środa, 31 sierpnia 2016

27.03.2015

SOBOTA
Pumpernikiel z cieciorkowym humusem i awokado
• 3 łyżki cieciorki konserwowej
• ½ ząbka czosnku
• 2 łyżki sezamu
• 2 oliwki czarne
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• 1 łyżeczka oleju sezamowego
• 2 łyżki wody
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek
• 2 plastry pomidora (40g)
• ¼ średniego awokado
• 2 kromki pumpernikla (80g)
• Sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony
Pomidora umyć i pokroić plastry. Na rozgrzanej patelni uprażyć ziarna sezamu. Sezam ostudzić, następnie zmielić blenderem. Dodać oliwę z oliwek, rozgnieciony czosnek, olej sezamowy, sok z cytryny i zmiksować. Powoli miksując dodawać ciecierzycę, przyprawy i wodę do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowaną pastą posmarować pumpernikiel, udekorować plastrami pomidora, awokado i pokrojonymi oliwkami.
Koktajl z banana i kiwi z miodem
• 1 szklanka kefiru
• 1 średnie kiwi
• ½ średniego banana
• 1 łyżeczka miodu naturalnego
• 2 łyżki otrębów żytnich
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Gotowy koktajl udekorować plasterkiem kiwi.
Dorsz pieczony w ziołach z brokułami i kaszą jęczmienną
• 1 średni filet z dorsza bez skóry (150g)
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 2 łyżki soku z cytryny
• Świeże lub suszone zioła: bazylia, tymianek, oregano
• Sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony
• 1 porcja brokułów gotowanych na parze
• 3 łyżki kaszy jęczmiennej perłowej (45g)
Filet z dorsza przyprawić solą morską, świeżo zmielonym pieprzem, bazylią, tymiankiem i oregano, skropić sokiem z cytryny i wstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie piec w naczyniu żaroodpornym przez ok. 20 min. w nagrzanym do temp. 180 stopni C piekarniku. Upieczoną w ziołach rybę podawać z kaszą jęczmienną i brokułami ugotowanymi na parze.
Zupa krem z pieczonej papryki
• 1 średnia papryka czerwona
• 1 średni pomidor
• ¼ cebuli
• ½ gałązki natki pietruszki
• ½ gałązki tymianku
• ½ ząbka czosnku
• 2 łyżki jogurtu naturalnego
• 1 szklanka bulionu warzywnego
• ½ łyżeczki octu winnego
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• Sól morska, świeżo mielony pieprz czarny
Paprykę umyć i osuszyć. Rozgrzać piekarnik do temp. 220°. Paprykę rozłożyć na blasze, skropić oliwą z oliwek i wstawić do pieczenia na ok. 20-25 min. Z upieczonej papryki pod bieżącą zimną wodą zdjąć skórkę. Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać paprykę i pokrojonego pomidora oraz gałązkę tymianku i pietruszki. Wszystko razem podsmażyć i zalać bulionem warzywnym. Dusić pod przykryciem ok. 20-30 min. Całość zmiksować na gładki krem, przyprawić octem winnym, oliwą, solą i pieprzem. Gotowy krem udekorować jogurtem naturalnym i gałązką tymianku.
Sałatka z mozzarellą, awokado i pomidorkami koktajlowymi
• 1 garść roszponki
• ½ kulki sera mozzarella
• ¼ średniego awokado
• 5 pomidorków koktajlowych
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek
• 1 łyżka soku z cytryny
• ½ łyżeczki musztardy Dijon
• Sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
Wszystkie warzywa umyć i osuszyć. Awokado obrać, pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny, pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Do roszponki dodać pokrojone awokado i pomidorki, pokrojoną w kawałki mozzarellę, przyprawić solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, wymieszać. Oliwę z oliwek połączyć z sokiem z cytryny, musztardą i dokładnie wymieszać. Sałatkę polać przygotowanym dressingiem.

NIEDZIELA
Owsianka z mango, bananem i orzechami włoskimi
• 1 szklanka mleka 2% tł./mleka roślinnego
• 4 łyżki płatków owsianych
• ¼ średniego mango
• ½ średniego banana
• 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
• 1 łyżeczka cynamonu
Banana i mango obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Płatki owsiane ugotować na mleku. Gotową owsiankę posypać cynamonem i posiekany mi orzechami włoskimi. Podawać z pokrojonymi owocami.
Kanapka z serem twarogowym, pomidorem i ogórkiem
• 1 kromka chleba pełnoziarnistego
• 1 plaster sera twarogowego półtłustego
• 2 plastry pomidora
• 5 plasterków ogórka zielonego
• Pieprz czarny świeżo mielony
Na chleb pełnoziarnisty położyć plaster sera twarogowego i pokrojonego w plastry pomidora i ogórka. Całość oprószyć świeżo mielonym pieprzem.
Leczo z papryką czerwoną i cukinią
• ½ małej cukinii
• 1 średni pomidor
• ½ średniej papryki czerwonej
• ½ średniej cebuli
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• Sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, ostra papryka, majeranek
• 3 łyżki ryżu brązowego (45g)
Warzywa umyć, cukinię i paprykę pokroić w kostkę, cebulę w krążki, czosnek drobno posiekać. Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać cukinię i paprykę oraz przyprawy. Całość dusić ok. 15 min. na małym ogniu. Pomidory sparzyć, obrać, posiekać i wrzucić do potrawy. Leczo dusić do momentu zgęstnienia. Podawać z ugotowanym ryżem brązowym.
Zielone smoothie z pietruszką, gruszką i miodem
• 1 pęczek natki pietruszki
• 1 średnia gruszka
• ½ średniego jabłka
• Sok z ¼ cytryny
• 1 płaska łyżeczka miodu naturalnego
• Woda mineralna
Warzywa i owoce umyć, osuszyć i pokroić. Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę. Gotowy koktajl udekorować plasterkiem cytryny.
Sałata z łososiem, pomidorem i kiełkami
• 1 garść mieszanki sałat
• 2 łyżki kiełków brokuła
• 5 pomidorków koktajlowych
• 2 plastry łososia wędzonego
• 5 łyżek jogurtu naturalnego
• 2 łyżki posiekanego koperku
• Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony
Do mieszanki sałat dodać pokrojone na pół pomidorki i łososia. Polać sosem przygotowanym z połączenia jogurtu z posiekanym koperkiem, solą i pieprzem. Gotową sałatkę przystroić kiełkami brokuła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz