Jogurtowa owsianka z gruszką
• Płatki owsiane 4 łyżki
• Jogurt naturalny 2% tłuszczu 1 małe opakowanie 175 g
• Dżem domowej roboty 2 łyżeczki
• Gruszka 1/2 średniej
• Granat pestki z 1/4 średniej sztuki
• Płatki migdałów 1 łyżka
• Płatki owsiane 4 łyżki
• Jogurt naturalny 2% tłuszczu 1 małe opakowanie 175 g
• Dżem domowej roboty 2 łyżeczki
• Gruszka 1/2 średniej
• Granat pestki z 1/4 średniej sztuki
• Płatki migdałów 1 łyżka
Płatki zalać jogurtem i wstawiać na noc do lodówki. Rano dodać dżem, owoce i płatki migdałów. Całość wymieszać.
Tost z pastą guacamole
• ½ dojrzałego awokado
• 1 łyżeczka soku z limonki
• Szczypta soli morskiej
• ½ ząbka czosnku
• Kilka listków świeżej bazylii
➢ 1 tost z kromki pieczywa razowego
• ½ dojrzałego awokado
• 1 łyżeczka soku z limonki
• Szczypta soli morskiej
• ½ ząbka czosnku
• Kilka listków świeżej bazylii
➢ 1 tost z kromki pieczywa razowego
Wydrążony miąższ awokado rozgnieść na papkę, dodać posiekaną bazylię, rozgnieciony czosnek, sok z limonki i przyprawić solą morską. Podawać na ciepłym razowym toście.
Pęczak z indykiem i suszonymi pomidorami
• 5 łyżek pęczaku ugotowanego
• 1 mały filet z indyka
• 2 suszone pomidory
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• ½ ząbka czosnku
• 2 łyżki natki pietruszki
• Sól, morska, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie do smaku
Sałata rzymska z oliwą z oliwek i czosnkiem
• 5-6 liści kolorowej sałaty rzymskiej (lub każdej innej)
• ½ ząbka czosnku
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• 5 łyżek pęczaku ugotowanego
• 1 mały filet z indyka
• 2 suszone pomidory
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• ½ ząbka czosnku
• 2 łyżki natki pietruszki
• Sól, morska, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie do smaku
Sałata rzymska z oliwą z oliwek i czosnkiem
• 5-6 liści kolorowej sałaty rzymskiej (lub każdej innej)
• ½ ząbka czosnku
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka soku z cytryny
Pęczak namoczyć na noc, następnie przepłukać i gotować przez ok. 15-20min. Indyka pokroić w paseczki i obtoczyć w przyprawach. Pomidory suszone także pokroić w paseczki, a natkę pietruszki drobno posiekać. Ugotowaną kaszę wymieszać z pomidorami suszonymi, natką pietruszki i usmażonym na oliwie z oliwek indyku. Podawać z sałatą doprawioną czosnkiem, oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
Zupa krem ziemniaczano-cukiniowy
• 1 mały ziemniak
• ½ średniej cukinii
• ¼ średniego pora
• 1 łyżka mleka 1,5%
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka posiekanego koperku
• Sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony, gałka muszkatołowa, mielony kminek
• 1 mały ziemniak
• ½ średniej cukinii
• ¼ średniego pora
• 1 łyżka mleka 1,5%
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka posiekanego koperku
• Sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony, gałka muszkatołowa, mielony kminek
Ziemniaka obrać, umyć, pokroić w kostkę. Cukinię i pora umyć, obrać, pokroić w plasterki. Na oliwie podsmażyć pora, dodać cukinię i ziemniaka, dusić kilka minut. Wlać 1 litr wody, gotować pod przykryciem ok. 30min, na małym ogniu. Zupę zmiksować. Dodać koperek i mleko, zagotować. Doprawić do smaku solą morską, pieprzem, gałką muszkatołową i kminkiem.
Sałatka z jajkiem, rukolą i pomidorkami koktajlowymi
• 1 ½ jajka
• 5 pomidorków koktajlowych
• ½ średniego ogórka zielonego
• 2 garście rukoli
• ¼ dużej cebuli
• ½ ząbka czosnku
• 4 łyżki jogurtu naturalnego
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• Pieprz czarny świeżo zmielony
• 1 ½ jajka
• 5 pomidorków koktajlowych
• ½ średniego ogórka zielonego
• 2 garście rukoli
• ¼ dużej cebuli
• ½ ząbka czosnku
• 4 łyżki jogurtu naturalnego
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• Pieprz czarny świeżo zmielony
Ugotowane na twardo jajka pokroić w ósemki. Wszystkie warzywa umyć i osuszyć. Ogórka zielonego pokroić w plasterki, cebulę w drobną kostkę, a pomidorki koktajlowe przekroić na połówki. Pokrojone warzywa połączyć z rukolą. Jogurt naturalny wymieszać z rozgniecionym czosnkiem, oliwą z oliwek doprawić do smaku świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Sos wlać do sałatki i całość delikatnie wymieszać. Do gotowej sałatki dodać pokrojone w ósemki jajka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz