Omlet z pieczarkami i koperkiem
• 1 jajko
• 2 białka
• ½ małej cebuli
• 4 pieczarki
• 1 łyżeczka posiekanego koperku
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• Sól morska, pieprz ziołowy
• 1 jajko
• 2 białka
• ½ małej cebuli
• 4 pieczarki
• 1 łyżeczka posiekanego koperku
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• Sól morska, pieprz ziołowy
Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Następnie podsmażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek razem z posiekaną cebulą. Doprawić solą morską i pieprzem. Białka i żółtka ubić na puszystą pianę, doprawić solą i pieprzem. Smażyć na rozgrzanej oliwie z obydwu stron do zarumienienia. Na gotowy omlet wyłożyć pieczarki z cebulą i posypać posiekanym koperkiem.
Koktajl egzotyczny
• ½ średniego banana
• 1 średni kiwi
• ¼ szklanki kefiru
• ½ szklanki mleka roślinnego
• ½ średniego banana
• 1 średni kiwi
• ¼ szklanki kefiru
• ½ szklanki mleka roślinnego
Owoce umyć, obrać i pokroić. Następnie zmiksować razem z kefirem i mlekiem. Gotowy koktajl udekorować plasterkiem kiwi.
Kasza gryczana z serem twarogowym i pestkami słonecznika
• 4 łyżki kaszy gryczanej (60g)
• 2 plastry sera twarogowego półtłustego
• ½ dużej cebuli
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 łyżka natki pietruszki
• 1 łyżka pestek słonecznika
• Sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony
Surówka z marchewki
• 1 szklanka startej marchewki
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek
• 2 łyżki soku z cytryny
• 4 łyżki kaszy gryczanej (60g)
• 2 plastry sera twarogowego półtłustego
• ½ dużej cebuli
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 łyżka natki pietruszki
• 1 łyżka pestek słonecznika
• Sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony
Surówka z marchewki
• 1 szklanka startej marchewki
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek
• 2 łyżki soku z cytryny
Kasza: Do ugotowanej kaszy dodać, podsmażoną na rozgrzanej oliwie z oliwek cebulkę, doprawić solą morską , świeżo zmielonym pieprzem i wymieszać.
Surówka: Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Skropić sokiem z cytryny i dodać oliwę z oliwek. Całość dokładnie wymieszać.
Surówka: Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Skropić sokiem z cytryny i dodać oliwę z oliwek. Całość dokładnie wymieszać.
Chłodnik czosnkowo-ogórkowy
• 200g ogórków zielonych
• 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
• 1 łyżka posiekanego koperku
• 2 ząbki czosnku
• 2 orzechy włoskie
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek
• Sól morska
• 200g ogórków zielonych
• 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
• 1 łyżka posiekanego koperku
• 2 ząbki czosnku
• 2 orzechy włoskie
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek
• Sól morska
Ogórki umyć, obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach i zalać jogurtem naturalnym rozmieszanym z ½ szklanki przegotowanej chłodnej wody. Dodać posiekane orzechy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wymieszać. Następnie dodać oliwę z oliwek, posiekany koperek, sól i ponownie wymieszać. Wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
Sałatka z pieczonym kurczakiem i selerem naciowym
• 150g pieczonego mięsa z kurczaka
• 3-4 liście sałaty lodowej
• 1 łodyga selera naciowego
• ½ średniej cebuli czerwonej
• 1 ogórek gruntowy
• ½ średniego jabłka
• Kolendra mielona, słodka papryka
Sos:
• 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
• ½ łyżeczki curry
• Sól morska
• 150g pieczonego mięsa z kurczaka
• 3-4 liście sałaty lodowej
• 1 łodyga selera naciowego
• ½ średniej cebuli czerwonej
• 1 ogórek gruntowy
• ½ średniego jabłka
• Kolendra mielona, słodka papryka
Sos:
• 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
• ½ łyżeczki curry
• Sól morska
Upieczone mięso z kurczaka pokroić w kostkę. Liście sałaty opłukać, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Jabłko i ogórka obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Łodygi selera naciowego pokroić w plasterki. Wszystkie składniki wymieszać. Całość oprószyć mieloną kolendrą i słodką papryką. Jogurt połączyć z curry i solą morską. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz