DZIEŃ 4
Owsianka pomarańczowa z granatem i orzechami
Mleko 2% tł./mleko roślinne 1 szklanka (250ml)
Płatki owsiane 3 łyżki (30g)
Otręby owsiane 1 łyżka (8g)
Pomarańcza ½ średniej
Granat ¼ sztuki
Orzechy włoskie 2 sztuki
Cynamon, imbir
Mleko 2% tł./mleko roślinne 1 szklanka (250ml)
Płatki owsiane 3 łyżki (30g)
Otręby owsiane 1 łyżka (8g)
Pomarańcza ½ średniej
Granat ¼ sztuki
Orzechy włoskie 2 sztuki
Cynamon, imbir
Płatki owsiane, otręby, cynamon i imbir zalać mlekiem i gotować przez 3 minuty. Do ugotowanej owsianki dodać pokrojoną w małe kawałki pomarańczę, ziarenka granatu i posiekane orzechy włoskie.
Twarożek z papryką, ogórkiem i kiełkami rzodkiewki
2 plastry sera twarogowego półtłustego (80g)
¼ średniej papryki czerwonej
¼ średniego ogórka zielonego
1 łyżka kiełków rzodkiewki (8g)
2 łyżki jogurtu naturalnego (40g)
Sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
1 kromka pieczywa razowego (40g)
2 plastry sera twarogowego półtłustego (80g)
¼ średniej papryki czerwonej
¼ średniego ogórka zielonego
1 łyżka kiełków rzodkiewki (8g)
2 łyżki jogurtu naturalnego (40g)
Sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
1 kromka pieczywa razowego (40g)
Paprykę i ogórka umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Ser twarogowy rozgnieść widelcem, połączyć z jogurtem naturalnym i warzywami, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i dokładnie wymieszać. Przygotowany twarożek podawać udekorowany kiełkami rzodkiewki z pieczywem razowym.
Sałatka z komosą ryżową i świeżą miętą
1/4 szklanki komosy ryżowej
1 średni pomidor
1 ogórek gruntowy
1/2 małej cebuli czerwonej
2 cebule szalotki
10 liści mięty
1 garść natki pietruszki
sok z 1/4 limonki
1/2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka oliwy z oliwek
Sól morska
1/4 szklanki komosy ryżowej
1 średni pomidor
1 ogórek gruntowy
1/2 małej cebuli czerwonej
2 cebule szalotki
10 liści mięty
1 garść natki pietruszki
sok z 1/4 limonki
1/2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka oliwy z oliwek
Sól morska
Komosę ryżową ugotować w 1/2 szklanki wrzącej wody z dodatkiem soli (około 15 minut). Odstawić do ostygnięcia. Umyte i obrane warzywa - pomidor, ogórek i cebulę - pokroić w drobną kostkę. Szalotki pokroić w plastry. Liście mięty i pietruszki drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, doprawić sokiem z limonki, octem balsamicznym i oliwą z oliwek. Sałatkę wstawić do lodówki na minimum 1h.
Koktajl szpinakowo-bananowy z daktylami
Świeży szpinak 1 garść
Banan ½ średniego (60g)
Jabłko 1/3 średniego
Suszone daktyle (wcześniej namoczone) 2 sztuki
Sok z ćwiartki cytryny
Woda mineralna
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę, rozcieńczyć wodą mineralną i udekorować plasterkiem cytryny.
Świeży szpinak 1 garść
Banan ½ średniego (60g)
Jabłko 1/3 średniego
Suszone daktyle (wcześniej namoczone) 2 sztuki
Sok z ćwiartki cytryny
Woda mineralna
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę, rozcieńczyć wodą mineralną i udekorować plasterkiem cytryny.
Sałatka z kurczakiem, rzodkiewką i sosem musztardowym
Mix sałat 2 garście (80g)
Pierś z kurczaka ½ filetu (75g)
Papryka 1/4 sztuki
Pomidorki koktajlowe 6 sztuk
Rzodkiewka 4 sztuki
Sól morska, curry, zioła prowansalskie, ostra i słodka papryka
Sos musztardowy:
Jogurt naturalny 2 łyżki
Musztarda 1 łyżeczka
Sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, zioła prowansalskie
Mix sałat 2 garście (80g)
Pierś z kurczaka ½ filetu (75g)
Papryka 1/4 sztuki
Pomidorki koktajlowe 6 sztuk
Rzodkiewka 4 sztuki
Sól morska, curry, zioła prowansalskie, ostra i słodka papryka
Sos musztardowy:
Jogurt naturalny 2 łyżki
Musztarda 1 łyżeczka
Sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, zioła prowansalskie
Warzywa umyć, posiekać i ułożyć na sałacie. Pierś z kurczaka natrzeć dużą ilością przypraw. Mięso piec przez 20 minut w rozgrzanym do 180˚C piekarniku. Upieczoną pierś pokroić w plastry i ułożyć na warzywach. Sałatkę polać przygotowanym sosem musztardowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz