eWCIA

eWCIA

niedziela, 16 października 2016

menu 02-10-2016

90 DNI DO NOWEGO ROKU
PONIEDZIAŁEK ❤️
Śniadanie: Płatki owsiane z migdałami i Goji 460kcal.
płatki owsiane – ok. 5 łyżek [60g]
jogurt naturalny, 2% tłuszczu – ¾ szkl. [180g]
imbir mielony - szczypta
jaody Goji – łyżka [10g]
cynamon mielony - szczypta
Płatki migdałowe - 1 łyżka [10g];
Płatki owsiane, starty imbir i cynamon zalej jogurtem. Następnie posyp jagodami i migdałami.
II śniadanie: Deser z mango 215 kcal.
mango - pół sztuki [140g]
ser twarogowy półtłusty - plaster [60g]
jogurt naturalny, 2% tłuszczu – 3 łyżki [60g]
kurkuma mielona - szczypta
cynamon mielony - szczypta
Kawałki obranego mango zmiksuj z jogurtem i przyprawami. Ser pokrusz na wierzchu.

Obiad: Indyk z suszonymi pomidorami i kaszą gryczaną 535kcal.
mięso z piersi indyka, bez skóry - porcja [120g]
czosnek - mały ząbek
olej rzepakowy tłoczony na zimno – łyżka [10g]
miód pszczeli – ½ łyżeczki
czarnuszka [3g]
Kasza gryczana, sucha – 3 łyżki [60g]
brokuły - [200g]
oliwa z oliwek - łyżeczka
Mięso pokrój w kawałki natrzyj olejem i zmiażdżonym czosnkiem. Dodaj cząstki pomidora, miód i posyp czarnuszką. Całość włóż (pod przykryciem) na noc do lodówki. Upiecz w naczyniu żaroodpornym do miękkości. Kaszę ugotuj na sypko z dodatkiem oliwy. Zjedz z ugotowanymi brokułami.
Podwieczorek: Awokado z czosnkiem 228kcal
jogurt naturalny, 2% tłuszczu – 5 łyżek [100g]
czosnek - 1-2 małe ząbki
awokado - 1/2 dojrzałego awokado
Jogurt wymieszaj z wyciśniętym czosnkiem i przyprawami. Miękkie awokado wydrąż, wyjmij i wymieszaj z jogurtem.
Kolacja: Papryka faszerowana komosą 360kcal.
Papryka czerwona - duża [230g]
ser typu "feta" - plaster [30g]
cebula - pół cebuli [35g]
jaja kurze całe – 2 szt.
olej rzepakowy uniwersalny - łyżeczka
komosa ryżowa, sucha - [20g]
Natka pietruszki - 2 łyżeczki posiekanej
groszek zielony, gotowany, odsączony, bez soli - [30g]
bazylia suszona - [2g]
Cebulę poszatkuj, podsmaż na wolnym ogniu na łyżeczce oleju, aż będzie miękka. Następnie dopraw bazylią. Ser rozdrobnij widelcem, dodaj jajko, cebulę, ugotowaną komosę i wymieszaj. Paprykę przekrój na pół, wytnij gniazda nasienne i napełnij farszem. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, podlej 1/2 szklanki wody. Wstaw do piekarnika i piecz do miękkości.
89 DNI DO NOWEGO ROKU
WTOREK 💋💋
Śniadanie: Jaglanka z malinami 460kcal.
kasza jaglana, sucha - [60g]
maliny, mrożone - porcja [100g]
orzechy laskowe - łyżka
mleko spożywcze, 2% tłuszczu – ¾ szkl. [180g]
otręby owsiane - łyżka
imbir korzeń - [5g];
Kaszę jaglaną ugoruj na sypko. Mleko zmiksuj z malinami, imbirem i orzechami. Następnie polej kaszę. Przypraw i posyp otrębami.
II śniadanie: Gruszka i masło orzechowe 202kcal.
masło migdałowe, bez soli - łyżka [20g]
gruszka - średnia sztuka [156g]
Plasterki gruszki maczaj w maśle orzechowym.
Obiad: Wołowina zapiekana z dynią 610 kcal.
Dynia, obrana - [150g]
ziemniaki - 2 szt. [160g]
orzechy włoskie - 5 szt [25g]
cebula - mała sztuka [50g]
Sól - szczypta do smaku
Pieprz, mielony - do smaku [1g] wołowina, polędwica - [120g]
ser, parmezan - łyżka
olej rzepakowy uniwersalny - łyżka
Ugotuj wołowinę do miękkości. Ziemniaki obierz i ugotuj. Dynię ugotuj na parze. Dynię, ziemniaki i orzechy ugnieć razem. W naczyniu żaroodponym (wysmarowanym tłusczem) na dnie ułóz mięso, następnie puree z warzyw, na wierzchu posp przyprawy i zapiekaj 20 miut. Po wyjęciu posyp serem.
Podwieczorek: Jajka na miękko 210kcal.
jaja kurze całe – 2 szt.
sól - szczypta
chleb graham - kromka [21g]
Jajka ugotuj na pół-miękko. Po tym czasie natychmiast zalać jajka zimną wodą. Obierz i zjedź z pieczywem.
Kolacja: Ryba z cukinią 297kcal.
dorsz, świeży, filety bez skóry - porcja [120g]
olej rzepakowy uniwersalny - łyżka
Pieprz, mielony - szczypta
cukinia - pół mniejszej sztuki [112g]
cebula - [35g]
kasza bulgur, sucha - [20g]
słonecznik, nasiona - łyżeczka [5g];
Na suchej patelni ułóż plastry cukinii i cebuli. Lekko podpiecz, dodaj 1/3 szklanki wody, kaszę i olej. Podduś razem z kawałkami ryby. Podlewaj wodą i duś aż ryba i kasza będą miękkie. Przypraw.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz