eWCIA

eWCIA

środa, 31 sierpnia 2016

15.09.2014

DZIEN 16
Jaglanka z brzoskwinią i cynamonem
3 łyżki kaszy jaglanej
200 ml wody (lub pół na pół z mlekiem)
1 łyżka miodu
1 brzoskwinia
Cynamon
Zagotować wodę, wsypać kaszę (wcześniej sparzoną wrzątkiem i przepłukaną) i gotować 10 minut, co jakiś czas mieszając. Brzoskwinie pokroić w kostkę i dodać do kaszy pod koniec gotowania. Ugotowaną kaszę wymieszać z miodem i podawać posypaną cynamonem.
Koktajl pomarańczowo – bananowy z płatkami migdałowymi
Pomarańcza ½ średniej
Banan ½ średniego (60g)
Jogurt naturalny ½ szklanki (125g)
Otręby pszenne 1 łyżka (8g)
Płatki migdałowe 1 łyżka
Wszystkie składniki zmiksować z blenderze. Gotowy koktajl posypać płatkami migdałowymi.
Pieczony indyk z dzikim ryżem i sałatą
Filet z indyka 120 g 1 średni
Sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony, ulubione zioła
Oliwa z oliwek 1 łyżka 10g
Ryż dziki 45g 3 łyżki
Sałata z oliwą z oliwek i czosnkiem
5-6 liści kolorowej sałaty
½ ząbka czosnku (2,5g)
1 łyżka oliwy z oliwek (10g)
1 łyżeczka soku z cytryny (3g)
Filet posolić, obsypać solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Mięso zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku przez 25 minut w 180 stopni C. Upieczone mięso podawać z ugotowanym dzikim ryżem i sałatą doprawioną czosnkiem, oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
Zupa krem cukiniowy
1 mały ziemniak (70g)
½ średniej cukinii (150g)
¼ średniego pora (40g)
1 łyżka mleka 2% (10ml)
1 łyżeczka oliwy z oliwek (5g)
1 łyżeczka posiekanego koperku (4g)
Sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony, gałka muszkatołowa, mielony kminek
Ziemniaka obrać, umyć, pokroić w kostkę. Cukinię i pora umyć, obrać, pokroić w plasterki. Na oliwie podsmażyć pora, dodać cukinię i ziemniaka, dusić kilka minut. Wlać 1 litr wody, gotować pod przykryciem ok. 30min, na małym ogniu. Zupę zmiksować. Dodać koperek i mleko, zagotować. Doprawić do smaku solą morską, pieprzem, gałką muszkatołową i kminkiem.
DZIEN 17 !!
Owsianka z jagodami, bananem i płatkami migdałowymi
Mleko 2% tł./mleko roślinne 1 szklanka (250ml)
Płatki owsiane 3 łyżki (30g)
Banan ½ średniego (60g)
Jagody 5 łyżek
Płatki migdałowe 1 łyżka
Banana miksujemy z mlekiem - dodajemy płatki owsiane i wstawiamy na noc do lodówki. Rano przelewamy bananową owsiankę na talerz, dodajemy jagody i płatki migdałowe.
Pumpernikiel z serkiem naturalnym i wędzony łososiem
1 kromki pumperniklu (40g)
1 łyżeczka serka naturalnego (10g)
1 plaster wędzonego łososia (40g)
½ średniego pomidora (85g)
1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
Pumpernikiel posmarować serkiem naturalnym, ułożyć łososia, plastry pomidora i posypać posiekanym szczypiorkiem.
Sałatka z komosy ryżowej i jarmużu
50 g ugotowanej quinoi
2 - 3 listki jarmużu
½ średniego mango
Jarmuż (bez gałązek) gotujemy przez około 3 minuty na parze. Mango kroimy na kawałki. Mieszamy komosę, ugotowany jarmuż i mango.
Koktajl jabłkowo-cynamonowy:
jabłka 2 małe
otręby pszenne 2 łyżki 16g
woda mineralna
miód naturalny 1 łyżeczka
cynamon 1 łyżeczka
Jabłka umyć, obrać i pokroić. Dodać otręby pszenne, cynamon, miód i zmiksować. Gotowy koktajl posypać cynamonem.
Sałatka z kurczakiem w miodzie i sezamie
Filet z piersi kurczaka ½ średniego (75g)
Mix sałat 2 garście (80g)
Pomidorki koktajlowe 5 sztuk
Kukurydza konserwowa 1 łyżka
Czerwona papryka 1/3 średniej
Sezam 2 łyżki
Miód 2 łyżeczki
Sól morska, curry, słodka papryka, tymianek
Oliwa z oliwek 1 łyżka
Pierś z kurczaka pokroić w cienkie paseczki, zamarynować w łyżce miodu i przyprawach, odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie kurczaka obtoczyć w sezamie i włożyć do rękawa do pieczenia. Mięso piec w temp. 190˚C przez ok. 20 minut. Mieszankę sałat umyć i rozłożyć na talerzu, paprykę pokroić w cienkie paski i ułożyć na sałacie. Pomidorki pokroić na połówki i wraz z kukurydzą dodać do pozostałych warzyw. Na warzywach ułożyć upieczonego kurczaka. Całość skropić oliwą z oliwek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz