście roszponki
• ¼ ogórka zielonego
• 4 rzodkiewki
• 1 plaster sera feta (40g)
• 1 łyżka pestek słonecznika
• 2 łyżki jogurtu naturalnego
• 1 łyżka posiekanego szczypiorku
• Sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony
Sałatę myć, osuszyć i porwać. Ogórka i rzodkiewkę pokroić w plasterki, fetę w kostkę. Słonecznik zrumienić na suchej patelni. Jogurt wymieszać z posiekanym szczypiorkiem, przyprawić solą i pieprzem. Warzywa wymieszać z fetą, polać jogurtem i posypać zrumienionym słonecznikiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz