Czekoladowe fondue 🍫🍫🍫
Porcja dla 1 osoby ❣️
Będziesz potrzebować:
✔️ czekolada gorzka (minimum 80 % kakao) - 6 kostek (30 g)
✔️ mleko roślinne (np. ryżowe lub migdałowe) lub ✔️ mleko krowie 2% tłuszczu - 1/5 szklanki (50g)
✔️ jabłko, bez gniazd nasiennych - 1/4 małej sztuki (25 g)
✔️ gruszka, bez gniazd nasiennych - 1/2 małej sztuki (39 g)
✔️ arbuz, obrany - ok. 6 kostek (50 g)
✔️ chili w proszku (opcjonalnie) - szczypta (1 g)
Porcja ta zawiera 230 kcal ❤️
Włóż do garnuszka pokruszoną czekoladę, wlej mleko i rozpuść je w kąpieli wodnej.
Cały czas mieszaj, żeby składniki dobrze się połączyły.
Jeżeli lubisz nietypowe smaki,
pod koniec możesz dodać szczyptę chili.
Jabłka i gruszki pokrój w plastry, arbuza w kosteczki.
Ciepły mus czekoladowy przełóż do miseczki.
Owoce nadziewaj na wykałaczki i maczaj w czekoladzie.
Ps. Możesz użyć dowolnych owoców.
Banan czy truskawki (w sezonie) świetnie się sprawdzą.
Możesz nawet spróbować z selerem naciowym lub ze słupkami marchewek..
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz