
Jogurt naturalny – kubeczek [150 g]
marakuja, miąższ – 1 sztuka [30g]
kokos, plasterki – łyżka [10g]
miód – ½ łyżeczki [7g]
skórka z cytryny, tarta - szczypta
wanilia – ok. 2 ziarenka
Jogurt wymieszaj z miodem i roztartymi nasionkami wanilii. Plasterki kokosa podpraż przez chwilkę na suchej patelni do uzyskania lekko złotego koloru. Pilnuj, żeby się nie spaliły. Jogurt przełóż do szklanki. Na wierzchu ułóż owocowy miąższ, kokos i skórkę z cytryny.
Marakuję możesz zastąpić np. ananasem lub świeżą figą.

truskawki, świeże lub mrożone - garść [70g]
banan, obrany – mała sztuka [80g]
sok wyciśnięty z pomarańczy – 6 łyżek [42ml]
sok z cytryny - 1 łyżka [8g]
nasiona chia, suche - 3 łyżeczki [15g]
Kilka listków mięty
Nasiona chia wsyp do przezroczystej szklanki i zalej 5 łyżkami gorącej wody. Odstaw na 20 minut i wymieszaj z sokiem z pomarańczy. Odstaw na 20 minut. Zblenduj osobno każde z owoców. Do banana dodaj sok z cytryny. Następnie na warstwę chia ułóż mus z banana a na koniec mus z truskawek. Podawaj udekorowane miętą.

nasiona chia, suszone – 3 łyżeczki [15g]
ananas – 2 plasterki [60g]
napój migdałowy (lub inny roślinny) – 1/3 szklanki [80g]
migdały – 3 łyżeczki [15g]
Nasiona chia zalej mlekiem. Odstaw na 60 minut do lodówki. Kiedy nasionka spęcznieją ułóż na wierzchu cząstki ananasa. Udekoruj zmielonymi migdałami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz