Omlet z musem śliwkowym
• 2 jajka
• 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
• 5 łyżek mleka 2% tł.
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek
• 150 g śliwek mrożonych
• 1,5 łyżeczki miodu naturalnego
• Sól morska, cynamon
• 2 jajka
• 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
• 5 łyżek mleka 2% tł.
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek
• 150 g śliwek mrożonych
• 1,5 łyżeczki miodu naturalnego
• Sól morska, cynamon
Śliwki rozmrozić, podgrzać w rondlu z dodatkiem cynamonu i miodu, gotować około 20 minut i zmiksować na mus. Jaja lekko ubić mikserem z dodatkiem małej szczypty soli, dodać mąkę i mleko i dokładnie wymieszać. Patelnię wysmarować oliwą i rozgrzać, wylać jaja, zmniejszyć ogień i smażyć pod przykryciem aż omlet zetnie się z wierzchu. Złożyć omlet na pół, ułożyć na talerzu i polać musem śliwkowym.
Żytnie tosty z pastą pomidorową
• 1 średni pomidor
• 5 listków świeżej bazylii
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek
• Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony
• 1 kromka chleba żytniego
Pomidora sparz we wrzątku. Z obranego ze skórki pomidora wyjmij pestki. Miąższ pokrój w kosteczkę, dodaj posiekaną bazylię i dopraw solą i pieprzem. Następnie warzywa skrop oliwą i dokładnie utrzyj lub zmiksuj na gładką pastę. Pasta nałóż na tost z chleba żytniego.
Kasza jęczmienna z zieloną soczewicą, pomidorami i oliwkami
• 4 łyżki kaszy jęczmiennej perłowej (60g)
• 1/3 szklanki zielonej soczewicy
• 1 średni pomidor
• ½ ząbka czosnku
• 2 łyżki zielonych oliwek
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• kilka listków świeżej bazylii
• sól morska, pieprz czarny świeżo mielony
Kaszę jęczmienną i soczewicę ugotować. Pomidory pokroić w kostkę, dusić razem z rozgniecionym czosnkiem, pokrojonymi oliwkami, posiekaną bazylią, oliwą z oliwek i przyprawami, aż odparuje większość wody. Dodać kaszę i soczewicę, dokładnie wymieszać. Gotowe danie udekorować świeżą bazylią.
Koktajl selerowy z imbirem
• 2 łodygi selera naciowego
• Kawałek imbiru (długości 2-3cm)
• 3-4 szklanki wody mineralnej niegazowanej
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
• Pieprz czarny świeżo mielony
Warzywa umyć i osuszyć. Selera obrać, pokroić i przełożyć do blendera. Obrany i pokrojony w plastry imbir dorzucić do selera. Dodać wodę mineralną i całość zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowy koktajl doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i posypać posiekaną natką pietruszki.
Sałatka z indykiem, rukolą i oliwkami
• ½ średniego fileta z indyka
• 5 oliwek zielonych
• 2 garście rukoli
• 1 średni pomidor
Sos:
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 1 łyżka octu winnego
• Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony, papryka słodka
Fileta z indyka umyj, oczyść z błon i pokrój w kostkę. Rozgrzej oliwę na patelni i wrzuć indyka. Następnie posól go, popieprz i oprósz papryką. Smaż na średnim ogniu z obu stron na złoto przez ok. 15min. Rukolę umyj i osusz. Oliwki i pomidora posiekaj w plasterki. Wszystkie składniki ułóż na talerzu dodaj ciepłe kawałki mięsa. Oliwę i ocet wymieszaj ze sobą, dodaj sól i pieprz. Polej sosem sałatkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz