eWCIA

eWCIA

niedziela, 5 lipca 2020

zapiekany łosoś z 15.03.2020

Zapiekany łosoś z cukinią 516 kcal (porcja dla 1 osoby) - możesz użyć innej ryby
cukinia – mała sztuka [240g]
pomidor – średni [150g]
olej rzepakowy - 3 łyżeczki [15g]
łosoś, świeży lub mrożony - filet [120g]
sezam (lub czarnuszka) - łyżeczka [5g]
komosa ryżowa lub ryż brązowy, suchy - 3 łyżki [30g]
natka pietruszki - 3 łyżki [12g]
czosnek – mały ząbek [3g]
sól – szczypta [1g]
pieprz – szczypta [1g]
opcjonalnie: kmin rzymski – szczypta [1g]
Komosę (lub ryż) ugotuj al dente. Cukinię pokrój w plastry i wymieszaj z silą, pieprzem i natką. Ułóż warstwę cukinii w naczyniu żaroodpornym. Rybę natrzyj czosnkiem. Na cukinii ułóż rybę, a na wierzchu plastry pomidora. Piecz przez w temperaturze 180'C, aż ryba będzie dobra. Następnie wymieszaj ugotowaną komosę lub ryż z sezamem. Rybę z warzywami wyłóż na talerz. Zjedz z komosą (lub ryżem).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz