eWCIA

eWCIA

środa, 31 sierpnia 2016

19.11.2015

Owsianka jabłkowo-winogronowa z migdałami
• Płatki owsiane 4 łyżki
• Mleko 2% tł./mleko roślinne 1 szklanka
• Jabłko ½ małego
• Banan ½ średniego
• Winogrono czerwone kilka gronek
• Płatki migdałów 1 łyżka
• Cynamon szczypta
Płatki owsiane i cynamon wsypać do mleka i gotować przez 3 minuty. Do owsianki dodać pokrojone owoce i płatki migdałów.

Koktajl brzoskwiniowo-malinowy z miodem
• 1 średnia brzoskwinia
• 2/3 szklanki malin
• 4 łyżki jogurtu naturalnego
• 1 łyżeczka miodu naturalnego
• Listek świeżej mięty do dekoracji
Owoce umyć i osuszyć. Brzoskwinię pokroić w kostkę i zmiksować z połową porcji miodu i jogurtu naturalnego. Tak samo zrobić z malinami. Do szklanki wlać koktajl brzoskwiniowy, następnie malinowy. Udekorować kleksem z jogurtu naturalnego i listkiem świeżej mięty.
Sałatka z kaszy gryczanej, buraków i sera feta
• 1 średni buraczek czerwony
• 1 plaster sera feta (40g)
• ½ szklanki bulionu warzywnego
• ½ ząbka czosnku
• 1/3 szklanki kaszy gryczanej
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• ½ łyżeczki musztardy
• 1 łyżka posiekanego szczypiorku
• 1 łyżeczka posiekanego koperku
• Sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony
Buraka ugotować w łupinie do miękkości. Ostudzić, obrać z łupiny i pokroić w kostkę. Do garnka wlać bulion warzywny. Rozgnieciony ząbek czosnku wrzucić do bulionu i całość gotować do momentu wrzenia. Kaszę opłukać, a następnie dodać do bulionu. Gotować pod przykryciem, aż kasza wchłonie bulion i zmięknie. Musztardę wymieszać z oliwą z oliwek, przyprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Szczypiorek i koperek posiekać. Do kaszy dodać pokrojone w kostkę buraki i sos musztardowy, całość dokładnie wymieszać. Gotowe danie posypać pokruszonym serem feta oraz posiekanym szczypiorkiem i koperkiem.
Zupa krem z cebuli z grzankami pełnoziarnistymi
• 3 duże cebule
• 2/3 szklanki bulionu warzywnego
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• Curry
• 1 kromka chleba pełnoziarnistego (40g)
Cebule obrać, pokroić w plastry i podsmażyć na gorącej oliwie z oliwek z dodatkiem curry. Następnie cebulę zalać bulionem warzywnym i dusić przez kilka minut. Gotowy wywar wraz z cebulą zmiksować na gładką masę. Gotowy krem podawać z grzankami z pieczywa pełnoziarnistego.
Sałatka z awokado, tuńczyka i pomidorków koktajlowych
• ½ dojrzałego awokado
• ¾ puszki tuńczyka w sosie własnym
• 1 szklanka pomidorków koktajlowych
• 1 łyżka posiekanego szczypiorku
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony
Awokado obrać i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny. Dodać odsączonego z zalewy tuńczyka oraz pokrojone w ćwiartki pomidorki. Natkę pietruszki oraz szczypiorek drobno posiekać i dodać do sałatki. Całość dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz