ŚRODA
Jaglanka z jabłkiem, cynamonem i rodzynkami
• 4 łyżki kaszy jaglanej
• ½ szklanki mleka 2% tł./mleka roślinnego
• 1 średnie jabłko
• 1 łyżka rodzynek
• Cynamon
Jaglanka z jabłkiem, cynamonem i rodzynkami
• 4 łyżki kaszy jaglanej
• ½ szklanki mleka 2% tł./mleka roślinnego
• 1 średnie jabłko
• 1 łyżka rodzynek
• Cynamon
Kaszę jaglaną ugotować na wodzie. Pod koniec gotowania dodać mleko i gotować do momentu wchłonięcia mleka przez kaszę. Dodać pokrojone w kostkę jabłko, rodzynki i cynamon.
Twarożek na słodko z ananasem i kiwi
• 2 plastry sera twarogowego półtłustego (80g)
• 2 łyżki jogurtu naturalnego
• ½ plastra świeżego ananasa
• ½ średniego kiwi
• 1 łyżeczka posiekanych migdałów
• 2 plastry sera twarogowego półtłustego (80g)
• 2 łyżki jogurtu naturalnego
• ½ plastra świeżego ananasa
• ½ średniego kiwi
• 1 łyżeczka posiekanych migdałów
Ser rozdrobnić widelcem, dodać jogurt oraz pokrojonego w kostkę ananasa i kiwi. Wszystko razem wymieszać. Gotowy twarożek posypać posiekanymi migdałami.
Kurczak curry z kaszą pęczak i surówką z marchewki i selera
• 1 średni filet z piersi kurczaka (120g)
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
• 1 ½ łyżki oliwy z oliwek
• 1 duża marchew
• 1 plaster selera
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• 3 łyżki kaszy pęczak (45g)
• Curry
• 1 średni filet z piersi kurczaka (120g)
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
• 1 ½ łyżki oliwy z oliwek
• 1 duża marchew
• 1 plaster selera
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• 3 łyżki kaszy pęczak (45g)
• Curry
Czosnek posiekać i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Ugotowaną kaszę wymieszać z czosnkiem i posiekaną natką pietruszki. Filet z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i obtoczyć curry. Dusić przez ok. 15-20 minut. W tym czasie marchew i selera obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać sok z cytryny i oliwę z oliwek. Gotowego kurczaka podawać z kaszą i surówką.
Koktajl warzywny z jogurtem naturalnym
• ½ szklanki jogurtu naturalnego
• ½ średniego jabłka
• 1 średni pomidor
• 1 średnia marchewka
• ½ średniej czerwonej papryki
• Świeżo mielony czarny pieprz
• ½ szklanki jogurtu naturalnego
• ½ średniego jabłka
• 1 średni pomidor
• 1 średnia marchewka
• ½ średniej czerwonej papryki
• Świeżo mielony czarny pieprz
Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą konsystencję. Koktajl można przyprawić świeżo mielonym pieprzem.
Czerwona papryka nadziewana soczewicą
• ¼ szklanki soczewicy
• ½ dużej cebuli
• ½ zielonej papryczki chili
• 1 duża papryka czerwona
• 1 jajko
• ½ łyżki oliwy z oliwek
• Korzeń imbiru o dł. ok. 1,5cm (5g)
• Sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony, kminek, kolendra
• ¼ szklanki soczewicy
• ½ dużej cebuli
• ½ zielonej papryczki chili
• 1 duża papryka czerwona
• 1 jajko
• ½ łyżki oliwy z oliwek
• Korzeń imbiru o dł. ok. 1,5cm (5g)
• Sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony, kminek, kolendra
Opłukaną soczewicę zalać wrzątkiem i pozostawić do ostygnięcia. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć kminek do momentu kiedy nasiona zaczną pękać, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i papryczkę chili – smażyć przez ok. 10min. Dodać starty imbir i kolendrę. Połączyć wszystko z soczewicą. Przyprawić solą morską i świeżo zmielonym pieprzem, zalać wodą i dusić przez ok. 15-20min. Następnie wbić jajko, wymieszać i zdjąć z ognia. Przygotowaną paprykę (usunięte gniazdo nasienne) nadziać farszem z soczewicy i zapiec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez ok. 15 min. do momentu kiedy papryka zmięknie.
CZWARTEK
Owsianka z gruszką, migdałami i suszoną żurawiną
• 4 łyżki płatków owsianych
• 1 szklanka mleka 2% tł.
• ½ średniej gruszki
• 1 łyżka płatków migdałowych
• 1 łyżka suszonej żurawiny bez cukru
Płatki ugotować na mleku. Dodać gruszkę pokrojoną w kostkę, płatki migdałowe i suszoną żurawinę.
Kanapka z pastą jajeczno-tuńczykową z warzywami
• 1 jajko
• 1 łyżka tuńczyka w sosie własnym
• ½ łyżeczki musztardy
• 1 łyżka jogurtu naturalnego
• ½ średniego pomidora
• 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
• 4 zielone oliwki
• Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony
• 1 kromka chleba pełnoziarnistego
• 1 jajko
• 1 łyżka tuńczyka w sosie własnym
• ½ łyżeczki musztardy
• 1 łyżka jogurtu naturalnego
• ½ średniego pomidora
• 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
• 4 zielone oliwki
• Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony
• 1 kromka chleba pełnoziarnistego
Jajko ugotować na twardo, następnie rozdrobnić widelcem i wymieszać z odsączonym tuńczykiem, musztardą, jogurtem naturalnym i posiekanym szczypiorkiem. Doprawić solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Pieczywo posmarować pastą. Na wierzch położyć plastry pomidora i oliwki.
Kasza gryczana z warzywami
• ½ średniej marchewki
• ½ średniej pietruszki
• ¼ średniego selera
• ½ średniego pora
• 1 szklanka posiekanej kapusty
• 1 łyżka przecieru pomidorowego
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• liść laurowy, gałka muszkatołowa, majeranek, papryka słodka
• sól morska, pieprz czarny świeżo mielony
• 3 łyżki kaszy gryczanej
• ½ średniej marchewki
• ½ średniej pietruszki
• ¼ średniego selera
• ½ średniego pora
• 1 szklanka posiekanej kapusty
• 1 łyżka przecieru pomidorowego
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• liść laurowy, gałka muszkatołowa, majeranek, papryka słodka
• sól morska, pieprz czarny świeżo mielony
• 3 łyżki kaszy gryczanej
Wszystkie warzywa, umyte i oczyszczone pokroić w drobne słupki. Kapustę poszatkować. Rozdrobnione warzywa krótko podsmażyć na oliwie, dodać ok. 1 szklanki wody i poszatkowaną kapustę, przykryć i dusić ok. 25 minut. Następnie dodać przecier pomidorowy. Gotowy gulasz podawać z kaszą gryczaną.
Smooothie pomarańczowo-bananowe
• ½ średniego banana
• 1 średnia pomarańcza
• Woda mineralna
• ½ średniego banana
• 1 średnia pomarańcza
• Woda mineralna
Owoce obrać, pokroić i zmiksować razem z wodą mineralną do uzyskania jednolitej konsystencji.
Szaszłyki z indyka w ziołach prowansalskich z warzywami
• ½ porcji mięsa z indyka (60g)
• 1 średni pomidor
• ½ średniej papryki
• ½ małej cukinii
• 1 mała cebula
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka musztardy
• Zioła prowansalskie
• ½ porcji mięsa z indyka (60g)
• 1 średni pomidor
• ½ średniej papryki
• ½ małej cukinii
• 1 mała cebula
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka musztardy
• Zioła prowansalskie
Oliwę wymieszać z ziołami prowansalskimi i musztardą. Mięso z indyka pokroić w kostkę i obtoczyć w przygotowanej marynacie. Warzywa umyć, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Na patyki do szaszłyków ponadziewać naprzemiennie indyka z warzywami. Szaszłyki piec przez ok. minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
PIĄTEK
Twarożek rzodkiewką i szczypiorkiem
• 2 plastry sera twarogowego półtłustego (80g)
• 3 łyżki jogurtu naturalnego
• 6 rzodkiewek
• 1 łyżka posiekanego szczypiorku
• 2 kromki chleba żytniego razowego
• Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony
Warzywa umyć i osuszyć. Ser twarogowy wymieszać z jogurtem naturalnym, dodać pokrojoną w kostkę rzodkiewkę i posiekany szczypiorek. Całość oprószyć świeżo mielonym pieprzem i doprawić solą morską. Gotowy twarożek podawać z pieczywem żytnim razowym.
Cytrusowa sałatka z rodzynkami
• ½ średniej pomarańczy
• ¼ średniego grejpfruta
• 1 średnie kiwi
• 2 łyżki jogurtu naturalnego
• 1 łyżka rodzynek
• ½ średniej pomarańczy
• ¼ średniego grejpfruta
• 1 średnie kiwi
• 2 łyżki jogurtu naturalnego
• 1 łyżka rodzynek
Owoce umyć, obrać i pokroić na kawałki. Wymieszać z jogurtem naturalnym i posypać rodzynkami.
Mintaj w sosie pomidorowo-paprykowym z komosą ryżową
• 1 średni filet z mintaja (150g)
• 2 średnie pomidory
• ½ średnie cebuli
• 1 średnia papryka czerwona
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 ząbek czosnku
• 3 łyżki komosy ryżowej
• Sól morska, pieprz zdatny świeżo mielony, chili
• 1 średni filet z mintaja (150g)
• 2 średnie pomidory
• ½ średnie cebuli
• 1 średnia papryka czerwona
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 ząbek czosnku
• 3 łyżki komosy ryżowej
• Sól morska, pieprz zdatny świeżo mielony, chili
Filet z mintaja gotować w wodzie przez ok. 10 min. pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Posiekaną cebulę i czosnek podsmażyć na rozgrzanej oliwie, dodać pokrojone pomidory i paprykę. Doprawić solą, chili i świeżo mielonym pieprzem, dusić do odparowania płynu. W naczyniu żaroodpornym ułożyć rybę i polać przygotowanym sosem pomidorowo-paprykowym. Piec przez ok. 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. Gotowe danie podawać z ugotowaną komosą ryżową.
Krem z zielonego groszku
• 200 g mrożonego zielonego groszku
• 100 g mrożonej włoszczyzny
• 1/2 średniej cebuli
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek
• 1 łyżka jogurtu naturalnego
• 1 szklanka wody
• Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony
• Sos sojowy
• 200 g mrożonego zielonego groszku
• 100 g mrożonej włoszczyzny
• 1/2 średniej cebuli
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek
• 1 łyżka jogurtu naturalnego
• 1 szklanka wody
• Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony
• Sos sojowy
Na łyżeczce oliwy zeszklić drobno pokrojoną cebulkę. Dodać groszek, włoszczyznę i zalać wodą. Gotować aż warzywa zmiękną, następnie zmiksować zupę na krem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Na talerzu dodać łyżkę jogurtu naturalnego do zabielenia.
Sałatka z jajkiem, brokułami i pomidorem
• 2 jajka
• 6 różyczek brokuła
• 2 średnie pomidory
• 4 łyżki jogurtu naturalnego
• 1 łyżka posiekanego szczypiorku
• Świeżo mielony czarny pieprz
• 2 jajka
• 6 różyczek brokuła
• 2 średnie pomidory
• 4 łyżki jogurtu naturalnego
• 1 łyżka posiekanego szczypiorku
• Świeżo mielony czarny pieprz
Jajka ugotować na twardo, następnie pokroić w ósemki. Brokuła ugotować i podzielić na mniejsze kawałki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Sałatkę polać jogurtem naturalnym wymieszanym z posiekanym szczypiorkiem i doprawionym świeżo zmielonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz