eWCIA

eWCIA

środa, 31 sierpnia 2016

08.10.2015

Jajecznica z awokado i szczypiorkiem
• 2 jajka
• ½ dojrzałego awokado
• 2 łyżki posiekanego szczypiorku
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
• 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego (70g)
• Sałatka z pomidorków koktajlowych i cebuli:
✓ 6 pomidorków koktajlowych
✓ 1 plaster cebuli
✓ Kilka kropel oliwy z oliwek
Awokado przekroić na pół. Miąższ z jednej połówki pokroić na kawałeczki. Posypać szczypiorkiem, solą oraz pieprzem. Pomidorki przekroić na połówki, dodać pokrojoną cebulkę, doprawić solą i pieprzem, skropić oliwą. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wbić jajka, lekko posolić. Pod koniec smażenia dodać awokado ze szczypiorkiem, delikatnie zamieszać. Jajecznicę wyłożyć na talerz, podawać z sałatką z pomidorków i pieczywem.
Twarożek na słodko z pomarańczą i migdałami
• Ser twarogowy półtłusty 2 plastry (80g)
• Jogurt naturalny 2 łyżki
• Miód naturalny 1 łyżeczka
• Pomarańcza 2 plastry
• Posiekane migdały 1 łyżeczka
Ser rozdrobnić widelcem, dodać miód, jogurt oraz pokrojoną na kawałki pomarańczę. Wszystko razem wymieszać. Gotowy twarożek posypać posiekanymi migdałami.
Sola zapiekana z pomidorami i papryką
• 1 duży filet z soli (200g)
• 1 średni pomidor
• ½ średniej papryki czerwonej
• ½ średniej papryki zielonej
• 1 średni ziemniak
• ½ średniej cebuli
• ½ łyżeczki miodu naturalnego
• 1 łyżeczka octu balsamicznego
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 łyżka sezamu
• Sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony, bazylia, oregano, rozmaryn
Warzywa umyć i osuszyć. Cebulę obrać i pokroić w piórka, pomidora w kawałki, paprykę w kostkę, a ziemniaka w talarki. Warzywa przyprawić bazylią i oregano. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, wrzucić warzywa i piec przez ok. 15 min. Rybę przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, ułożyć na warzywach i polać marynatą przyrządzoną z oliwy, miodu i octu balsamicznego. Całość posypać sezamem i delikatnie wymieszać. Piec do momentu aż ryba będzie bardzo miękka.
Zielony koktajl z rukoli i jabłka
• 1 garść rukoli
• 1 średnie jabłko
• ½ średniego banana
• 1 szklanka wody mineralnej niegazowanej
• 1 łyżka soku z cytryny
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.

Fasolka szparagowa z pomidorami
• 1 porcja fasolki szparagowej żółtej (200g)
• 1 średni pomidor
• ¼ dużej cebuli
• ½ ząbka czosnku
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony
Fasolkę umyć, osuszyć i oczyścić. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek. Przyprawić solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Następnie dodać fasolkę i lekko podsmażyć. Wlać ok. 50 ml wody i przykryć, aby fasolka zmiękła. Potem zdjąć pokrywkę i pozwolić odparować nadmiarowi wody. Pomidora sparzyć, obrać i pokrojonego w kostkę dodać do fasolki. Całość przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec posypać posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz