Tarta z fasoli 





13 porcje, 1 porcja – 246 kcal
Składniki:
Fasola czerwona ugotowana, odsączona i przepłukana – szklanka (240 g)
Siemię lniane – 4 łyżki (40 g)
Migdały mielone – szklanka (85 g)
Kakao gorzkie w proszku – 5 łyżek (50 g)
Miód – duża łyżka (35 g)
Banan obrany – sztuka (120 g)
Olej rzepakowy – ½ szklanki + 2 łyżki do wysmarowania formy (130 g)
Proszek do pieczenia – łyżeczka (5 g)
Gorzka czekolada – ½ tabliczki (50 g)
Ziarenka wanilii – szczypta (1 g)
Woda – ok. 9 łyżek
Owoce do dekoracji, np. truskawki, borówki, granat – garść
Siemię lniane zalej wrzącą wodą (9 łyżek) i odstaw, by zrobił się żel..
Poczekaj, aż ostygnie..
Włóż do miski fasolę, migdały i plasterki banana, wlej kleik z siemieniem i olej, wsyp kakao i pokruszoną czekoladę, dodaj wanilię i miód, wszystko dokładnie zmiksuj na gładką pastę..
Formę wysmaruj olejem lub papierem do pieczenia.
Masę przełóż do formy.
Piecz ciasto na dolnym piętrze piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C przez około 50 minut – po 30 - 40 minutach przykryj je folią aluminiową.
Upieczoną tartę odstaw by całkowicie ostygła. Udekoruj owocami.
Tartę podziel na 13 porcje.
Czas przygotowania: 30 minut + 40 minut pieczenia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz