eWCIA

eWCIA

środa, 31 sierpnia 2016

15.10.2014

Twarożek z warzywami i pestkami dyni
2 plastry sera twarogowego półtłustego (80g)
3 łyżki jogurtu naturalnego
½ pomidora
3 rzodkiewki
1/6 papryki żółtej
½ łyżeczki koperku
2 łyżeczki pestek dyni
sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
2 kromki chleba razowego (80g)
Warzywa umyć i osuszyć. Pomidora, rzodkiewkę i paprykę pokroić w kosteczkę. Warzywa połączyć z rozdrobnionym serem twarogowym i jogurtem naturalnym. Całość doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Gotowy twarożek posypać uprażonymi pestkami słonecznika i posiekanym koperkiem. Podawać z pieczywem razowym.
Sałatka owocowa z suszonymi śliwkami i otrębami
1 mała gruszka
1 małe jabłko
½ średniej marchewki
2 śliwki suszone
1 łyżeczka rodzynek
1 łyżka otrębów żytnich
1 łyżeczka miodu naturalnego
1 łyżeczka soku z cytryny
Jabłko i gruszkę umyć i pokroić w kostkę. Do owoców dodać rodzynki i pokrojone w paseczki śliwki. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Sałatkę skropić sokiem z cytryny i polać miodem. Całość posypać otrębami żytnimi.
Pełnoziarniste penne z łososiem i brokułami
¾ szklanki makaronu pełnoziarnistego penne
6 różyczek brokułów
1 opakowanie łososia wędzonego (100g)
2 łyżki jogurtu naturalnego (40g)
1 łyżeczka posiekanych orzechów włoskich
Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony
Makaron i brokuły ugotować al dente w osolonej wodzie. Połowę brokułów zmiksować z jogurtem naturalnym, solą i świeżo mielonym pieprzem. Łososia i pozostałe brokuły podzielić na części i połączyć z sosem. Na makaron wyłożyć przygotowany sos z łososiem i posypać orzechami.
Zielone smoothie z kiwi, ogórkiem zielonym i awokado
1 kiwi
½ średniego ogórka
½ miękkiego awokado
½ łyżeczki świeżego startego imbiru
2 listki bazylii
Obrać ogórka, kiwi i awokado. Pokroić w kostkę, zmiksować z imbirem i listkami bazylii. Można dodać wodę dla uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Omlet z fasolką szparagową, groszkiem zielonym i czosnkiem
1 całe jajko
2 białka
1 garść zielonej fasolki szparagowej
3 łyżki groszku zielonego świeżego lub mrożonego
½ ząbka czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony
Jajka umyć i wbić do miski (1 całe i 2 białka). Ubić trzepaczką kuchenną na jednolita masę, dodać wyciśnięty czosnek, sól oraz pieprz. Fasolkę szparagową umyć i oczyścić. Groszek umyć lub rozmrozić. Fasolkę i groszek ugotować ze szczyptą soli aż do miękkości. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wlać roztrzepane jajka. Smażyć omlet na wolnym ogniu przez ok. 5 minut, potem przewrócić i usmażyć drugą stronę. Przełożyć omlet na talerz i ułożyć na nim ugotowaną fasolę oraz posypać zielonym groszkiem. Omlet złożyć na pół i przełożyć z powrotem na patelnię, przykryć pokrywką i dosmażyć jeszcze kilka minut na wolnym ogniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz