eWCIA

eWCIA

środa, 31 sierpnia 2016

08.06.2015

Owsianka z bananem, truskawkami i migdałami
• 1 szklanka mleka 2% tł./mleka roślinnego
• 4 łyżki płatków owsianych
• 1/2 średniego banana
• 1 szklanka truskawek
• 1 łyżeczka posiekanych migdałów
Płatki owsiane ugotować na mleku. Dodać pokrojonego banana i truskawki. Gotową owsiankę posypać posiekanymi migdałami.

Roladki z łososia z bazylią
• 2 plasterki wędzonego łososia
• 2 plastry sera twarogowego półtłustego
• 2 łyżki posiekanego szczypiorku
• 1 ząbek czosnku
• 4 czarne oliwki
• 5 pomidorków koktajlowych
• Kilka listków świeżej bazylii
Ser twarogowym wymieszać z posiekanymi oliwkami, szczypiorkiem, czosnkiem i bazylią. Na plasterek łososia nałożyć twarożek i zawinąć w roladkę. Podawać z pomidorkami koktajlowymi.
Kurczak z mlekiem kokosowym i fasolką szparagową
• 1 średnia pierś z kurczaka (150g)
• ½ puszki pomidorów krojonych bez skórki
• ½ porcji zielonej fasolki szparagowej (100g)
• 5 pomidorków koktajlowych
• ½ średniej papryki żółtej
• ¼ pora
• ¼ szklanki mleka kokosowego
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek
• Sól morska, pieprz czarny, kolendra świeża
• 3 łyżki ryżu brązowego
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i zamarynować w oliwie z oliwek, rozgniecionym czosnku i soli morskiej. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojonego w plasterki pora, dodać kurczaka i dusić przez ok. 10-15 minut. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę i pomidorki koktajlowe, dusić kolejne 5 minut. Na koniec wrzucić pomidory z puszki, pokrojoną fasolkę i mleko kokosowe. Doprawić solą morską i pieprzem. Dusić pod przykryciem jeszcze przez 10 minut. Gotowe danie posypać posiekaną kolendrą i podawać z ugotowanym ryżem brązowym.
Koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i pomarańczą
• 1 garść świeżych liści szpinaku
• ½ średniego ogórka zielonego
• ½ średniej pomarańczy
• 2 łyżki natki pietruszki
• Kawałek korzenia imbiru
• ½ szklanki wody
Pomarańczę podzielić na cząstki, ogórka pokroić na kawałki, imbir w plastry. Wszystkie składniki zmiksować do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Sałatka z granatem, mozzarellą i gruszką
• 1 garść szpinaku
• 1 garść rukoli
• ½ kulki mozzarelli
• ¼ granatu
• ¼ awokado
• 2 plastry gruszki
• ½ limonki
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
• ½ łyżeczki miodu naturalnego
Plasterki awokado i gruszki skropić sokiem z limonki. Do szpinaku i rukoli dodać ziarenka granatu, porwaną mozzarellę, plastry awokado, gruszki i posiekane orzechy włoskie. Sałatkę polać dressingiem przygotowanym z połączenia oliwy z oliwek z miodem i pestkami granatu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz