eWCIA

eWCIA

niedziela, 5 lipca 2020

szarlotka i pascha z 08.04.2020


- Szarlotka z Fit and Sweet - przepis pochodzi z mojej książki „FIT & SWEET”
(14 porcji, 1 porcja 261 kcal)
Płatki owsiane (ewentualnie bezglutenowe) – 1 i 1/3 szklanki (150 g)
Migdały całe (ewentualnie nerkowce) - 3 garści (100 g)
Wiórki kokosowe – 7 łyżek (70 g)
Orzechy włoskie – 2 garści (ok. 35 g)
Olej rzepakowy – 2 łyżki (20g)
Ksylitol – 2 łyżki (28 g)
Masło orzechowe – 2 łyżki (50 g)
Migdały w płatkach – 3 łyżeczki (15 g)
Jabłka, całe – 2 kg
Cynamon – 2 łyżeczki (8 g)
Migdały i orzechy zblenduj na mąkę, wsyp je do dużej miski, dodaj płatki owsianki i wiórków kokosowych, olej, masło orzechowe i ksylitol. Ucieraj, aż wszystkie składniki połączą się – powinna powstać gliniasta kruszonka.
Gdyby masa okazała się za mało plastyczna, dodaj odrobinę wody i ponownie wymieszaj.
Ciastko odstaw na 30 minut do lodówki.
Jabłka obierz, wydrąż, pokrój, wrzuć do dużego garnka i podduś na średnim ogniu ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając, aż się rozpadną.
Dodaj cynamon i odparuj nadmiar wody. Połową ciasta wyklej spód okrągłej formy (o średnicy 26 – 28 cm), na wierzchu wyłóż jabłka.
Na suchej patelni podpraż płatki migdałów oraz wiórki kokosowe i dodaj je do drugiej części ciasta. Wymieszaj i powstałą kruszonką posyp wierz ciasta.
Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C i piecz przez 30 minut, aż wierzch szarlotki zbrązowieje (nie używaj opcji termoobieg).
 
- Pascha last minute
(4 porcje, 1 porcja 221 kcal)
ser twarogowy półtłusty – 1 i 1/2 kostki [300g]
jogurt naturalny, 2% tłuszczu – 2/3 szklanki [180g]
migdały, płatki – 1 łyżka [10g]
morele, suszone - 4 sztuki [24g]
rodzynki, bez cukru – łyżka [10g]
skórka pomarańczowa, świeża - łyżka [10g]
masło – łyżka [10g]
miód pszczeli – łyżeczka [14g]
orzechy włoskie – 4 sztuki [16g]
Twaróg dokładnie zmiksuj z jogurtem i olejem. Wymieszaj z pokrojonymi dodatkami i skórką
z pomarańczy.
Masę przełóż do miseczki i wstaw do lodówki na kilka godzin.
- Pianki białkowo – orzechowe
(4 porcje, 1 porcja – 120 kcal)
białko jaja kurzego – 2 sztuki
ksylitol – 3 łyżeczki [15g]
mąka pszenna – 2 łyżki [35g]
orzechy laskowe – 2 łyżeczki [16g]
migdały – łyżeczka [5g]
olej rzepakowy – łyżeczka [5g]
proszek do pieczenia – ½ łyżeczki [3g]
Białka ubij na sztywną pianę.
Pod koniec dodaj ksylitol i lekko jeszcze ubij. Kiedy piana będzie sztywna dodaj przesianą mąkę i szczyptą proszku do pieczenia.
Delikatnie wymieszaj i na końcu dodaj tłuszcz. Równomiernie rozprowadź razem ze zmielonymi orzechami.
Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Łyżką nakładaj małe porcje masy jajecznej.
Piecz w piekarniku przez 20-30 minut w temperaturze 180’C.
Pod koniec sprawdź czy już są upieczone
Jeżeli nie, to podsusz jeszcze przez kilka minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz