eWCIA

eWCIA

piątek, 4 listopada 2016

koktajle Ewy Chodakowskiej

Koktajl z burakiem 180kcal
szpinak - średnia porcja [30g]
truskawki, mrożone - porcja (ok. 9-12 sztuk) [100g]
burak - [50g]; mleko migdałowe - [125g]
Płatki migdałowe - 1 łyżka [10g]
siemię lniane - [5g]
Zmiksuj wszystkie składniki i posyp płatkami migdałowymi.

Koktajl z nutą imbiru 180kcal
szpinak - duża porcja [30g]
mleko kokosowe - [125g]
truskawki, mrożone - [90g]
banan - mała sztuka [50g]
imbir korzeń - [10g]
orzechy laskowe – 8 szt. [8g]
Zmiksuj mleko z orzechami. Dodaj do owoce, szpinak imbir i zmiksuj ponownie.

Orangetto 220kcal
pomarańcza - mała sztuka [150g]
banan - pół średniej sztuki [58g]
mleko migdałowe - [80g]
nasiona chia, suszone - [10g]
Goji – łyżeczka [5g]
skórka pomarańczowa, świeża - łyżeczka
Do wysokiej szklanki włóż nasiona chia. Zalej wrzątkiem 1cm ponad linię nasion i odstaw na 30 minut. Pomarańczę dobrze sparz i wyszoruj szczoteczką. Zetrzyj skórkę, następnie obierz owoc. Zdejmij większość błonek. Zmiksuj wszystkie owoce ze skórką pomarańczową i mlekiem. Płyn wlej do szklanki z nasionami chia.

Jarmużowy koktajl 214kcal.
jarmuż - [40g];
Migdały - [20g];
mleko migdałowe - [125g];
kiwi - mała sztuka [81g]
Zmiksuj jarmuż z kiwi. Dodaj mleko, migdały i domiksuj raz jeszcze.
Ten koktajl to świetne źródło:
- witaminy C (160% dziennej dawki),
- witamin A i E (prawie 72% dziennej dawki),
- witaminy B2 (66% dziennej dawki).
- błonnika (6,6g – prawie 25% dziennej dawki).
Zatem jest idealny dla osób, które chcą zadbać o skórę.

Bananowe kakao 232kcal.
banan - średnia sztuka [80g];
orzechy laskowe - łyżeczka [5g];
kakao gorzkie - łyżka [15g];
cynamon mielony – ½ łyżeczki;
mleko migdałowe – ½ szklanki [125g];
Zmiksuj wszystkie składniki.
Ten koktajl to dobre źródło:
- miedzi (90% dziennej dawki),
- fosforu (47% dziennej dawki),
- magnezu (46% dziennej dawki),
- witaminy B6 (37% dziennej dawki).
Zatem jest idealny dla osób, które chcą zadbać o efektywną pracę mózgu.

Buraczkowy koktajl 195kcal.
Burak, obrany - mała sztuka [101g];
Jeżyny (ew. mrożóne) - [50g];
nasiona chia, suszone - [20g];
sok wyciśnięty ze świeżej pomarańczy - [80g];
woda, przegotowana - [50ml]
Nasiona zalej gorącą wodą i odstaw na 30 minut. Dołóż resztę składników i zmiksuj.
Ten koktajl to świetne źródło:
- błonnika (12g – prawie 50% dziennego zapotrzebowania),
- witaminy C (100% dziennej dawki),
- folianów (42% dziennej dawki),
- magnezu (38% zapotrzebowania).
Zatem jest idealny dla osób zestresowanych, zapracowanych, którym odporność szwankuje!


💥 Koktajl z burakiem 180kcal

szpinak - średnia porcja [30g]
truskawki, mrożone - porcja (ok. 9-12 sztuk) [100g]
burak - [50g]; mleko migdałowe - [125g]
Płatki migdałowe - 1 łyżka [10g]
siemię lniane - [5g]

Zmiksuj wszystkie składniki i posyp płatkami migdałowymi.

💥 Koktajl z nutą imbiru 180kcal

szpinak - duża porcja [30g]
mleko kokosowe - [125g]
truskawki, mrożone - [90g]
banan - mała sztuka [50g]
imbir korzeń - [10g]
orzechy laskowe – 8 szt. [8g]

Zmiksuj mleko z orzechami. Dodaj do owoce, szpinak imbir i zmiksuj ponownie.

💥 Orangetto 220kcal

pomarańcza - mała sztuka [150g]
banan - pół średniej sztuki [58g]
mleko migdałowe - [80g]
nasiona chia, suszone - [10g]
Goji – łyżeczka [5g]
skórka pomarańczowa, świeża - łyżeczka

Do wysokiej szklanki włóż nasiona chia. Zalej wrzątkiem 1cm ponad linię nasion i odstaw na 30 minut. Pomarańczę dobrze sparz i wyszoruj szczoteczką. Zetrzyj skórkę, następnie obierz owoc. Zdejmij większość błonek. Zmiksuj wszystkie owoce ze skórką pomarańczową i mlekiem. Płyn wlej do szklanki z nasionami chia..

Resztę koktajli znajdziesz w naszej książce ZDROWE KOKTAJLE - 100 przepisów.. do zamówienia na www.sklep.bebio.pl 💋💋

przepisy z 16-10-2016 i 04-11-2016 i 29-05-2017

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz