Twarożek z pomidorkami koktajlowymi i szczypiorkiem
• 2 plastry sera twarogowego półtłustego (80g)
• 5 pomidorków koktajlowych
• 3 łyżki jogurtu naturalnego
• 1 łyżka posiekanego szczypiorku
• 1 łyżka ziaren słonecznika
• Sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
• 2 kromki chleba żytniego razowego (80g)
• 2 plastry sera twarogowego półtłustego (80g)
• 5 pomidorków koktajlowych
• 3 łyżki jogurtu naturalnego
• 1 łyżka posiekanego szczypiorku
• 1 łyżka ziaren słonecznika
• Sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
• 2 kromki chleba żytniego razowego (80g)
Pomidorki przekroić na pół, szczypiorek posiekać. Ser rozdrobnić, dodać jogurt naturalny, pokrojone pomidorki, szczypiorek i uprażony słonecznik, wymieszać. Całość doprawić solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Gotowy twarożek podawać z pieczywem razowym.
Sałatka owocowa z jogurtem naturalnym i pestkami dyni
• ½ średniej pomarańczy
• ½ średniego banana
• 1 średnie kiwi
• 1 łyżka jogurtu naturalnego
• 1 łyżka pestek dyni
• ½ średniej pomarańczy
• ½ średniego banana
• 1 średnie kiwi
• 1 łyżka jogurtu naturalnego
• 1 łyżka pestek dyni
Owoce umyć, obrać i pokroić. Wymieszać z jogurtem naturalnym i posypać pestkami dyni.
Pulpeciki drobiowe z płatkami owsianymi i koperkiem
• ½ szklanki drobiowego mięsa mielonego
• 2 łyżki posiekanej włoszczyzny
• ½ jajka
• 1 łyżka płatków owsianych
• ½ szklanki bulionu warzywnego
• 1 łyżka posiekanego koperku
• Sól morska, świeżo zmielony pieprz czarny, majeranek, papryka słodka do smaku
• 1 porcja gotowanej brukselki (12 brukselek) z i 1 łyżeczką sezamu
• 3 łyżki kaszy jaglanej (45g)
• ½ szklanki drobiowego mięsa mielonego
• 2 łyżki posiekanej włoszczyzny
• ½ jajka
• 1 łyżka płatków owsianych
• ½ szklanki bulionu warzywnego
• 1 łyżka posiekanego koperku
• Sól morska, świeżo zmielony pieprz czarny, majeranek, papryka słodka do smaku
• 1 porcja gotowanej brukselki (12 brukselek) z i 1 łyżeczką sezamu
• 3 łyżki kaszy jaglanej (45g)
Mięso mielone wymieszać z jajkiem, płatkami owsianymi, rozmrożoną włoszczyzną, posiekanym koperkiem, doprawić solą morską, świeżo zmielonym pieprzem, majerankiem i papryką słodką. Z masy uformować pulpeciki i ugotować je w bulionie warzywnym. Gotować przez ok. 25-30 min. na małym ogniu. Gotowe pulpeciki udekorować posiekanym koperkiem, podawać z kaszą jaglaną i ugotowaną na parze brukselką posypaną prażonym sezamem.
Koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i pomarańczą
• 2 garście świeżego szpinaku
• ½ średniego ogórka zielonego
• ½ średniej pomarańczy
• 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
• Kawałek imbiru
• Woda mineralna
• 2 garście świeżego szpinaku
• ½ średniego ogórka zielonego
• ½ średniej pomarańczy
• 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
• Kawałek imbiru
• Woda mineralna
Pomarańczę podzielić na cząstki, ogórka pokroić na kawałki, imbir w plastry. Wszystkie składniki zmiksować do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gotowy koktajl udekorować plasterkiem ogórka.
Sałatka z brokuła, pomidorów i jajek
• 1 porcja brokułów
• 1 średni pomidor
• 1 jajko
• 5 łyżek jogurtu naturalnego
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• Sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony
• 1 porcja brokułów
• 1 średni pomidor
• 1 jajko
• 5 łyżek jogurtu naturalnego
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• Sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie al-dente. Jajko gotujemy na twardo, po wystudzeniu dzielimy na ósemki. Pomidora kroimy w kostkę lub pół plasterki. Z jogurtu robimy sos dodając zmiażdżony czosnek, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Wszystkie składniki mieszamy i polewamy sosem jogurtowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz