eWCIA

eWCIA

niedziela, 5 lipca 2020

Muffinki z 02.03.2020

Muffinki z cukinią

Płatki owsiane (mogą być bezglutenowe) – 8 łyżek (80 g)

Banan, obrany – mała sztuka (80 g)

Cukinia – ¼ średniej sztuki (75 g)

Kakao gorzkie – łyżka (10 g)

Olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia – łyżka (10 g)

Ksylitol – 2 łyżki (20 g)

Jajko – 1 sztuka

Napój roślinny (np. ryżowy, migdałowy) – 1/3 szklanki (80 g)

Gorzka czekolada (powyżej 80% kakao) – ½ tabliczki (50 g)

Proszek do pieczenia – ½ łyżeczki (2 g)

Sól – szczypta (1 g)

Płatki owsiane zmiel drobno do momentu powstania konsystencji mąki.

W misce wymieszaj suche składniki: zmielone płatki, kakao, sól i proszek do pieczenia.

Cukinię zetrzyj na tarce na dużych oczkach i odciśnij w papierowym ręczniku.

Jeżeli cukinia ma cienką skórkę nie musisz jej obierać ❣️

W drugiej misce ubij lekko jajko,
dołóż ksylitol,
rozgnieciony banan,
olej,
pokruszoną czekoladę,
mleko roślinne
i cukinię,
dokładnie wymieszaj.

Następnie dodaj suche składniki i wymieszaj.

Foremki na muffinki wyłóż bibułkami i przełóż do nich ciasto.

Wstaw foremki do piekarnika nagrzanego do temperatury 150‘C i piecz przez ok. 25 minut.

Sprawdź wykałaczką,
czy ciasto nie jest surowe w środku.


Pamiętaj: każdy piekarnik jest inny.

Czas pieczenia musisz dopasować do swojego piekarnika, szczególnie jeżeli masz funkcję termoobiegu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz