Owsianka z jabłkiem, rodzynkami i orzechami
• Mleko 2% tł./mleko roślinne 1 szklanka (250ml)
• Płatki owsiane 4 łyżki
• Jabłko sztuka ½ średniego
• Cynamon 1/2 łyżeczki
• Rodzynki 1 łyżka
• Orzechy włoskie 1 łyżka posiekanych
• Mleko 2% tł./mleko roślinne 1 szklanka (250ml)
• Płatki owsiane 4 łyżki
• Jabłko sztuka ½ średniego
• Cynamon 1/2 łyżeczki
• Rodzynki 1 łyżka
• Orzechy włoskie 1 łyżka posiekanych
Do mleka wrzucić płatki, cynamon, rodzynki i orzechy – gotować do uzyskania oczekiwanej gęstości. W tym czasie jabłko zetrzeć na tarce i dodać do ugotowanej owsianki.
Koktajl bananowo-pomarańczowy z melisą
• ½ średniego banana (60g)
• ½ średniej pomarańczy
• ½ szklanki truskawek (mrożonych)
• 4 łyżki jogurtu naturalnego
• 1 łyżeczka miodu naturalnego
• Kilka listków melisy
Wszystkie owoce umyć i obrać ze skórki. Banany i pomarańcze pokroić w kawałki. Truskawki rozmrozić. Do owoców dodać jogurt naturalny, miód i melisę. Zmiksować wszystko blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowy koktajl udekorować listkami świeżej melisy i plasterkiem pomarańczy.
Sola z cukinią i pomidorami
• 1 duży filet z soli (200g)
• ½ małej cukinii
• 1 duży pomidor
• sok z cytryny
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek
• Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony
• 3 łyżki kaszy pęczak (45g)
• 1 duży filet z soli (200g)
• ½ małej cukinii
• 1 duży pomidor
• sok z cytryny
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek
• Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony
• 3 łyżki kaszy pęczak (45g)
Filet z ryby umyć i osuszyć. Ułożyć rybę na dnie naczynia żaroodpornego. Doprawić solą morską, świeżo mielonym czarnym pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Warzywa umyć i osuszyć. Cukinię pokroić w talarki, a pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. W Warzywa podsmażyć na oliwie z oliwek, oprószyć pieprzem. Solę przykryć cukinią z pomidorem. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piec przez ok. 20 min. Gotowe danie podawać z ugotowaną kaszą pęczak.
Chłodnik gaspacho
• 1 średni pomidor
• ½ średniego ogórka zielonego
• ¼ czerwonej papryki
• ¼ zielonej papryki
• ½ średniej cebuli czerwonej
• 1 ząbek czosnku
• ¼ papryczki chilli
• 1/4 szklanki wody
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• ½ łyżeczki octu winnego
• Sól morska
• 1 średni pomidor
• ½ średniego ogórka zielonego
• ¼ czerwonej papryki
• ¼ zielonej papryki
• ½ średniej cebuli czerwonej
• 1 ząbek czosnku
• ¼ papryczki chilli
• 1/4 szklanki wody
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• ½ łyżeczki octu winnego
• Sól morska
Warzywa umyć i osuszyć. Ząbek czosnku obrać, utrzeć z solą i zalać oliwą z oliwek. Obrać ze skórki ogórka, cebulę i pomidory. Warzywa pokroić w kostkę i dodać do czosnku wraz z papryczką chilli i octem winnym. Wszystko zmiksować na jednolitą masę. Paprykę pokroić w kostkę i wrzucić do zmiksowanego wcześniej gaspacho. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekorować listkiem bazylii i pomidorami pokrojonymi w kostkę.
Sałatka z fetą, kukurydzą i ziarnami słonecznika
• 3 liście sałaty lodowej
• 2 plastry sera feta (80g)
• 1 średni pomidor
• 1 łyżka kukurydzy konserwowej
• 1 łyżka uprażonych ziaren słonecznika
• Sos:
✓ 1 łyżka oliwy z oliwek
✓ 1 łyżeczka soku z cytryny
✓ ulubione zioła
✓ pieprz czarny świeżo zmielony
• 3 liście sałaty lodowej
• 2 plastry sera feta (80g)
• 1 średni pomidor
• 1 łyżka kukurydzy konserwowej
• 1 łyżka uprażonych ziaren słonecznika
• Sos:
✓ 1 łyżka oliwy z oliwek
✓ 1 łyżeczka soku z cytryny
✓ ulubione zioła
✓ pieprz czarny świeżo zmielony
Warzywa umyć i osuszyć. Sałatę porwać na mniejsze kawałki, pomidora i ser feta pokroić w kostkę. Do sałaty, pomidora i fety dodać kukurydzę konserwową i wymieszać. Sałatkę polać sosem przygotowanym z połączenia oliwy z oliwek, soku z cytryny, ulubionych ziół i świeżo zmielonego pieprzu. Na koniec posypać uprażonymi nasionami słonecznika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz