eWCIA

eWCIA

niedziela, 5 lipca 2020

2 przepisy: pęczetto i curry z kasz z 18.03.2020


1. Pęczetto ze śliwkami (porcja dla 1 osoby; 500 kcal)
kasza pęczak, sucha – 6 łyżek [60g]
pierś indyka bez skóry - porcja [150g]
cukinia – ½ małej sztuki [120g]
śliwki suszone – 4 sztuki [12g]
oliwa z oliwek – 3 łyżeczki [15g]
natka pietruszki – 3 łyżki [12g]
ćwikła lub chrzan – łyżeczka [5g]
curry - szczypta
pieprz – szczypta
sól - szczypta

Kaszę ugotuj al dente (z dodatkiem soli). Wymieszaj ją z ćwikłą, poszatkowaną natką i pokrojonymi drobno śliwkami. Skrop łyżeczką oliwy. Mięso lekko rozbij tłuczkiem, natrzyj przyprawami i oliwą. Cukinię pokrój w plastry. Na rozgrzanej patelni zgrilluj mięso i cukinię. Kaszę zjedź z zgrillowanym mięsem i cukinią.



2. Warzywne curry (porcja dla 1 osoby; 490 kcal)
Kalafior – kilka różyczek [100g]
Cukinia – ½ małej sztuki [120g]
kasza gryczana, niepalona, sucha – 5 łyżek [50g]
Cebula – ½ sztuki [35g]
olej rzepakowy – łyżeczki [15g]
jogurt naturalny – 5 łyżek [100g]
curry – 2 szczypty
pieprzu, mielony - szczypta
szczypiorek - łyżka poszatkowanego [4g]
pestki dyni – łyżka [10g]
sezam – łyżeczka [5g]

Kaszę ugotuj w osolonej wodzie. Na suchej patelni podpraż przez chwilę pestki dyni i sezamu. Podziel kalafior na różyczki, cukinię pokrój w kostkę a cebulę w piórka. Warzywa poduś na głębokiej patelni podlane wodą i olejem. Jogurt wymieszaj ze szczypiorkiem, pieprzem i curry. Do głębokiego talerza włóż ugotowaną kaszę wymieszaną z podprażonymi pestkami i sezamem. Kiedy warzywa będę al dente przełóż je na talerz. Następnie zalej wszystko jogurtowym sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz