W zmianie nawyków żywieniowych ważne są również detale.. Małe niepozorne zmiany mają duże znaczenie
💪🏻 Twoje menu powinno być nie tylko zdrowe, ale przede wszystkim pyszne..

Zdrowe jedzenie nie musi być wciąż jedynie gotowanym, bezsmakowym i monotonnym jedzeniem
😬
😬


Nie chodzi o to, żebyś jadała wciąż te same i mdłe dania..
Ponieważ unikamy nadmiaru soli, Twoje potrawy powinny być smacznie przyprawione..
Otwórz szafkę i sprawdź jakie masz przyprawy..
W Polsce królują zestawy przypraw: pieprz, sól, gotowe jarzynki (OŁ MAJ GAT!!!!), sosy w płynie, kostki jarzynowe
💀
💀
💀



Niestety popularne również są zestawy przypraw „do wszystkiego”..
Mają wyręczać w dobieraniu odpowiednich smaków..
Jednak zawierają substancje dodatkowe E i wysokie dawki sodu (konserwant)..
Pozbądź się tych gotowych zestawów
‼️
‼️
Do kosza i nigdy po to więcej nie sięgaj
❌
❌


Do kosza i nigdy po to więcej nie sięgaj


Sztuka w tym aby nauczyć się stosować jednoskładnikowe przyprawy i poznawać nowe smaki, tak by posiłki nabrały nowego smaku..
Zacznijmy od dwóch przypraw, które nie są tak popularne w Polsce, ale warto się z nimi zapoznać..
- Kurkuma:
Ma charakterystyczną żółtą barwę..
Nadaje ona tym samym ciekawy kolor potrawom..
Używana jest przede wszystkim w kuchniach indyjskiej, tajskiej i arabskiej, ale znana jest na całym świecie..
Zawarte w niej kurkuminy działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo
💪🏻
💪🏻


Mają również właściwości przeciwnowotworowe
‼️

Szczególnie dobrze działa na dolegliwości żołądkowe..
Aby kurkuma nie straciła swoich cennych właściwości należy przechowywać ją w szczelnych pojemniczkach z dala od promieni słonecznych..
Aby zwiększyć jej przyswajalność należy ją łączyć ze związkiem o nazwie piperyna, która zawarta jest w pieprzu..
Połączenie pieprzu i kurkuma to nic innego jak przyprawa curry..
Kurkuma ciekawie barwi potrawy, dlatego można ją stosować do przyprawiania:
- mięs, ryb (niweluje ich nieprzyjemny zapach)
- warzyw,
- koktajli,
- ryżu, kasz.
- warzyw,
- koktajli,
- ryżu, kasz.
- Kumin
Kumin znany był już w starożytnym Egipcie..
Obecnie najbardziej popularny jest krajach basenu Morza Śródziemnego, Indiach czy krajach arabskich..
Jest bardzo intensywny w smaku i zapachu, dzięki czemu nadaje nowego aromatu potrawom..
Często wchodzi w skład przypraw typu curry..
Działa także przeciwzapalnie, pomaga w dolegliwościach jelitowych, działa moczopędnie i napotnie..
Przechowuj go w szczelnym pojemniku, z daleka od światła i wilgoci, aby nie stracił swoich właściwości..
Można go dodawać do:
- mięs, ryb, pieczeni,
- dań ze strączkami (np. cieciorką, soczewicą)
- potrawek warzywnych lub mięsnych,
- owoców,
- deserów i koktajli
- mięs, ryb, pieczeni,
- dań ze strączkami (np. cieciorką, soczewicą)
- potrawek warzywnych lub mięsnych,
- owoców,
- deserów i koktajli
Używałaś kiedyś tych przypraw?
Może już najwyższa pora
😍
😍
Może już najwyższa pora


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz