Sałatka z jarmużem
Kasza jaglana, sucha – 5 łyżek [50g]
Jarmuż, świeży – garść [20g]
Pestki dyni – 2 łyżki [20g]
Jabłko – ½ małej sztuki [50g]
Rzodkiewka – 2 sztuki [40g]
Pomidorki koktajlowe, żółte lub czerwone – ok. 5 sztuk [100g]
Oliwa z oliwek – 3 łyżeczki [15g]
Musztarda – łyżeczka [14g]
Sok z cytryny – 3 łyżeczki [21g]
Pieprz – szczypta
Sól – szczypta
Papryka słodka – szczypta
Pierś z indyka – porcja [100g]
Kaszę jaglaną ugotuj na sypko w posolonej wodzie. Jarmuż podziel na mniejsze kawałki i przelej wrzątkiem.
Pomidorki i jabłko pokrój w cząstki. Rzodkiewkę pokrój w paseczki.
Wymieszaj warzywa z jabłkiem i prażonymi pestkami dyni. Wymieszaj sok z
musztardą i oliwą. Polej sałatkę sosem.
Mięso natrzyj przyprawami, łyżeczką oliwy i zgrilluj na patelni. Sałatkę podawaj z kaszą i mięsem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz