Praliny z fasoli :
Pół szklanki ugotowanej czerwonej fasoli
1/2 szklanki daktyli bez pestek
1/2 szklanki mleka
2 łyżki wiórek kokosowych
Daktyle zalej wodą do linii daktyli.
Odstaw na godzinę aż namoknął.
Odcedź zmiksuj na gładką masę.
Dodaj po kolei ostudzoną fasolę, mleko i połowę wiórek kokosowych.
Masa powinna być konsystencji gęstego jogurtu greckiego.
Jeżeli będzie za gęsta dodaj jeszcze trochę mleka, jeżeli za rzadkie dodaj resztę wiórek. Utwórz w nich kulki wielkości orzecha włoskiego.
Wstaw do lodówki na kilka godzin, aż się zsiądą.
Odstaw na godzinę aż namoknął.
Odcedź zmiksuj na gładką masę.
Dodaj po kolei ostudzoną fasolę, mleko i połowę wiórek kokosowych.
Masa powinna być konsystencji gęstego jogurtu greckiego.
Jeżeli będzie za gęsta dodaj jeszcze trochę mleka, jeżeli za rzadkie dodaj resztę wiórek. Utwórz w nich kulki wielkości orzecha włoskiego.
Wstaw do lodówki na kilka godzin, aż się zsiądą.
Porcja jest dla dwóch osób! Podziel się z koleżanką lub zostaw na inny dzień
Krem kakaowo- daktylowy (2 porcje - 437kcal).
Daktyle (bez dodatku cukru, bez pestek) - ok 10 szt. [50g]
kakao gorzkie, proszek 5 łyżek [50g]
mleko spożywcze, 2% tłuszczu ok 8 łyżek
orzechy laskowe - 4 sztuki [ok. 4g]
Daktyle zalej 4 łyżkami ciepłej wody.
Odstaw na godzinę, co chwilę mieszaj .
Zmiksuj wszystkie składniki na gładki krem.
Odstaw na godzinę, co chwilę mieszaj .
Zmiksuj wszystkie składniki na gładki krem.
Uwaga: w jednej porcji jest aż 48% dziennego zapotrzebowania na magnez
Nawet 100g gorzkiej czekolady tyle nie ma!!
Dodatkowo ma znacznie mniej tłuszczu!
Kremem podziel się z kimś z domowników, gdyż jest tak dobry iż szybko możesz podjeść dwie porcje
Kulki daktylowe (2 porcje):
Będziesz potrzebować
10 sztuk daktyli (bez pestek) 50g
Łyżka masła orzechowego (bez dodatku soli, cukru) 20g
2 kostki gorzkiej czekolady 10g
Łyżka sezamu 14g
woda
Daktyle zalej ciepłą wodą do linii owoców.
Odstaw na godzinę.
Następnie odlej połowę płynu, dodaj masło orzechowe, startą czekoladę i zmiksuj.
Formułuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtocz w sezamie.
Włóż na 5 godzin do lodówki, aby zgęstniały.
Odstaw na godzinę.
Następnie odlej połowę płynu, dodaj masło orzechowe, startą czekoladę i zmiksuj.
Formułuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtocz w sezamie.
Włóż na 5 godzin do lodówki, aby zgęstniały.
1 porcja: 200kcal, 4g białka, 2,5g błonnika, zawiera sporą dawkę magnezu. To pierwiastek szczególnie ważny u osób trenujących.
Polecam zjeść na II śniadanie lub podwieczorek..
Krem ze śliwek 207kcal :
- Lody z mango i banana 200kcal.
jogurt naturalny, 2% tłuszczu – ½ szklanki [125g]
banan – 1/2 sztuki [50g]
mango - 1/3 sztuki [60g]
cynamon mielony – szczypta
płatki owsiane – łyżka [10g]
Zmiksuj wszystkie składniki. Przełóż do pojemnika i zamroź. Pozostaw w zamrażalniku przez całą noc.
jogurt naturalny, 2% tłuszczu – ½ szklanki [125g]
banan – 1/2 sztuki [50g]
mango - 1/3 sztuki [60g]
cynamon mielony – szczypta
płatki owsiane – łyżka [10g]
Zmiksuj wszystkie składniki. Przełóż do pojemnika i zamroź. Pozostaw w zamrażalniku przez całą noc.
- Lody z malinami i chia 200kcal.
nasiona chia, suszone – 3 łyżeczki [15g]
maliny - [100g]
otręby pszenne – łyżka [10g]
jogurt naturalny, 2% tłuszczu – ½ szklanki [125g]
Wszystkie składniki zmiksuj. Przełóż do pojemnika i zamroź. Pozostaw w zamrażalniku przez całą noc.
nasiona chia, suszone – 3 łyżeczki [15g]
maliny - [100g]
otręby pszenne – łyżka [10g]
jogurt naturalny, 2% tłuszczu – ½ szklanki [125g]
Wszystkie składniki zmiksuj. Przełóż do pojemnika i zamroź. Pozostaw w zamrażalniku przez całą noc.
Jogurt możesz zastąpić mlekiem roślinnym np. migdałowym lub owsianym. Jeżeli dobrze poszukasz w sklepach możesz znaleźć dużo wygodnych foremek na mrożenia lodów. Z patyczkami i w różnych kształtach..
Pudding chia z malinami 228kcal :
maliny, mrożone - [100g]
nasiona chia, suszone – 3 łyżeczki [15g]
mleko - każde - pół szklanki [125g]
Płatki migdałowe - 1 łyżka
nasiona chia, suszone – 3 łyżeczki [15g]
mleko - każde - pół szklanki [125g]
Płatki migdałowe - 1 łyżka
Chia włóż do wysokiej szklanki. Zalej gorącą wodą 2cm nad powierzchnię nasion. Odstaw aż namoknął. Następnie dodaj mleko i wstaw do lodówki. Maliny włóż do małego garnuszka. Lekko podgotuj, aż powstanie płynny mus. Wyjmij z lodówki szklankę, wlej maliny i posyp płatkami migdałów.
Krem ze śliwek 207kcal :
śliwki suszone - mała garść [40g]
kakao, gorzkie, wysokoprocentowe - łyżka
wiórki kokosowe – ½ łyżeczki
płatki owsiane - łyżka [10g]
banan – 1/3 szt. [30g]
kakao, gorzkie, wysokoprocentowe - łyżka
wiórki kokosowe – ½ łyżeczki
płatki owsiane - łyżka [10g]
banan – 1/3 szt. [30g]
Śliwki zalej gorącą wodą. Kiedy będą miękkie odcedź. Następnie zmiksuj z bananem, kakao i płatkami na gładką masę. Posyp wiórkami.
Fit placki 431kcal (2 porcje) :
jaja kurze całe – 3 szt.
banan, obrany – 1 sztuka [120g]
płatki owsiane – 3 łyżki [30g]
jogurt naturalny, 2% tłuszczu – 5 łyżek [100g]
cynamon mielony - szczypta
olej rzepakowy uniwersalny - łyżeczka
banan, obrany – 1 sztuka [120g]
płatki owsiane – 3 łyżki [30g]
jogurt naturalny, 2% tłuszczu – 5 łyżek [100g]
cynamon mielony - szczypta
olej rzepakowy uniwersalny - łyżeczka
Płatki zmiksuj na drobniejsze kawałki.
Dodaj banana, jajka, olej i ponownie zmiksuj. Na patelni (bez tłuszczu) piecz płaskie placuszki.
Jogurt wymieszaj z cynamonem i polej placki.
Dodaj banana, jajka, olej i ponownie zmiksuj. Na patelni (bez tłuszczu) piecz płaskie placuszki.
Jogurt wymieszaj z cynamonem i polej placki.
Plackami podziel się z przyjaciółka, dzieckiem lub ukochanym
DESER Z AWOKAO - kakaowo - kawowy
😍
😍


230kcal 💪🏼💪🏼
Składniki :
kawa parzona mielona, napar bez cukru – 3 łyżki [30g]
mleko migdałowe – ¼ szklanki [60g]
awokado – 1/3 szt. [50g]
banan - pół średniej sztuki [55g]
płatki owsiane - łyżka [10g]
kakao 16%, proszek - łyżeczka
mleko migdałowe – ¼ szklanki [60g]
awokado – 1/3 szt. [50g]
banan - pół średniej sztuki [55g]
płatki owsiane - łyżka [10g]
kakao 16%, proszek - łyżeczka
Wydrążone awokado, banan, mleko, kawę i kakao ugnieć widelcem i dobrze wymieszaj. Posyp płatkami 😀😀😀
Taka porcja spełnia prawie całe dzienne zapotrzebowanie na miedź ‼️
Zawiera dużą porcję witamin z grupy B i magnez ‼️
Praliny orzechowo-migdałowe 230kcal (1 porcja)
Masło orzechowe, powyżej 80%, bez dodatku soli - 1 łyżka (20g)
Kasza jaglana ugotowana – 1 łyżka (30g)
Płatki migdałów – 1 łyżka (10g)
Bana – plasterek (20g)
Woda – 1 łyżka
Kasza jaglana ugotowana – 1 łyżka (30g)
Płatki migdałów – 1 łyżka (10g)
Bana – plasterek (20g)
Woda – 1 łyżka
Płatki migdałów pognieć na mniejsze kawałki. Wymieszaj wszystkie składniki z łyżką wody. Dobrze połącz i utwórz kulki wielkości orzecha włoskiego.
Przed zjedzeniem włóż do lodówki na godzinę aby nabrały zwartej konsystencji.
Jedna porcja spełnia 27% dziennego zapotrzebowania na magnez!
Muffinki na podwieczorek 745kcal (3 porcje)
1 porcja (248 kcal)
płatki owsiane – ok 6-7 łyżek [70g]
jajko – 1 sztuka
jogurt naturalny, 2% tłuszczu – niecałe pół szklanki[100g];
banan - średnia sztuka [100g];
jabłko – ½ szt. [60g];
Płatki migdałowe – 2 łyżki [20g];
Proszek do pieczenia – pół łyżeczki
cynamon mielony – pół łyżeczki;
olej kokosowy – płaska łyżka [10g];
śliwki suszone - 4 sztuki [10g];
płatki owsiane – ok 6-7 łyżek [70g]
jajko – 1 sztuka
jogurt naturalny, 2% tłuszczu – niecałe pół szklanki[100g];
banan - średnia sztuka [100g];
jabłko – ½ szt. [60g];
Płatki migdałowe – 2 łyżki [20g];
Proszek do pieczenia – pół łyżeczki
cynamon mielony – pół łyżeczki;
olej kokosowy – płaska łyżka [10g];
śliwki suszone - 4 sztuki [10g];
Jabłko pokrój w plastry.
Banana rozgnieć z płatkami migdałów.
Dodaj olej, płatki owsiane, pół łyżeczki proszku do pieczenia i jajko.
Dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
Dodaj jabłko, cynamon i pokrojone śliwki.
Wymieszaj wszystkie składniki.
Nałóż masę do foremek muffinkowych wyłożonych papierem do pieczenia.
Nagrzej piekarnik do 180C i piecz ok. 20-30 min.
Ciasteczka bananowo-cynamonowe 236kcal.
banan - mała sztuka [70g];
płatki owsiane - [30g];
płatki migdałowe - [5g];
cynamon mielony - [2g];
olej kokosowy - [3g]
Banan ugnieć widelcem na gładką masę. Dosyp płatki owsiane, migdałowe, olej i dokładnie wymieszaj. Uformułuj kilka małych, płaskich ciasteczek. Foremkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż ciastka i upiecz w nagrzanym piekarniku - 180 stopni - przez 10 minut.
banan - mała sztuka [70g];
płatki owsiane - [30g];
płatki migdałowe - [5g];
cynamon mielony - [2g];
olej kokosowy - [3g]
Banan ugnieć widelcem na gładką masę. Dosyp płatki owsiane, migdałowe, olej i dokładnie wymieszaj. Uformułuj kilka małych, płaskich ciasteczek. Foremkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż ciastka i upiecz w nagrzanym piekarniku - 180 stopni - przez 10 minut.
Mus z brzoskwini 208kcal
jogurt naturalny, 2% tłuszczu - 3łyzki;
kurkuma mielona – duża szczypta;
cynamon mielony - szczypty;
brzoskwinia - średnia sztuka [143g];
sok ze świeżej pomarańczy – 3 łyżki;
wiórki kokosowe – łyżka [8g]
Plastry brzoskwini zmiksuj z jogurtem i przyprawami. Posyp wiórkami.
jogurt naturalny, 2% tłuszczu - 3łyzki;
kurkuma mielona – duża szczypta;
cynamon mielony - szczypty;
brzoskwinia - średnia sztuka [143g];
sok ze świeżej pomarańczy – 3 łyżki;
wiórki kokosowe – łyżka [8g]
Plastry brzoskwini zmiksuj z jogurtem i przyprawami. Posyp wiórkami.
Amarantus na słodko 223kcal.
amarantus, surowy - [25g];
jogurt naturalny, 2% tłuszczu - [40g];
orzechy laskowe - łyżka [8g];
daktyle, suszone, bez dodatku cukru - 5 sztuk;
sok ze świeżej pomarańczy – 3 łyzki
Namocz daktyle. Ugotowany w wodzie amarantus odcedź i wymieszaj z jogurtem. Odsączone daktyle zmiksuj z orzechami i sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Polej słodkim sosem amarantus.
amarantus, surowy - [25g];
jogurt naturalny, 2% tłuszczu - [40g];
orzechy laskowe - łyżka [8g];
daktyle, suszone, bez dodatku cukru - 5 sztuk;
sok ze świeżej pomarańczy – 3 łyzki
Namocz daktyle. Ugotowany w wodzie amarantus odcedź i wymieszaj z jogurtem. Odsączone daktyle zmiksuj z orzechami i sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Polej słodkim sosem amarantus.
Budyń z orzechów nerkowca 230kcal
orzechy nerkowca, surowe - [25g];
mleko migdałowe – ¼ szklanki;
sok ze świeżej cytryny – 3 łyżki;
skórka z cytryny, świeża – 1/3 łyżeczki;
wanilia – kilka ziarenek;
banan - mała sztuka [60g]
Plasterki banana włóż na godzinę przed przygotowaniem potrawy do zamrażarki. Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę.
❤️
❤️
❤️
orzechy nerkowca, surowe - [25g];
mleko migdałowe – ¼ szklanki;
sok ze świeżej cytryny – 3 łyżki;
skórka z cytryny, świeża – 1/3 łyżeczki;
wanilia – kilka ziarenek;
banan - mała sztuka [60g]
Plasterki banana włóż na godzinę przed przygotowaniem potrawy do zamrażarki. Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę.
Budyń jaglano-kakaowy 217kcal.
cynamon mielony - szczypta
kasza jaglana – 2-3 łyżki [30g]
mleko spożywcze, 2% tłuszczu - [50g]
miód pszczeli - [5g]
migdały, łuskane - [10g]
Woda – 1/5 szklanki
kakao 16%, proszek – szczypta
kasza jaglana – 2-3 łyżki [30g]
mleko spożywcze, 2% tłuszczu - [50g]
miód pszczeli - [5g]
migdały, łuskane - [10g]
Woda – 1/5 szklanki
kakao 16%, proszek – szczypta
Kaszę ugotuj na mleku (z dodatkiem wody) z cynamonem. Na koniec dodaj cząstki pokruszone migdały, przesiane kakao i miód. Zmiksuj wszystkie składniki.

Placki z bananem i marchewką 227kcal.
jaja – 2 szt.
banan - mała sztuka [60g]
płatki owsiane - łyżka [10g]
jogurt naturalny, 2% tłuszczu – 2 łyżki [40g]
cynamon mielony – ½ łyżeczki
olej rzepakowy – kilka kropel [3g]
marchew – ½ szt. [30g]
banan - mała sztuka [60g]
płatki owsiane - łyżka [10g]
jogurt naturalny, 2% tłuszczu – 2 łyżki [40g]
cynamon mielony – ½ łyżeczki
olej rzepakowy – kilka kropel [3g]
marchew – ½ szt. [30g]
Płatki zmiksuj z bananem i olejem. Wbij jajka i ponownie zmiksuj. Dodaj startą marchew i dobrze wymieszaj. Na patelni (bez tłuszczu) piecz płaskie placuszki. Jogurt wymieszaj z cynamonem i polej placki.

Chia z puree z mango 207kcal.
nasiona chia, suszone – 3 łyżeczki [15g]
mango - 1/3 sztuki [81g]
mleko spożywcze, 2% tłuszczu - pół szklanki [125g]
miód pszczeli – kilka kropel [5g]
mango - 1/3 sztuki [81g]
mleko spożywcze, 2% tłuszczu - pół szklanki [125g]
miód pszczeli – kilka kropel [5g]
Nasiona zalej mlekiem. Kiedy namokną dodaj owoc zmiksowany z miodem.

Kulki daktylowe 211kcal.
masło z orzechowe, bez soli - łyżeczka [10g]
sezam, nasiona łuskane, suszone - łyżka [14g]
daktyle, suszone (bez dodatku cukru) - 5 sztuk [23g]
sezam, nasiona łuskane, suszone - łyżka [14g]
daktyle, suszone (bez dodatku cukru) - 5 sztuk [23g]
Daktyle zalej ciepłą wodą do linii owoców. Odstaw na godzinę. Następnie odlej połowę płynu, dodaj masło orzechowe i zmiksuj. Wymieszaj z sezamem i formułuj na kształt orzecha włoskiego. Włóż na kilka godzin do lodówki, aby zgęstniały.
Bananowo - kokosowa bajaderka 214kcal:
płatki owsiane – 2 łyżki [20g];
banan - pół średniej sztuki [50g];
masło orzechowe (wysokoprocentowe) - [10g];
wiórki kokosowe - łyżeczka [ok. 3g];
kakao, gorzkie – pół łyżeczki [ok. 3g]
Woda - [15ml]
banan - pół średniej sztuki [50g];
masło orzechowe (wysokoprocentowe) - [10g];
wiórki kokosowe - łyżeczka [ok. 3g];
kakao, gorzkie – pół łyżeczki [ok. 3g]
Woda - [15ml]
Banan rozgnieć w miseczce..
Wymieszaj z przesianym przez sitko kakao i resztą składników..
Sformułuj kulę 💪🏼💪🏼
Wstaw na noc do lodówki
❤️
❤️
❤️
❤️
Wymieszaj z przesianym przez sitko kakao i resztą składników..
Sformułuj kulę 💪🏼💪🏼
Wstaw na noc do lodówki

Budyń jaglano-kakaowy 217kcal.
cynamon mielony - szczypta
kasza jaglana – 2-3 łyżki [30g]
mleko spożywcze, 2% tłuszczu - [50g]
miód pszczeli - [5g]
migdały, łuskane - [10g]
Woda – 1/5 szklanki
kakao 16%, proszek – szczypta
kasza jaglana – 2-3 łyżki [30g]
mleko spożywcze, 2% tłuszczu - [50g]
miód pszczeli - [5g]
migdały, łuskane - [10g]
Woda – 1/5 szklanki
kakao 16%, proszek – szczypta
Kaszę ugotuj na mleku (z dodatkiem wody) z cynamonem. Na koniec dodaj cząstki pokruszone migdały, przesiane kakao i miód. Zmiksuj wszystkie składniki.

Placki z bananem i marchewką 227kcal.
jaja – 2 szt.
banan - mała sztuka [60g]
płatki owsiane - łyżka [10g]
jogurt naturalny, 2% tłuszczu – 2 łyżki [40g]
cynamon mielony – ½ łyżeczki
olej rzepakowy – kilka kropel [3g]
marchew – ½ szt. [30g]
banan - mała sztuka [60g]
płatki owsiane - łyżka [10g]
jogurt naturalny, 2% tłuszczu – 2 łyżki [40g]
cynamon mielony – ½ łyżeczki
olej rzepakowy – kilka kropel [3g]
marchew – ½ szt. [30g]
Płatki zmiksuj z bananem i olejem. Wbij jajka i ponownie zmiksuj. Dodaj startą marchew i dobrze wymieszaj. Na patelni (bez tłuszczu) piecz płaskie placuszki. Jogurt wymieszaj z cynamonem i polej placki.

Chia z puree z mango 207kcal.
nasiona chia, suszone – 3 łyżeczki [15g]
mango - 1/3 sztuki [81g]
mleko spożywcze, 2% tłuszczu - pół szklanki [125g]
miód pszczeli – kilka kropel [5g]
mango - 1/3 sztuki [81g]
mleko spożywcze, 2% tłuszczu - pół szklanki [125g]
miód pszczeli – kilka kropel [5g]
Nasiona zalej mlekiem. Kiedy namokną dodaj owoc zmiksowany z miodem.

Kulki daktylowe 211kcal.
masło z orzechowe, bez soli - łyżeczka [10g]
sezam, nasiona łuskane, suszone - łyżka [14g]
daktyle, suszone (bez dodatku cukru) - 5 sztuk [23g]
sezam, nasiona łuskane, suszone - łyżka [14g]
daktyle, suszone (bez dodatku cukru) - 5 sztuk [23g]
Daktyle zalej ciepłą wodą do linii owoców. Odstaw na godzinę. Następnie odlej połowę płynu, dodaj masło orzechowe i zmiksuj. Wymieszaj z sezamem i formułuj na kształt orzecha włoskiego. Włóż na kilka godzin do lodówki, aby zgęstniały.
Batoniki z makiem (4 porcje; 1 porcja - 190 kcal)
LECIMY W KULKI (2 porcje; 1 porcja – 200kcal)
10 sztuk daktyli (bez pestek) – 50g
Łyżka masła orzechowego (bez dodatku soli, cukru) – 20g
2 kostki gorzkiej czekolady – 10g
Łyżka sezamu – 14g
woda
Łyżka masła orzechowego (bez dodatku soli, cukru) – 20g
2 kostki gorzkiej czekolady – 10g
Łyżka sezamu – 14g
woda
Daktyle zalej ciepłą wodą do linii owoców. Odstaw na godzinę. Następnie odlej połowę płynu, dodaj masło orzechowe, startą czekoladę i zmiksuj. Formułuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtocz w sezamie. Włóż na 5 godzin do lodówki, aby zgęstniały.
Batoniki z makiem (4 porcje; 1 porcja - 190 kcal)
½ szklanki płatków owsianych 65g
2 łyżki namoczonego maku 25g
2 łyżki masła orzechowego (90-100%) 40 g
1/2 szklanki daktyli (namoczone) 60 g
4 łyżki wody
2 łyżki namoczonego maku 25g
2 łyżki masła orzechowego (90-100%) 40 g
1/2 szklanki daktyli (namoczone) 60 g
4 łyżki wody
Zmiksuj mak, daktyle i masło w blenderze. Wymieszaj z płatkami owsianymi i wodą. Podziel wszystko na 4 części. Uformuj z nich batoniki. Wstaw do lodówki na godzinę
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz