Muffinki z cukinią
Płatki owsiane (mogą być bezglutenowe) – 8 łyżek (80 g)
Banan, obrany – mała sztuka (80 g)
Cukinia – ¼ średniej sztuki (75 g)
Kakao gorzkie – łyżka (10 g)
Olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia – łyżka (10 g)
Ksylitol – 2 łyżki (20 g)
Jajko – 1 sztuka
Napój roślinny (np. ryżowy, migdałowy) – 1/3 szklanki (80 g)
Gorzka czekolada (powyżej 80% kakao) – ½ tabliczki (50 g)
Proszek do pieczenia – ½ łyżeczki (2 g)
Sól – szczypta (1 g)
Płatki owsiane zmiel drobno do momentu powstania konsystencji mąki.
W misce wymieszaj suche składniki: zmielone płatki, kakao, sól i proszek do pieczenia.
Cukinię zetrzyj na tarce na dużych oczkach i odciśnij w papierowym ręczniku.
Jeżeli cukinia ma cienką skórkę nie musisz jej obierać ❣️
W drugiej misce ubij lekko jajko,
dołóż ksylitol,
rozgnieciony banan,
olej,
pokruszoną czekoladę,
mleko roślinne
i cukinię,
dokładnie wymieszaj.
Następnie dodaj suche składniki i wymieszaj.
Foremki na muffinki wyłóż bibułkami i przełóż do nich ciasto.
Wstaw foremki do piekarnika nagrzanego do temperatury 150‘C i piecz przez ok. 25 minut.
Sprawdź wykałaczką,
czy ciasto nie jest surowe w środku.
Pamiętaj: każdy piekarnik jest inny.
Czas pieczenia musisz dopasować do swojego piekarnika, szczególnie jeżeli masz funkcję termoobiegu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz