JADŁOSPIS 1800
Dzień 15
Dzień 15
Śniadanie owsianka z orzechami (420kcal)
½ szklanki płatków owsianych 55g
szklanka mleka sojowego lub krowiego 2%, 220g
łyżka orzechów włoskich 12g
1/2 banana 60g
Banana pokrój w plasterki, orzechy pognieć. Wszystkie składniki wymieszaj i zalej mlekiem.
½ szklanki płatków owsianych 55g
szklanka mleka sojowego lub krowiego 2%, 220g
łyżka orzechów włoskich 12g
1/2 banana 60g
Banana pokrój w plasterki, orzechy pognieć. Wszystkie składniki wymieszaj i zalej mlekiem.
II śniadanie jogurt z malinami (240kcal)
½ szklanki jogurtu naturalnego 125g
4 łyżki płatków jęczmiennych 40g
½ szklanki mrożonych malin 80g
Wszystkie składniki wymieszaj w miseczce.
½ szklanki jogurtu naturalnego 125g
4 łyżki płatków jęczmiennych 40g
½ szklanki mrożonych malin 80g
Wszystkie składniki wymieszaj w miseczce.
Obiad zapiekana roladka z indyka z suszoną śliwka (575kcal)
Piersi z indyka 150g
Mała kulka sera mozzarella 7g
3 suszone śliwki, małe 21g
szklanki gotowanego czerwonego ryżu 140
garść roszponki 24g
3 łyżeczki oliwy z oliwek 15g
Łyżka orzechów nerkowca 18g
Mięso dokładnie rozbij tłuczkiem. Śliwki i ser mozzarella pokrój w mniejsze paseczki i rozłóż na środku mięsa. Zwiń wszystko w cisną rolkę i ponadziewaj wykałaczkami. Ułóż roladkę w naczyniu żaroodpornym. Skrop wszystko łyżeczką oliwy i kilkoma łyżkami wody. Piecz w piekarniku do miękkości. Roszponkę wymieszaj z oliwą i pogniecionymi orzechami nerkowca. Posiłek zjedź z ugotowanym ryżem.
Piersi z indyka 150g
Mała kulka sera mozzarella 7g
3 suszone śliwki, małe 21g
szklanki gotowanego czerwonego ryżu 140
garść roszponki 24g
3 łyżeczki oliwy z oliwek 15g
Łyżka orzechów nerkowca 18g
Mięso dokładnie rozbij tłuczkiem. Śliwki i ser mozzarella pokrój w mniejsze paseczki i rozłóż na środku mięsa. Zwiń wszystko w cisną rolkę i ponadziewaj wykałaczkami. Ułóż roladkę w naczyniu żaroodpornym. Skrop wszystko łyżeczką oliwy i kilkoma łyżkami wody. Piecz w piekarniku do miękkości. Roszponkę wymieszaj z oliwą i pogniecionymi orzechami nerkowca. Posiłek zjedź z ugotowanym ryżem.
Podwieczorek Fasolka z posypką (195kcal)
szklanka fasolki szparagowej 200g
łyżka oliwy z oliwek 10g
łyżeczka soku z cytryny 5g
szczypta chilii
łyżka pestek słonecznika 10g
Pestki słonecznika podpraż na suchej patelni. Ugotuj al dente fasolkę. Następnie skrop cytryną, oliwą, posyp pestkami i chilli.
szklanka fasolki szparagowej 200g
łyżka oliwy z oliwek 10g
łyżeczka soku z cytryny 5g
szczypta chilii
łyżka pestek słonecznika 10g
Pestki słonecznika podpraż na suchej patelni. Ugotuj al dente fasolkę. Następnie skrop cytryną, oliwą, posyp pestkami i chilli.
Kolacja Twaróg z oliwkami (360kcal)
pół kostki twarogu półtłustego 100g
3 łyżki jogurtu naturalnego 60g
cienka kromka chleba razowego 30g
łyżka czarnych oliwek 30g
oleju lnianego 10g
łyżka liści bazylii 5g
6 łyżek gorącej wody
Twaróg pognieć z jogurtem. Suszone pomidory namocz w wodzie godzinę. Pomidory pokrój w mniejsze cząstki. Wymieszać resztę składników z twarogiem.
pół kostki twarogu półtłustego 100g
3 łyżki jogurtu naturalnego 60g
cienka kromka chleba razowego 30g
łyżka czarnych oliwek 30g
oleju lnianego 10g
łyżka liści bazylii 5g
6 łyżek gorącej wody
Twaróg pognieć z jogurtem. Suszone pomidory namocz w wodzie godzinę. Pomidory pokrój w mniejsze cząstki. Wymieszać resztę składników z twarogiem.
Dzień 16
Śniadanie Kanapki z pastą łososiową (395kcal)
2 kromki pieczywa żytniego 80g
2 plastry łososia wędzonego 50g
3 łyżki sera twarogowego półtłustego 60g
1/2 ogórka wężowego 90g
łyżka poszatkowanego szczypiorku 10g
1/3 szklanki jogurtu naturalnego 80g
Twaróg ugnieć z jogurtem naturalnym i szczypiorkiem. Rybę pokrój na małe kawałki i wymieszaj z twarogiem. Pieczywo posmaruj serkiem każdą kromkę. Ogórka pokrój w słupki i chrup do kanapek.
2 kromki pieczywa żytniego 80g
2 plastry łososia wędzonego 50g
3 łyżki sera twarogowego półtłustego 60g
1/2 ogórka wężowego 90g
łyżka poszatkowanego szczypiorku 10g
1/3 szklanki jogurtu naturalnego 80g
Twaróg ugnieć z jogurtem naturalnym i szczypiorkiem. Rybę pokrój na małe kawałki i wymieszaj z twarogiem. Pieczywo posmaruj serkiem każdą kromkę. Ogórka pokrój w słupki i chrup do kanapek.
II śniadanie: Koktajl owocowy z Chia (250kcal)
Plaster świeżego ananasa 80g
3 łyżeczki nasion Chia 15g
½ szklanki mleka 2% tł. 125ml
łyżka płatków migdałów 12g
Plastry świeżego ananasa pokrój w mniejsze cząstki. Nasiona Chia wsyp do wysokiej szklanki zalej mlekiem i odstaw na 20 minut. Kiedy nasiona nabiorą objętości dodaj wiórki kokosowe i ananasa. Wszystko zmiksuj ręcznym blenderem.
Plaster świeżego ananasa 80g
3 łyżeczki nasion Chia 15g
½ szklanki mleka 2% tł. 125ml
łyżka płatków migdałów 12g
Plastry świeżego ananasa pokrój w mniejsze cząstki. Nasiona Chia wsyp do wysokiej szklanki zalej mlekiem i odstaw na 20 minut. Kiedy nasiona nabiorą objętości dodaj wiórki kokosowe i ananasa. Wszystko zmiksuj ręcznym blenderem.
Obiad: dorsz pieczony z risotto pieczarkowym (505kcal)
filetu dorsza 150g
łyżka oleju rzepakowego 10g
szklanka ugotowanego brązowego ryżu 140g
3 pieczarki 60g
łyżka poszatkowanej cebuli 20g
2 buraki 200g
łyżka natki pietruszki
szczypta pieprzu
szczypta soliłyżka natki pietruszki
Buraki ugotuj do miękkości. Pieczarki pokrój w cząstki. Poszatkowaną cebulę poduś z cebulą na ½ łyżki oleju. Filet ryby osól i ułóż w naczyniu żaroodpornym, obsyp pieczonymi pieczarkami i piecz mięso w nagrzanym piekarniku do miękkości. Buraki zetrzyj na tarce, skrop oliwą, oprósz natką i pieprzem. Danie zjedź z brązowym ryżem.
filetu dorsza 150g
łyżka oleju rzepakowego 10g
szklanka ugotowanego brązowego ryżu 140g
3 pieczarki 60g
łyżka poszatkowanej cebuli 20g
2 buraki 200g
łyżka natki pietruszki
szczypta pieprzu
szczypta soliłyżka natki pietruszki
Buraki ugotuj do miękkości. Pieczarki pokrój w cząstki. Poszatkowaną cebulę poduś z cebulą na ½ łyżki oleju. Filet ryby osól i ułóż w naczyniu żaroodpornym, obsyp pieczonymi pieczarkami i piecz mięso w nagrzanym piekarniku do miękkości. Buraki zetrzyj na tarce, skrop oliwą, oprósz natką i pieprzem. Danie zjedź z brązowym ryżem.
Podwieczorek: koktajl bananowy (240g)
szklanka kefiru naturalnego 250g
średni banan 120g
szczypta cynamonu
Zmiksuj wszystkie składniki
szklanka kefiru naturalnego 250g
średni banan 120g
szczypta cynamonu
Zmiksuj wszystkie składniki
Kolacja: marchewka z soczewicą (390kcal)
½ szklanki surowej marchewki pokrojonej w kostkę 50g
½ szklanki ugotowanej zielonej soczewicy 90g
¼ kostki sera feta 50g
łyżka pokrojonych orzechów włoskich 10g
łyżka oliwy z oliwek 10g
łyżka poszatkowanej natki pietruszki 12g
szczypta mielonego pieprzu
Pokrojoną w kostkę marchewkę ułóż w żaroodpornym naczyniu, oprósz pieprzem i polej łyżeczką oleju. Upiecz do miękkości w nagrzanym piekarniku. W salaterce wymieszaj upieczoną marchewkę, ugotowaną soczewicę, pokruszone orzechy, ser, oliwę i posyp natką.
½ szklanki surowej marchewki pokrojonej w kostkę 50g
½ szklanki ugotowanej zielonej soczewicy 90g
¼ kostki sera feta 50g
łyżka pokrojonych orzechów włoskich 10g
łyżka oliwy z oliwek 10g
łyżka poszatkowanej natki pietruszki 12g
szczypta mielonego pieprzu
Pokrojoną w kostkę marchewkę ułóż w żaroodpornym naczyniu, oprósz pieprzem i polej łyżeczką oleju. Upiecz do miękkości w nagrzanym piekarniku. W salaterce wymieszaj upieczoną marchewkę, ugotowaną soczewicę, pokruszone orzechy, ser, oliwę i posyp natką.
Dzień 17
Śniadanie: nasiona Chia z jagodami (440kcal)
3 łyżki nasion chia 30g
3 łyżki ciepłej wody
½ szklanki mleka 2% 125g
½ szklanki jogurtu naturalnego 125g
½ szklanki mrożonych jagód 65g
wiórki kokosowe 1 łyżka 6g
łyżeczka miodu 12g
szczypta cynamonu
Nasiona zalej ciepłą wodą, mlekiem i przygotuj zgodnie z opisem na opakowaniu. Kiedy Chia nasiąknie dołóż na wierzch jagody zmiksowane z jogurtem. Posyp cynamonem i wiórkami kokosowymi.
3 łyżki nasion chia 30g
3 łyżki ciepłej wody
½ szklanki mleka 2% 125g
½ szklanki jogurtu naturalnego 125g
½ szklanki mrożonych jagód 65g
wiórki kokosowe 1 łyżka 6g
łyżeczka miodu 12g
szczypta cynamonu
Nasiona zalej ciepłą wodą, mlekiem i przygotuj zgodnie z opisem na opakowaniu. Kiedy Chia nasiąknie dołóż na wierzch jagody zmiksowane z jogurtem. Posyp cynamonem i wiórkami kokosowymi.
II śniadanie Jogurt mandarynkowo-korzenny (220kcal)
szklanka jogurtu naturalnego 250g
duża mandarynka 80g
1/2 łyżeczki tartego imbiru 5g
łyżeczka płatków migdałów 5g
Szczypta cynamonu
Szczypta mielonych goździków 3g
Mandarynkę obierz ze skórki, błonek i podziel na mniejsze cząstki. Jogurt wymieszaj z mandarynką imbirem, cynamonem, goździkami i płatkami migdałów.
szklanka jogurtu naturalnego 250g
duża mandarynka 80g
1/2 łyżeczki tartego imbiru 5g
łyżeczka płatków migdałów 5g
Szczypta cynamonu
Szczypta mielonych goździków 3g
Mandarynkę obierz ze skórki, błonek i podziel na mniejsze cząstki. Jogurt wymieszaj z mandarynką imbirem, cynamonem, goździkami i płatkami migdałów.
Obiad Indyk na ostro (585kcal)
filet z indyka 150g
ugotowanej kaszy bulgur 160g
pół szklanki różyczek brokułów 100g
pół szklanki różyczek kalafiora 100g
2 łyżki oleju rzepakowego 20g
łyżka pestek słonecznika 10g
szczypta płatków chilli
szczypta curry
szczypta soli
mały ząbek czosnku 5g
pół szklanki wody
Mięso natrzyj przyprawami. Wraz z warzywami przełóz do naczynia żaroodpornego skrop olejem i zalej wodą. Piecz aż mięso będzie miało złoty kolor. Na talerz wyłóż mięso z warzywami i dołóż kaszę ugotowaną na sypko.
filet z indyka 150g
ugotowanej kaszy bulgur 160g
pół szklanki różyczek brokułów 100g
pół szklanki różyczek kalafiora 100g
2 łyżki oleju rzepakowego 20g
łyżka pestek słonecznika 10g
szczypta płatków chilli
szczypta curry
szczypta soli
mały ząbek czosnku 5g
pół szklanki wody
Mięso natrzyj przyprawami. Wraz z warzywami przełóz do naczynia żaroodpornego skrop olejem i zalej wodą. Piecz aż mięso będzie miało złoty kolor. Na talerz wyłóż mięso z warzywami i dołóż kaszę ugotowaną na sypko.
Podwieczorek Sok z buraka (185kcal)
2 średnie buraki 210g
średnia marchew 45g
½ jabłka 90g
łyżeczka soku z cytryny 5g
½ łyżeczki tartego imbiru 3g
łyżeczka oleju rzepakowego 5g
Warzywa dobrze umyj i obierz. Z warzyw zrób sok w sokowirówce. Do gotowego napoju dodaj olej, sok z cytryny i starty imbir. Dobrze wymieszaj aby olej rozprowadził się równomiernie.
2 średnie buraki 210g
średnia marchew 45g
½ jabłka 90g
łyżeczka soku z cytryny 5g
½ łyżeczki tartego imbiru 3g
łyżeczka oleju rzepakowego 5g
Warzywa dobrze umyj i obierz. Z warzyw zrób sok w sokowirówce. Do gotowego napoju dodaj olej, sok z cytryny i starty imbir. Dobrze wymieszaj aby olej rozprowadził się równomiernie.
Kolacja zielona sałatka z jajkiem (355kcal)
2 jajka
garść roszponki 25g
½ szklanki pomidorków koktajlowych 100g
łyżka czarnych oliwek 15g
kromka pieczywa razowego 30g
łyżka pestek dyni 10g
łyżeczka oliwy z oliwek 5g
W salaterce wymieszać umyte liście szpinaku, pomidor pokrojony w cząstki, pokruszony ser kozi, pestki dyni i oliwę. Pieczywo opiecz w tosterze lub piekarniku. Pokrój je w małe grzanki i posypać sałatkę.
2 jajka
garść roszponki 25g
½ szklanki pomidorków koktajlowych 100g
łyżka czarnych oliwek 15g
kromka pieczywa razowego 30g
łyżka pestek dyni 10g
łyżeczka oliwy z oliwek 5g
W salaterce wymieszać umyte liście szpinaku, pomidor pokrojony w cząstki, pokruszony ser kozi, pestki dyni i oliwę. Pieczywo opiecz w tosterze lub piekarniku. Pokrój je w małe grzanki i posypać sałatkę.
Dzień 18
Śniadanie błyskawiczna pomarańczowa jaglanka (430kcal)
4 łyżki płatków jaglanych błyskawicznych 40g
½ pomarańczy ok. 130g
1 łyżka suszonej żurawiny 12g
2 łyżki płatków migdałów 20g
1 szklanka mleka 2% tłuszczu
Owoc obierz ze skórki i błonek, następnie podziel na mniejsze cząstki. Płatki zagotuj na mleku, dodaj migdały, żurawinę i kawałki pomarańczy.
4 łyżki płatków jaglanych błyskawicznych 40g
½ pomarańczy ok. 130g
1 łyżka suszonej żurawiny 12g
2 łyżki płatków migdałów 20g
1 szklanka mleka 2% tłuszczu
Owoc obierz ze skórki i błonek, następnie podziel na mniejsze cząstki. Płatki zagotuj na mleku, dodaj migdały, żurawinę i kawałki pomarańczy.
II śniadanie koktajl żurawinowy (240kcal)
szklanka jogurtu naturalnego 250g
2 łyżki suszonej żurawiny 24g
łyżeczka otrębów gryczanych 4g
Wszystkie składniki zmiksuj.
szklanka jogurtu naturalnego 250g
2 łyżki suszonej żurawiny 24g
łyżeczka otrębów gryczanych 4g
Wszystkie składniki zmiksuj.
Obiad dorsz z kapustą kiszoną (475kcal)
filet z dorsza 150g
szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej 150g
szklanka kapusty kiszonej
1 średnia marchew 45g
łyżka poszatkowanej cebuli 20g
łyżka oleju rzepakowego 10g
łyżka koperku
łyżka sezamu
Rybę ugotuj na parze. Kapustę kiszoną poszatkuj, dodaj startą marchewkę i skrop olejem. Danie podawaj z kaszą pospaną koperkiem.
filet z dorsza 150g
szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej 150g
szklanka kapusty kiszonej
1 średnia marchew 45g
łyżka poszatkowanej cebuli 20g
łyżka oleju rzepakowego 10g
łyżka koperku
łyżka sezamu
Rybę ugotuj na parze. Kapustę kiszoną poszatkuj, dodaj startą marchewkę i skrop olejem. Danie podawaj z kaszą pospaną koperkiem.
Podwieczorek jogurt grecki z ogórkiem (255 kcal)
pół szklanki jogurtu greckiego 180g
pół ogórka świeżego 90g
2 łyżeczki poszatkowanego koperku 8g
łyżeczka pestek dyni 10g
świeżo zmielony pieprz
Ogórek zetrzyj na tarce następnie dodaj do jogurtu, posyp szczyptą pieprzu, koperkiem i pestkami dyni.
pół szklanki jogurtu greckiego 180g
pół ogórka świeżego 90g
2 łyżeczki poszatkowanego koperku 8g
łyżeczka pestek dyni 10g
świeżo zmielony pieprz
Ogórek zetrzyj na tarce następnie dodaj do jogurtu, posyp szczyptą pieprzu, koperkiem i pestkami dyni.
Kolacja soczewica z ziołami (420kcal)
szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy 180g
3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
łyżka oliwy z oliwek
łyżka pestek słonecznika
łyżka soku z cytryny
mały ząbek czosnku, wyciśnięty
szczypta tymianku
szczypta mielonego kminku
łyżeczka poszatkowanej natki pietruszki
Soczewicę wymieszaj z ziołami, polej oliwą. Na koniec wymieszaj z czosnkiem, kaszą, tymiankiem, kminkiem i posyp słonecznikiem.
szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy 180g
3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
łyżka oliwy z oliwek
łyżka pestek słonecznika
łyżka soku z cytryny
mały ząbek czosnku, wyciśnięty
szczypta tymianku
szczypta mielonego kminku
łyżeczka poszatkowanej natki pietruszki
Soczewicę wymieszaj z ziołami, polej oliwą. Na koniec wymieszaj z czosnkiem, kaszą, tymiankiem, kminkiem i posyp słonecznikiem.
Dzień 19
Śniadanie Kanapki z kiełkami (490kcal)
2 kromki pieczywa razowego
pół kostki twarogu półtłustego 100g
kiełki brokułów 2 łyżki
3 łyżki jogurtu naturalnego
szczypta słodkiej papryki
mandarynka 65g
Ser pognieść z jogurtem naturalnym i papryką. Twarożek rozsmaruj na pieczywie. Kiełki ułożyć na twarogu. Zjedz mandarynkę dla uzupełnienia posiłku.
2 kromki pieczywa razowego
pół kostki twarogu półtłustego 100g
kiełki brokułów 2 łyżki
3 łyżki jogurtu naturalnego
szczypta słodkiej papryki
mandarynka 65g
Ser pognieść z jogurtem naturalnym i papryką. Twarożek rozsmaruj na pieczywie. Kiełki ułożyć na twarogu. Zjedz mandarynkę dla uzupełnienia posiłku.
II śniadanie: jogurt naturalny z suszoną śliwką (220kcal)
szklanka jogurtu naturalnego 250g
2 suszone śliwki 21g
2 łyżeczki płatków jęczmiennych 15g
Zmiksuj wszystkie składniki.
szklanka jogurtu naturalnego 250g
2 suszone śliwki 21g
2 łyżeczki płatków jęczmiennych 15g
Zmiksuj wszystkie składniki.
Obiad: łosoś z warzywami (580kcal)
Filet łososia 150g surowego
Szklanka ugotowanej kaszy gryczanej 140g
łyżka oleju rzepakowego 10g
łyżka płatków migdałów
2 pomidory
łyżka natki pietruszki
łyżeczka octu balsamicznego
2 łyżki soku z cytryny
Rybę polej olejem i usmaż na patelni grillowej bez tłuszczu. Na koniec smażenia posyp płatkami migdałów. Pomidory pokrój w cząstki i wymieszaj z natką i polej octem balsamicznym. Danie podawaj z ugotowaną kaszą. Na talerzu rybę skrop sokiem z cytryny.
Filet łososia 150g surowego
Szklanka ugotowanej kaszy gryczanej 140g
łyżka oleju rzepakowego 10g
łyżka płatków migdałów
2 pomidory
łyżka natki pietruszki
łyżeczka octu balsamicznego
2 łyżki soku z cytryny
Rybę polej olejem i usmaż na patelni grillowej bez tłuszczu. Na koniec smażenia posyp płatkami migdałów. Pomidory pokrój w cząstki i wymieszaj z natką i polej octem balsamicznym. Danie podawaj z ugotowaną kaszą. Na talerzu rybę skrop sokiem z cytryny.
Podwieczorek jogurt z mieszanką studencką (215kcal)
½ szklanki jogurtu naturalnego 125g
łyżka orzechów nerkowca 15g
łyżeczka rodzynek (bez cukru) 8g
łyżeczka płatków migdałów 6g
Wymieszaj wszystkie składniki.
½ szklanki jogurtu naturalnego 125g
łyżka orzechów nerkowca 15g
łyżeczka rodzynek (bez cukru) 8g
łyżeczka płatków migdałów 6g
Wymieszaj wszystkie składniki.
Kolacja sałatka z chrzanem (300kcal)
2 jajka 112g
½ ogórka zielonego, wężowego 90g
łyżeczka koperku 4g
łyżeczka tartego chrzanu 4g
łyżka pestek dyni 10g
3 łyżki jogurtu naturalnego 60
2 łyżki ugotowanej kaszy pęczak 30g
Jajka ugotuj na twardo. Następnie obrane pokrój w kostkę. Pestki upraż na suchej patelni bez tłuszczu. Jogurt wymieszaj z chrzanem. Połącz wszystkie składniki i polej sosem jogurtowo-chrzanowym.
2 jajka 112g
½ ogórka zielonego, wężowego 90g
łyżeczka koperku 4g
łyżeczka tartego chrzanu 4g
łyżka pestek dyni 10g
3 łyżki jogurtu naturalnego 60
2 łyżki ugotowanej kaszy pęczak 30g
Jajka ugotuj na twardo. Następnie obrane pokrój w kostkę. Pestki upraż na suchej patelni bez tłuszczu. Jogurt wymieszaj z chrzanem. Połącz wszystkie składniki i polej sosem jogurtowo-chrzanowym.
Dzień 20
Śniadanie Kanapki z awokado (500kcal)
2 kromki pieczywa żytniego 80g
1/2 awokado 70g
¼ kostki ser twarogowego 50 g
łyżeczka szczypiorku 4g
szklanka jogurtu naturalnego 250g
Na pieczywie rozsmaruj awokado, posyp szczypiorkiem, na wierzchu ułóż pokrojoną. Wypij jogurt jako dodatek do posiłku.
2 kromki pieczywa żytniego 80g
1/2 awokado 70g
¼ kostki ser twarogowego 50 g
łyżeczka szczypiorku 4g
szklanka jogurtu naturalnego 250g
Na pieczywie rozsmaruj awokado, posyp szczypiorkiem, na wierzchu ułóż pokrojoną. Wypij jogurt jako dodatek do posiłku.
II śniadanie jabłkowy deser (235kcal)
2 małe jabłka 150g
4 łyżki jogurtu naturalnego 100g
4 orzechy włoskie 16g
szczypta cynamonu
Owoce rozkrój na pół i wydrąż gniazda nasienne. Do naczynia żaroodpornego włóż połówki owoców do naczynia żaroodpornego skórą do dołu i zalać wodą (pół szklanki). Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz do momentu aż owoce lekko zmiękną. Jogurt, cynamon należy wymieszać i przygotować z nich sos cynamonowy. Kiedy jabłka będą gotowe polać je sosem.
2 małe jabłka 150g
4 łyżki jogurtu naturalnego 100g
4 orzechy włoskie 16g
szczypta cynamonu
Owoce rozkrój na pół i wydrąż gniazda nasienne. Do naczynia żaroodpornego włóż połówki owoców do naczynia żaroodpornego skórą do dołu i zalać wodą (pół szklanki). Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz do momentu aż owoce lekko zmiękną. Jogurt, cynamon należy wymieszać i przygotować z nich sos cynamonowy. Kiedy jabłka będą gotowe polać je sosem.
Obiad Wołowina z puree szpinakowym (535kcal)
plaster polędwicy wołowej 150g
2 duże garści szpinaku 50g
1 duża pietruszki 80g
szklanka ugotowanej kaszy pęczak 150g
3 łyżki jogurtu naturalnego 75g
łyżka oliwy z oliwek 10g
ząbek czosnku 5g
Łyżka natki pietruszki 4g
Szczypta pieprzu
Mięso ugotuj w niewielkiej ilości wody razem ze szpinakiem i pietruszką. Po ugotowaniu odcedź warzywa. Zmiksuj szpinak, pietruszkę, pieprz z porcją jogurtu. Oliwę rozetrzyj z czosnkiem i natką pietruszki i polej mięso. Danie podaj z kaszą.
plaster polędwicy wołowej 150g
2 duże garści szpinaku 50g
1 duża pietruszki 80g
szklanka ugotowanej kaszy pęczak 150g
3 łyżki jogurtu naturalnego 75g
łyżka oliwy z oliwek 10g
ząbek czosnku 5g
Łyżka natki pietruszki 4g
Szczypta pieprzu
Mięso ugotuj w niewielkiej ilości wody razem ze szpinakiem i pietruszką. Po ugotowaniu odcedź warzywa. Zmiksuj szpinak, pietruszkę, pieprz z porcją jogurtu. Oliwę rozetrzyj z czosnkiem i natką pietruszki i polej mięso. Danie podaj z kaszą.
Podwieczorek Pasta z soczewicy (220kcal)
3/4 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy 135g
łyżeczka oliwy z oliwek 5g
łyżka soku z limonki 6g
3 łyżki poszatkowanego dymki 25g
szczypta pieprzu ziołowego
szczypta mielonego kminku 1g
1/3 szkl. wody
Ugotowaną soczewicę wymieszaj z oliwą, sokiem cytryny, poszatkowanym porem, kminkiem i natką pietruszki. Na wierzchu pokrusz ser feta.
3/4 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy 135g
łyżeczka oliwy z oliwek 5g
łyżka soku z limonki 6g
3 łyżki poszatkowanego dymki 25g
szczypta pieprzu ziołowego
szczypta mielonego kminku 1g
1/3 szkl. wody
Ugotowaną soczewicę wymieszaj z oliwą, sokiem cytryny, poszatkowanym porem, kminkiem i natką pietruszki. Na wierzchu pokrusz ser feta.
Kolacja Sałatka z tuńczykiem (290kcal)
4 łyżki tuńczyka z wody120g
garść roszponki 25g
1 średni ogórek kiszony 60g
3 łyżki kaszy gryczanej 60g
łyżka oliwy z oliwek 10g
natki pietruszki 5g
Warzywa pokrój w kostkę. Roszponkę przełóż do miseczki i wymieszaj z warzywami. Dodaj tuńczyk, kaszę i natkę pietruszki. Całość skropi olejem.
4 łyżki tuńczyka z wody120g
garść roszponki 25g
1 średni ogórek kiszony 60g
3 łyżki kaszy gryczanej 60g
łyżka oliwy z oliwek 10g
natki pietruszki 5g
Warzywa pokrój w kostkę. Roszponkę przełóż do miseczki i wymieszaj z warzywami. Dodaj tuńczyk, kaszę i natkę pietruszki. Całość skropi olejem.
Dzień 21
Śniadanie Pasta jajeczna na miękko (470kcal)
1 jajko
2 kromki pieczywa żytniego
½ kostki sera twarogowego 100g
jogurt naturalny 50g
łyżeczka oleju rzepakowego 5g
łyżka natki pietruszki
Ugotowane jajko ugnieć z serem twarogowym, olejem, natką i jogurtem. Pastę rozłóż na pieczywie.
1 jajko
2 kromki pieczywa żytniego
½ kostki sera twarogowego 100g
jogurt naturalny 50g
łyżeczka oleju rzepakowego 5g
łyżka natki pietruszki
Ugotowane jajko ugnieć z serem twarogowym, olejem, natką i jogurtem. Pastę rozłóż na pieczywie.
II śniadanie jogurt z jagodami (250kcal)
szklanka jogurtu naturalnego 250g
pół szklanki mrożonych jagód 65g
łyżka płatków migdałów 12g
Wszystkie składniki zmiksuj.
szklanka jogurtu naturalnego 250g
pół szklanki mrożonych jagód 65g
łyżka płatków migdałów 12g
Wszystkie składniki zmiksuj.
Obiad Indyk w kurkumie (510kcal)
sznycel z indyka 150g
szklanka ugotowanego brązowego ryżu 150g
½ żółtej papryki 115g
czerwona papryki 250g
łyżka oleju rzepakowego 10g
łyżka poszatkowanej natki pietruszki 12g
szczypta kurkumy
szczypta soli
1 łyżka soku z limonki
Mięso pokrój w małe kawałki, natrzyj kurkumą, solą i podduś na oleju i wodzie. Ugotowany ryż wymieszaj z sokiem z limonki i natką pietruszki. Warzywa pokrój w paski. Ryż przełóż do salaterki i delikatnie wymieszaj z ziołami, warzywami i mięsem.
Podwieczorek Surówka z marchewki i ananasa (210kcal)
1 duża marchew 60g
plaster ananasa świeżego 80g
łyżeczka oleju rzepakowego 5g
łyżka orzechów włoskich 16g
Ananas pokrój w kostkę. Marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce. Wszystkie składniki wymieszaj. Na koniec skrop olejem i posyp potłuczonymi orzechami.
sznycel z indyka 150g
szklanka ugotowanego brązowego ryżu 150g
½ żółtej papryki 115g
czerwona papryki 250g
łyżka oleju rzepakowego 10g
łyżka poszatkowanej natki pietruszki 12g
szczypta kurkumy
szczypta soli
1 łyżka soku z limonki
Mięso pokrój w małe kawałki, natrzyj kurkumą, solą i podduś na oleju i wodzie. Ugotowany ryż wymieszaj z sokiem z limonki i natką pietruszki. Warzywa pokrój w paski. Ryż przełóż do salaterki i delikatnie wymieszaj z ziołami, warzywami i mięsem.
Podwieczorek Surówka z marchewki i ananasa (210kcal)
1 duża marchew 60g
plaster ananasa świeżego 80g
łyżeczka oleju rzepakowego 5g
łyżka orzechów włoskich 16g
Ananas pokrój w kostkę. Marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce. Wszystkie składniki wymieszaj. Na koniec skrop olejem i posyp potłuczonymi orzechami.
Kolacja Ryba w jarzynach (320kcal)
filet tilapii 150g
korzeń pietruszki 100g
3 łyżki poszatkowanego pora 60g
łyżka poszatkowanej cebuli 20
łyżka oleju rzepakowego 10g
5 łyżek passaty pomidorowej
łyżka poszatkowanej natki pietruszki 6g
Szczypta soli i pieprzu
Świeżą rybę natrzeć przyprawami, łyżką oleju i odstawić na godzinę do lodówki. Marchew i korzeń pietruszki zetrzeć na tarce. Na rozgrzaną patelnię włożyć marchew, korzeń pietruszki, poszatkowaną cebulę i paprykę. Wszystko podlać 125ml wody. Następnie dodać poszatkowane pory i wymieszać z passatą i olejem. Następnie rybę upiec w naczyniu żaroodpornym. Pod koniec pieczenia dodać do ryby duszone warzywa tak aby ryba przeszła smakiem. Po upieczeniu przyprawić pieprzem i posypać natką pietruszki.
filet tilapii 150g
korzeń pietruszki 100g
3 łyżki poszatkowanego pora 60g
łyżka poszatkowanej cebuli 20
łyżka oleju rzepakowego 10g
5 łyżek passaty pomidorowej
łyżka poszatkowanej natki pietruszki 6g
Szczypta soli i pieprzu
Świeżą rybę natrzeć przyprawami, łyżką oleju i odstawić na godzinę do lodówki. Marchew i korzeń pietruszki zetrzeć na tarce. Na rozgrzaną patelnię włożyć marchew, korzeń pietruszki, poszatkowaną cebulę i paprykę. Wszystko podlać 125ml wody. Następnie dodać poszatkowane pory i wymieszać z passatą i olejem. Następnie rybę upiec w naczyniu żaroodpornym. Pod koniec pieczenia dodać do ryby duszone warzywa tak aby ryba przeszła smakiem. Po upieczeniu przyprawić pieprzem i posypać natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz