Kanapki z pastą jajeczną ze szczypiorkiem
• 2 jajka
• 1 łyżka jogurtu greckiego
• ¼ pęczka szczypiorku
• Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony
• 2 kromki chleba żytniego
• 2 liście sałaty
• 4 pomidorki koktajlowe
• 2 jajka
• 1 łyżka jogurtu greckiego
• ¼ pęczka szczypiorku
• Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony
• 2 kromki chleba żytniego
• 2 liście sałaty
• 4 pomidorki koktajlowe
Jajka ugotuj na twardo. Następnie obierz je ze skorupki. Przekrój na ćwiartki i włóż do miseczki. Jajka rozdrobnij widelcem. Dodaj łyżkę jogurtu greckiego i pokrojony drobno szczypiorek. Całość wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Gotową pastę nakładaj na kanapki. Podawaj z sałatą i pomidorkami koktajlowymi.
Koktajl z mango ze świeżą miętą i miodem
• ½ średniego mango
• 2 łyżki jogurty naturalnego
• 2 łyżki zimnej wody
• 1 łyżeczka miodu naturalnego
• kardamon mielony
• listki świeżej mięty
Mango umyć, obrać i pokroić na kawałki. Miąższ mango wrzucić do blendera razem z jogurtem, miodem, wodą i szczyptą kardamonu. Wszystko dokładnie zmiksować. Gotowy koktajl udekorować listkami świeżej mięty.
Soczewica z ryżem brązowym i czerwoną papryką
• ½ woreczka ryżu brązowego
• ¼ szklanki surowej soczewicy
• ½ średniej papryki czerwonej
• 1 mała cebula
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
• 1 szklanka wody
• Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony, mielone ziele angielskie
Połowę cebuli posiekać, a paprykę pokroić w kostkę. Do garnka wlać oliwę, udusić na niej cebulę, następnie dodać soczewicę i ryż, dusić przez 2-3 minuty. Po tym czasie dodać wodę, sól, pieprz i ziele angielskie. Wodę doprowadzić do wrzenia, potem zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować przez 1-1,5 godziny. W razie konieczności dolać wody. W ty czasie drugą połowę cebuli pokroić w cienkie krążki i podsmażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek. Dodać paprykę i dusić przez kilka minut. Ugotowaną soczewicę i ryż połączyć z duszonymi warzywami. Gotowe danie posypać posiekaną natką pietruszki.
Zupa krem z kalarepki z grzankami razowymi i jogurtem naturalnym
• 1 średnia kalarepka
• ½ dużej cebuli
• ½ ząbka czosnku
• 1 szklanka bulionu warzywnego
• 1 łyżka koperku
• 1 łyżka natki pietruszki
• 1 łyżka jogurtu naturalnego
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek
• 1 kromka razowego chleba
• Sól morska, pieprz biały, gałka muszkatołowa do smaku
Kalarepkę umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Dodać kalarepkę i dusić przez kilka minut. Wlać bulion i gotować ok. 15-20 min. Zupę zmiksować, doprawić do smaku solą morską, pieprzem białym i gałką muszkatołową. Posypać natką pietruszki. Podawać z razowymi grzankami i kleksem jogurtu naturalnego.
Sałatka z kurczakiem, szpinakiem i awokado
• ½ średniej piersi z kurczaka (75g)
• 2 szklanki bulionu warzywnego
• 2 garście świeżego szpinaku
• 1 średni pomidor
• ½ dojrzałego awokado
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek
• Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony, bazylia, estragon, ziele angielskie, liść laurowy
Pierś z kurczaka umyć, włożyć do bulionu dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować ok. 30 minut. Warzywa umyć i osuszyć, awokado obrać i pokroić w kostkę, a pomidora w ćwiartki. Ugotowane mięso pokroić w kostkę. Do szpinaku dodać pokrojone warzywa i kurczaka, polać oliwą z oliwek i doprawić ziołami. Całość delikatnie wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz