Poniżej podpowiadam z jakich produktów w szczególności warto korzystać planując zdrowe odżywianie:
1. Warzywa
Liściaste: sałata np. lodowa, masłowa, rukola, szpinak, natka pietruszki
Kapustne: brokuł, jarmuż, brukselka, kalafior, kapusta biała, czerwona, pekińska
Cebulowe: czosnek, cebula, por, szczypiorek
Korzeniowe: burak, pietruszka, marchewka, seler korzeniowy
Pozostałe: pomidor, szparagi, papryka, ogórek, dynia, cukinia, kiełki fasoli, słonecznika, rzodkiewki, bakłażan
Liściaste: sałata np. lodowa, masłowa, rukola, szpinak, natka pietruszki
Kapustne: brokuł, jarmuż, brukselka, kalafior, kapusta biała, czerwona, pekińska
Cebulowe: czosnek, cebula, por, szczypiorek
Korzeniowe: burak, pietruszka, marchewka, seler korzeniowy
Pozostałe: pomidor, szparagi, papryka, ogórek, dynia, cukinia, kiełki fasoli, słonecznika, rzodkiewki, bakłażan
2. Owoce
Czarne jagody, borówki, banan, brzoskwinia, granat, truskawki, maliny, gruszki, jabłka, śliwki, winogrona, wiśnie, morele, brzoskwinie, nektarynki, kiwi, limonka, cytryna, arbuz, ananas, awokado
Czarne jagody, borówki, banan, brzoskwinia, granat, truskawki, maliny, gruszki, jabłka, śliwki, winogrona, wiśnie, morele, brzoskwinie, nektarynki, kiwi, limonka, cytryna, arbuz, ananas, awokado
3. Produkty zbożowe
Kasza jaglana, gryczana, pęczak, komosa ryżowa, ryż brązowy, dziki, amarantus
Makaron pełnoziarnisty
Mąka pełnoziarnista, razowa, żytnia, orkiszowa, owsiana, jaglana
Pieczywo razowe pełnoziarniste
Płatki owsiane, żytnie
Kasza jaglana, gryczana, pęczak, komosa ryżowa, ryż brązowy, dziki, amarantus
Makaron pełnoziarnisty
Mąka pełnoziarnista, razowa, żytnia, orkiszowa, owsiana, jaglana
Pieczywo razowe pełnoziarniste
Płatki owsiane, żytnie
4. Warzywa strączkowe
Ciecierzyca, soczewica, fasola, soja, groszek zielony, bób
Ciecierzyca, soczewica, fasola, soja, groszek zielony, bób
5. Nabiał
Jogurt naturalny, kefir, maślanka, mleko krowie (lub roślinne wzbogacone w wapń), ser feta, mozzarella, ser twarogowy półtłusty
Jogurt naturalny, kefir, maślanka, mleko krowie (lub roślinne wzbogacone w wapń), ser feta, mozzarella, ser twarogowy półtłusty
6. Jaja
7. Ryby
Halibut, łosoś, dorsz, makrela, pstrąg, sardynki, śledź, sola, krewetki
Halibut, łosoś, dorsz, makrela, pstrąg, sardynki, śledź, sola, krewetki
8. Mięso
Kurczak, indyk, chuda wołowina
Kurczak, indyk, chuda wołowina
9. Orzechy, nasiona, ziarna
Migdały, orzechy włoskie, laskowe, brazylijskie, nerkowce
Pestki dyni, słonecznika
sezam, siemię lniane
Migdały, orzechy włoskie, laskowe, brazylijskie, nerkowce
Pestki dyni, słonecznika
sezam, siemię lniane
10. Tłuszcze
Olej rzepakowy tłoczony na zimno❣️, oliwa z oliwek, olej lniany
Olej rzepakowy tłoczony na zimno❣️, oliwa z oliwek, olej lniany
11. Zioła i przyprawy
Anyż, bazylia, kardamon, kminek, mięta, oregano, zioła prowansalskie, pieprz, rozmaryn, papryka mielona, imbir, goździki, kurkuma, cynamon, gałka muszkatołowa, estragon, czosnek, tymianek, ziele angielskie
Anyż, bazylia, kardamon, kminek, mięta, oregano, zioła prowansalskie, pieprz, rozmaryn, papryka mielona, imbir, goździki, kurkuma, cynamon, gałka muszkatołowa, estragon, czosnek, tymianek, ziele angielskie
Nie zapomnij też o wodzie! 1,5 litra dziennie to minimum!
Naprawdę śietnie napisane. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńW sumie nie sprawdzałam diety pani Chodakowskiej. Będę musiała to ogarnąć. Na razie jestem z siebie dumna, bo w znalazłam sklep Krukam https://krukam.pl/ i tam wiele produktów zdrowych i bezpiecznych dla mnie. Więc mam już na początek coś, co mi pomoże lepiej jeść.
OdpowiedzUsuń