poniedziałek, 1 stycznia 2018

lody Chody na legalu ;) i inned esery

Żeby z takiego deseru robić już posiłek postaraj się o odpowiednie dodatki.. Tak, abyś godzinę po takim deserze nie biegła do lodówki znowu coś przekąsić.. Te domowe lody, mogą być śmiało pełnym podwieczorkiem 😀😀

💥

Malinowy sorbet 171kcal.

maliny – garść 100g
lód – 4 kostki
świeży imbir, tarty – ½ łyżeczki [2g]
wanilia – kilka kuleczek
sok wyciśnięty z pomarańczy – 1/5 szklanki [50g]
migdały, pokruszone – 2 łyżki [20g]
Maliny zmiksuj z przyprawami i sokiem. Przełóż do pojemniczka i zamroź. Przed podaniem posyp pokruszonymi migdałami.

💥

Bananowe lody 175kcal

Banan - mały [80g]
Cynamon - szczypta
jogurt naturalny – 3 łyżki [60 g]
wiórki kokosowe – 3 łyżeczki [10g]
Zmiksuj wszystkie składniki. Przełóż do pojemniczka i zamroź.

💥

Jagodowe lody 167kcal.

Jagody – ½ szklanki [80g]
Jogurt – ½ szklanki [125g]
Awokado – ¼ szt. [35g]
Zmiksuj wszystkie składniki. Przełóż do pojemniczka i zamroź.

Polecam zjeść z miseczki..
Nie potrzebny jest wtedy wafelek 😉

PS. Nie sugeruj się moją fotką -
to był ewidentnie dzień oszusta 😂😂


💥

- Lody bananowe 112kcal (1 porcja):

banan – ½ szt. 60g
masło orzechowe 100%, bez soli – łyżeczka 8g
mleko spożywcze, 2% tłuszczu – 2 łyżki

Podpowiedź: mleko możesz zastąpić mlekiem roślinnym lub wodą..

💥

- Sałatka z awokado z posypką z kakao200kcal

awokado - pół sztuki [70g]
sok ze świeżej limonki - 4 łyżki [24g]
otręby pszenne - [10g]
gruszka - średnia sztuka konferencja [100g]
kakao gorzke – ½ łyżeczki [2g]

Pokrój awokado, gruszkę w kostkę.
Skrop sokiem, posyp otrębami i posyp kakao..
Zmiksuj wszystkie składniki. Przełóż do zamykanego pojemniczka i zamroź.

💥

- Kakao na mleku roślinnym 150kcal

kakao surowe - proszek [10g]
kardamon - [1g]
cynamon mielony – szczypta
mleko migdałowe - szklanka [250g]
Sezam, nasiona - [3g]

Kakao, sezam przyprawy zalej podgrzanym ciepłym mlekiem..
Dobrze wymieszaj. Jak lekko przestygnie dodaj miód.


Muffinki na podwieczorek 745kcal (3 porcje) – 
1 porcja (248 kcal)

płatki owsiane – ok 6-7 łyżek [70g]
jajko – 1 sztuka
jogurt naturalny, 2% tłuszczu – niecałe pół szklanki[100g];
banan - średnia sztuka [100g];
jabłko – ½ szt. [60g];
Płatki migdałowe – 2 łyżki [20g];
Proszek do pieczenia – pół łyżeczki
cynamon mielony – pół łyżeczki;
olej kokosowy – płaska łyżka [10g];
śliwki suszone - 4 sztuki [10g];

Jabłko pokrój w plastry.
Banana rozgnieć z płatkami migdałów.
Dodaj olej, płatki owsiane, pół łyżeczki proszku do pieczenia i jajko.
Dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
Dodaj jabłko, cynamon i pokrojone śliwki. Wymieszaj wszystkie składniki.
Nałóż masę do foremek muffinkowych wyłożonych papierem do pieczenia.

Nagrzej piekarnik do 180C i piecz ok. 20-30 min

przepisy z lata 2017

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz