Bułka pełnoziarnista z twarożkiem i kiełkami rzodkiewki
• 1 bułka pełnoziarnista
• 2 plastry sera twarogowego półtłustego
• 1 łyżka jogurtu naturalnego
• 1/6 średniej cebuli czerwonej
• 10 plasterków ogórka zielonego
• 1 garść kiełków rzodkiewki
• 4 plastry pomidora
• 1 bułka pełnoziarnista
• 2 plastry sera twarogowego półtłustego
• 1 łyżka jogurtu naturalnego
• 1/6 średniej cebuli czerwonej
• 10 plasterków ogórka zielonego
• 1 garść kiełków rzodkiewki
• 4 plastry pomidora
Warzywa umyć, pomidora i ogórka pokroić w plastry, cebulę obrać i pokroić w piórka. Ser twarogowy rozgnieść i połączyć z jogurtem naturalnym. Bułkę przekroić na pół, posmarować pastą twarogową, ułożyć ogórka, pomidora, cebulę i kiełki rzodkiewki.
Koktajl egzotyczny z migdałami
• ½ średniego banana
• ½ średniego kiwi
• ½ szklanki kefiru
• 4 sztuki migdałów
• ½ średniego banana
• ½ średniego kiwi
• ½ szklanki kefiru
• 4 sztuki migdałów
Banana i kiwi umyć, osuszyć, obrać i pokroić. Owoce zmiksować razem z kefirem i migdałami.
Dorsz gotowany na parze z kalafiorem i sezamem
• 1 średni filet z dorsza (150g)
• 1 łyżeczka octu winnego
• 2 gałązki świeżego tymianku
• ½ małego kalafiora
• 1 łyżka sezamu
• 3 łyżki kaszy pęczak
• 1 średni filet z dorsza (150g)
• 1 łyżeczka octu winnego
• 2 gałązki świeżego tymianku
• ½ małego kalafiora
• 1 łyżka sezamu
• 3 łyżki kaszy pęczak
Umyty i osuszony filet z dorsza skropić octem winnym, obłożyć tymiankiem i odstawić na godzinę do lodówki. Następnie rybę gotować na parze aż będzie miękka. Podawać z ugotowanym kalafiorem posypanym prażonym sezamem i kaszą pęczak.
Zupa krem jarzynowo-cebulowy
• 1 średnia marchew
• ¼ średniej pietruszki
• 4 różyczki kalafiora
• ½ średniej cebuli
• 1 plaster selera
• 1 mały kawałek pora
• ½ ząbka czosnku
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony, liść laurowy, ziele angielskie
Marchewkę, pietruszkę, kalafiora i selera umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa zalać wodą i gotować. Cebulę i czosnek pokroić w plasterki, podsmażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek, a następnie dodać do warzyw. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Całość gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie. Zupę dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Sałatka z jajkiem, szynką parmeńską i orzechami włoskimi
• 1 garść mieszanki sałat z rukolą
• 1 ½ jajka
• 2 plastry szynki parmeńskiej
• 5 pomidorków koktajlowych
• 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
• ½ łyżki octu jabłkowego
• ½ łyżeczki musztardy
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
• Świeżo mielony czarny pieprz
• 1 ½ jajka
• 2 plastry szynki parmeńskiej
• 5 pomidorków koktajlowych
• 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
• ½ łyżki octu jabłkowego
• ½ łyżeczki musztardy
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
• Świeżo mielony czarny pieprz
Plastry szynki grillować na patelni grillowej, a jajka ugotować na twardo. Do mieszanki sałat dodać pokrojone w ósemki jajka, pokrojoną szynkę i pomidorki koktajlowe. Oliwę wymieszać z musztardą, octem jabłkowym i świeżo mielonym pieprzem. Gotową sałatkę polać przygotowanym dressingiem i posypać posiekanymi orzechami włoskimi i natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz